Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Mezőtúri Városi Strandfürdő - Mezőtúr - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Mezőtúri Városi Strandfürdő
 

5400- Mezőtúr
Erzsébet liget
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


101

Ápolt, parkosított környezetben fürdőzhetnek azok a vendégek, akik a Mezőtúri Városi Strandfürdőt választják. A mezőtúri gyógyvíz minősített alkáli-hidrogénkarbonátos, jódos, magas sótartalmú, flouros víz, mely összetételénél fogva kiválóan alkalmas mozgásszervi-, reumatikus, nőgyógyászati, urológiai, és allergológiai megbetegedések kezelésére.


A fürdő jelenlegi területén a sportolni vágyókat úszómedence, míg az egészségmegőrzés céljából fürdőzőket és a gyógyulni vágyókat termálmedencék várják.

Történelem

Pontosan nem tudható, hogy a város alapjait kik, mikor, és hogyan rakták le. Nevét feltehetően a Túr folyótól kapta, ez volt a Berettyó Árpád-kori neve. Első írásos említése a 13. századból való. A 14. században már városi rangot kap. A város régi címerében található Anjou liliom utal arra, hogy a király, Nagy Lajos többször is megfordult itt. Fejlődését az Erdély felé vezető fontos kereskedelmi utaknak, és a már középkorban is híres Mezőtúri vásároknak köszönhette. A török hódoltság ideje alatt sem szüneteltek ezek a híres vásárok, török katonák őrizték azokat, hogy nyugodt körülmények között működhessenek. A kereskedelem mellett a kézművesipar is virágzott itt. A mezőtúri csizmadiák, tímárok, fazekasok és szűcsök művészi fokra emelték a népi mesterségeket. A 19. századtól az itteni fazekasok elkezdtek a mázas edények készítésével foglalkozni. E kerámia készítése a század vége felé élte virágkorát.


A török kiűzése utáni időszakban fejlődése töretlennek mondható. Mai városképe a 18. században alakult ki. 1872-ben vált rendezett tanácsú várossá, s ez után nagyszabású építkezések kezdődtek. Az utóbbi évtizedekben sokat változott a város képe, ám régi hangulatából máig sokat megőrzött az utókor és az idelátogató vendégek számára.

Látnivalók

101

Fürdőzés után számos érdekes programlehetőség, látnivaló várja az idelátogató vendégeket.

101

A szakrális építészet iránt érdeklődő vendégeknek érdemes elsétálni a 3000 ülőhellyel és 1000 állóhellyel rendelkező református nagytemplom impozáns épületébe, vagy megtekinteni a katolikus templom faragott oltárát, vagy ellátogatni a régi zsinagóga felújított épületébe, mely ma kiállítási csarnokként működik.


A környék hagyományai, a népi kultúra iránt érdeklődő látogatók számos érdekes program között válogathatnak. Ellátogathatnak a Túri Fazekas múzeumba, a Peresi Tájházba – ahol a régi szivattyúzási technika mellett a környék növény és állatvilágáról is kiállítást nézhetnek meg -, vagy a mezőtúri fazekasságnak nemzetközi hírnevet szerző Badár Balázs egykori lakóházában berendezett emlékházba, majd megnézhetik a bazárt, mely a 19. században épült.


A környék történelme iránt érdeklődő látogatóknak a helytörténeti kiállítás nyújthat kellemes kikapcsolódást, ahol a város múltját bemutató kéziratok, könyvek, oklevelek, fotók és kitüntetések külön gyűjteményben találhatók.

Linkek
Mezőtúr 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary