Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Miskolc - Selyemréti Strandfürdő - Miskolc - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Miskolc - Selyemréti Strandfürdő
 

3527- Miskolc
Bajcsy-Zsilinszky Endre út 50.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 Egy pezsgő kulturális életű városban, az egyetemisták által fiatalos lendülettel teli Miskolcon tölthetnek kellemes napokat, akik az itteni Selyemréti Strandfürdőt választják.


A Selyemréti Strandfürdő területén jelenleg két medence várja az idelátogató vendégeket. A fürdőkúrán túl a vendégek masszázst is igénybe vehetnek

Történelem

Miskolc nevével írott forrásban először Anonymus Gestájában lehet találkozni. Feljegyzése szerint ez a terület a honfoglalás idején a Bors-Miskóc nemzetség szállásterülete volt. A tapolcfai völgyben ez a nemzetség egy Szent Benedek rendi apátságot alapított. Az itt kialakuló középkori települést a tatárok felégették. A Károly Róberttel szembeszálló, az oligarchák oldalán harcoló Bors-Mikóc nemzetség a rozgonyi csata után elveszítette itteni birtokait. Utódaik a Széchyek lettek, akik megvetették a városias fejlődés alapjait. Vásártartási és kisebb fokú bíráskodási jogot vívtak ki Miskolc számára, melyek révén a település megindulhatott a mezővárossá fejlődés útján. A 14. század derekán a diósgyőri királyi váruradalomhoz csatolták. Ebben az időszakban a vár volt a környéken kialakult, és részben vagy egészben hozzá csatolt települések központja, irányítója.


A török támadások hulláma először 1544-ben érte el a várost, jelentős károkat okozva. A következő, 1596-os támadás, Eger eleste után a város a törökök adófizetőjévé lett. De köszönhetően a város vezetőinek kiváló diplomáciai érzékének, ekkor nem vittek véghez olyan mértékű pusztítást, mint az első alkalommal. Végleg csak 1687-ben szabadult fel ez a vidék. Ám a pusztítások ezzel nem értek véget. A Rákóczi szabadságharc ideje alatt egy ideig itt volt a főhadiszállás, s a császári csapatok 1706-ban kifosztották és felégették a várost. Az itt élő emberek összefogásának és a fejedelmi támogatásnak köszönhetően két év alatt sikerült újjáépíteni a várost. Ez a lendület, ez az időszak mára a virágkor szárba szökkenésének tekinthető, hiszen az elkövetkezendő években iskolák, templomok, új városháza, megyeháza, a gazdagabb polgároknak impozáns kúriái épültek, majd az első kőszínház is itt épült fel. A szabadságharc és az azt követő időszak némi megtorpanást hozott ugyan, de a kiegyezés után ismét lendületes fejlődésnek indult Miskolc. Kiépült a vasút, megnyitotta kapuit az egykori hámori kohászat utódjaként felépült diósgyőri vasgyár, az országban másodikként megindult a városi villamosforgalom. A fejlődésben még a különféle csapások, mint az árvíz, a kolera járvány, vagy a szőlőket elpusztító filoxéria sem tudta megállítani a várost. A 20. század elején törvényhatósági rangra emelkedett, majd hamarosan címeres kiváltságlevelet kapott Ferenc Józseftől.


A két világháború alatt jelentős károkat szenvedett Miskolc is, ám ismét talpra állt. Itt jött létre a környék legjelentősebb ipari központja, és itt hozták létre a Nehézipari Műszaki Egyetemet is. A rendszerváltás óta megindult a város rekonstrukciója. Egyre többet látni a valamikori polgári életformából. Az egyetemi élet, a különféle kulturális rendezvények pedig fiatalos lendületet adnak a városnak.

Látnivalók


Fürdőzés után számos érdekes kulturális, vagy egyéb szabadtéri program várja az idelátogató vendégeket.


A szakrális épített örökség iránt érdeklődő látogatók ellátogathatnak az Avasi református templomhoz és a Miskolc jelképévé vált templomtoronyhoz, megnézhetik az ország legmagasabb ikonosztázát a görögkeleti ortodox templomban, és megcsodálhatják az 1999-ben újjáépült deszkatemplomot.


A romantikus hangulatot, kastélyokat,várakat kedvelő vendégek ellátogathatnak a közeli Diósgyőri várba, vagy Lillafüredre, ahol a vadregényes táj zubogókat, tavat és egy kastélyszállót rejt magába.


Akik kiállítások kereti közt szeretnének többet megtudni erről a környékről, ugyancsak számos lehetőség közül választhatnak. A Hermann Ottó Múzeumban elsősorban helytörténeti kiállítást tekinthetnek meg, de helyet kapott ugyanitt a Miskolci képtár gazdag gyűjteménye, és a Magyarország ásványai kiállítás is.


A képzőművészet szerelmesei Szalay Lajos grafikusművész kiállítását tekinthetik meg a Petró-házban, és ellátogathatnak a Miskolci galériába, ahol elsősorban kortárs képzőművészeti kiállításokat tekinthetnek meg. Az ipartörténet iránt érdeklődő vendégek ellátogathatnak a Miskolc-Újmasán található Őskohóba, majd kiállításokat nézhetnek meg műszaki, kohászati és papírtörténeti témában Miskolcon.


Végezetül, de nem utolsósorban a színház szerelmesei számára lehet érdekes, ha megnézik a Miskolci Színháztörténeti kiállítást.


Az említetteken túl ideiglenes kiállítások, különféle rendezvények, fesztiválok teszik még vonzóbbá Miskolcot és környékét az itt élők és itt üdülők számára. Érdemes ezekről előzetesen tájékozódni, és több napra tervezni!

Linkek
Miskolc 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary