Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Mezőkövesd - Zsóry Gyógy- és Strandfürdő - Mezőkövesd - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Mezőkövesd - Zsóry Gyógy- és Strandfürdő
 

3400- Mezőkövesd
Napfürdõ út 1.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 Mezőkövesden, „Matyó ország fővárasában” tölthet kellemes, élményekben gazdag napokat, aki úgy dönt, a méltán híres Zsóry Gyógy- és Strandfürdőt választja.


Az itteni gyógyvízre a harmincas években akadtak olajkútfúrás közben. A fúrásokat ennek a földnek birtokosa, és a későbbi fürdő névadója Zsóry Lajos engedélyezte, aki egy időben Mezőkövesd szolgabírája, majd országgyűlési képviselője volt. Olajat ugyan nem találtak, de triász kori víztárolóból gejzír módjára 30 méteres melegvízoszlop tört fel. Zsóry Lajos azonnal felismerve a vízben rejlő lehetőségeket, kifizette a földbe helyezett csöveket, és a 40-es években már nem csak palackozott formában árulta a vizet, hanem megnyitotta az első fürdőmedencét is.


A mezőkövesdi termálvíz jelentős kalcium, magnézium, klorid, hidrogénkarbonát és szulfidion tartalmú gyógyvíz, összetételénél fogva alkalmas reumás megbetegedések, izületi gyulladások és kopások, különböző nőgyógyászati betegségek gyógyítására, valamint sérülések ortopédiai műtétek utókezelésére. Nem csak a gyógyulni vágyók, hanem az egészségmegőrzés céljából fürdőzők számára is ajánlott a fürdőzés, hiszen magas klorid tartalma fokozza a szervezet ellenálló- képességét, élénkítő és általános erősítő hatása van. A strand területén napozásra is alkalmas területeket alakítottak ki a medencék közelében.

100

A 11 hektáros fürdő területén, ápolt, szép környezetben jelenleg 3 nyitott termálmedence, az élményfürdőzés szerelmeseit körmedence, hullámfürdő, 3 fedett termálmedence és a sportolni vágyókat úszómedence várja.

100

A fürdőkúra mellett különféle gyógyszolgáltatások, wellness szolgáltatások is igénybe vehetők, mint az iszappakolás, súlyfürdő, vagy a szauna.

Történelem

Korai történetéről a régészeti leletek tanúsága szerint tudható, hogy már a népvándorlás korában is lakott terület volt, s hogy feltehetően a honfoglaló magyarok is megtelepedtek ezen a környéken. Első írásos említése a 13. századból származik, igaz, ekkor lakatlan településként említik a források. Később, a 14. században már ismét lakott település. Fejlődése lendületet a 15. században vett, az ekkori oklevelek, feljegyzések már mezővárosként említik. Mátyás király uralkodása idején további kiváltságokat adományozott a település lakóinak – mentesség a rendszeres adóktól, évenként összesen 200 aranyforintot kellett a királynak fizetniük -, mivel a huszita háborúktól sokat szenvedtek. Ezekez a kiváltságaikat a következő királyok is sorra megerősítették. A török hódoltság ideje alatt többször is megtámadták, ezért egy időre elnéptelenedett, az egész időszak alatt gyéren lakott terület volt. A 18. században kincstári birtokként ismét fejlődésnek indult, és lakói egy összegben megváltották magukat mindenféle földesúri szolgáltatás alól. A 19 századi településtörténet egyfelől a fejlődés története, hiszen Mezőkövesd is bekapcsolódott a vasúti hálózatba, kereskedelmi élete élénk volt. A másik oldalon a betelepülések és a demográfiai robbanás időszaka is, ez, ami a földek elaprózódását és a népesség megduplázódását hozta el a 20. századra. Mezőkövedet ma is élénk gazdasági, kereskedelmi és kulturális élet jellemzi, dinamikusan fejlődő városaink egyike.

Látnivalók


Azok a vendégek, akik ellátogatnak Mezőkövesdre bizonyára kíváncsiak, kik is azok a matyók? Mezőkövesd lakóit a szomszédos Szentistván és Tard népével nevezik matyóknak. Színes népviseletükkel, híres népművészetükkel, hagyományokba zárt életükkel különleges néprajzi egységet alkottak és alkotnak még ma is a környező falvak között. Nevük a Mátyás névből származik, a közeli protestáns falvak lakói nevezték megkülönböztetésül a katolikus vallású lakosokat matyóknak. Ez nem csak erre a vidékre jellemző, a protestáns falvak gyűrűjében megmaradó katolikus szigetek lakóit az országban máshol is nevezték matyóknak. Jellegzetes díszítésük, népviseletük a 18. században alakult ki és virágzott a mezőkövesdi hímzésrajzolók keze nyomán. Van egy monda is, a hímzéssel kapcsolatban. E szerint egyszer egy matyó legényt elvitt az ördög. A menyasszonya könyörgött az ördögnek, hogy, adná vissza neki egyetlen kincsét. Az ördög azt mondta, visszaadja, de feltételül szabta, hogy hozza tele a leány a kötényét virággal. Csakhogy mindez télvíz idején történt! A leány azonban furfangos volt, s telehímezte a kötényét rózsával, így visszakapta szerelmét. Azóta Matyóföldön nemcsak a leányok, hanem a legények is cifra kötényt hordanak hogy az védje őket ördögtől.


Látnivalókban és élményekben is gazdag napokat tölthet itt minden vendég, érdemes tehát több napra tervezni.


A szakrális építészet emlékei iránt érdeklődőknek érdemes fürdőzés után ellátogatni a mezőkövesdi Szent László templom gótikus épületéhez, mely a 15. században épült.


„Matyó ország fővárosában” természetesen a legnagyobb látványosság ennek a sajátos kultúrának az emlékeit megtekinteni. E célból ellátogathatnak a Mezőkövesdi Matyó Múzeum tárlataira, vagy Kisjankó Bori Emlékházába, aki a környék egyik leghíresebb mintarajzolója volt. Itt nem csak a személyes tárgyait, alkotásait tekinthetik meg, hanem a summások életéről is betekintést nyerhetnek. A Hadasban pedig megtekinthetik, milyen is lehetett ez a vidék valamikor, hiszen az itt álló apró telkek, a szabálytalanul kanyargó utcák, kis teresedések, illetve a településrész egyes épületei 150-200 év távlatából hitelesen őrzik a matyóság építészetét, az egykori életformát. A központjában álló Táncpajtában, előadásokat és táncházakat is tartanak.


A környék híres alkotóinak munkáit tekinthetik meg azok a vendégek, akik ellátogatnak a Városi Galériába, ahol Matyó Háziipari Szövetkezet hímzései mellett helyet kaptak két helyi művész, Takács István (1901-85) és Dala József (1901-85) alkotásai, és egy, a XX. század eleji taneszközöket bemutató iskolatörténeti kiállítás is.


A kiállítások és a fürdőzés mellett érdemes indulás előtt tájékozódni arról is, mikor és milyen programok vannak a városban. Mezőkövesden számos érdekes fesztivál, rendezvény van minden évben, mint a Zsóry Napok, az Orgonaverseny, vagy a Matyó Lakodalmas, ahol mindenki részese is lehet a környék hagyományos kultúráját bemutató rendezvénynek.


Élményekben, látnivalókban gazdag napokat tölthetnek el Mezőkövesden az idelátogató fürdőzők. Érdemes útnak indulni!

Linkek
Mezőkövesd
Mezőkövesd - Zsóry Gyógy- és Strandfürdő 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary