Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Miskolctapolca - Barlang- és Gyógyfürdő - Miskolc-Tapolca - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Miskolctapolca - Barlang- és Gyógyfürdő
 

3519- Miskolc-Tapolca
Pazár sétány
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 Egzotikus környezetben fürdőzhetnek, és különféle érdekes programok között válogathatnak azok a vendégek, akik a Miskolctapolcai Barlangfürdőt választják.

105

Az Európában is egyedülállónak számító fürdő az utóbbi évek korszerűsítéseinek köszönhetően nem csak egzotikus, hanem színvonalas is. Jelenlegi területén a természetes barlangfürdő mellett élménymedence, termálmedencék, félig fedett medencék és nyitott gyerekmedence várja a fürdőzőket.

105

A miskolctapolcai víz kalcium, magnézium-hidrogénkarbonátos, nyomokban metabórsav, metakovasav, jód, bróm és radon tartalmú. Összetételénél fogva bőrbetegségek, izületi és gerincoszlopi meszesedés, légzőszervi panaszok, reumatikus panaszok, szív-és érrendszeri megbetegedések kezelésére alkalmas.

105

A fürdőkúrán túl különféle wellness- és gyógyászati szolgáltatások is igénybe vehetőek, mint az iszappakolás, víz alatti csoportos gyógytorna, orvosi masszázs, víz alatti sugármasszázs.

Történelem

Miskolctapolca története a középkortól összekapcsolódott Miskolccal. Egészen korai története a régészeti leletek tanúsága szerint az őskorba nyúlik vissza. Az 1920-as évek elején jégkori ember maradványaira bukkantak a Szentkereszthegyen lévő barlangban a. A leletek között a kutatók pattintott kőeszközöket, női ékszerként használtdarabokat, és csontleleteket is találtak. Kora középkori településre utaló nyomokat találtak a Barlangfürdő feletti hegyen. Az itt feltárt fölvár maradványai feltehetően a népvándorlás korából származnak.


A XIII. század elején a Miskóc nemzetség épített itt monostort, ez volt az ún. Szent Péter-monostor, s Tapolcán volt a nemzetség temetkezési helye is. A XIV-XVI. Században pedig apátság volt itt, mely a XVI. század második felében, a többszöri törökdúlás után pusztulásnak indult. A szerzetesek elmenekültek, az épületek pusztulásnak indultak, a vidék fokozatosan elmocsarasodott. Az ezt követő időszakban sehol nem említik Tapolcát a források. Először a 19. században fordul elő írott forrásainkban, de ekkor sem lakott vidékként, csak olyan terület, melynek vize soha nem fagy be, s mely közel fekszik a Görömbölyi bortermő vidékhez. Noha lakott történetéről nem beszélhetünk, a fürdő története ugyanakkor szinte töretlen. A kezdetek a 18. század elejére nyúlnak vissza. Ekkor a tapolcai apát segítséget kért a vármegyétől, hogy a melegvizet megóvja, s a hideg vizet elvezesse. E célból egy fából készült faházat építettek, s egy elvezető árokrendszert. A fürdőépület leírása a század közepéről ma is ismert. A korabeli „fürdőélet”, „gyógyítás” bizonyítéka, hogy amikor a víz elnyűtte ezt a fürdőépületet, időről időre újjáépítették, egészen a 20. századi nagy fordulatig, amikor Tapolcát hivatalosan üdülőhellyé nyilvánították. Ezután rohamos fejlődésnek indult a település, vendéglátóhelyek, szálláshelyek sora épült meg egymás után. A 30-as években fedezték fel a 150 méter hosszú barlangot, melyet a 40-es évek elején meg is nyitottak, majd az 50-es években kialakították a barlangfürdőt is. Fejlődése, karbantartása, korszerűsítése azóta is töretlen, hiszen e páratlan hangulatú fürdőnk mindig kedvelt célpontja maradt a fürdőző közönségnek.

Látnivalók


Fürdőzés után Miskolcon és környékén számos érdekes programlehetőség várja az idelátogató vendégeket.


A szakrális épített örökség iránt érdeklődő látogatók ellátogathatnak az Avasi református templomhoz és a Miskolc jelképévé vált templomtoronyhoz, megnézhetik az ország legmagasabb ikonosztázát a görögkeleti ortodox templomban, és megcsodálhatják az 1999-ben újjáépült deszkatemplomot.


A romantikus hangulatot, kastélyokat,várakat kedvelő vendégek ellátogathatnak a közeli Diósgyőri várba, vagy Lillafüredre, ahol a vadregényes táj zubogókat, tavat és egy kastélyszállót rejt magába.


Akik kiállítások kereti közt szeretnének többet megtudni erről a környékről, ugyancsak számos lehetőség közül választhatnak. A Hermann Ottó Múzeumban elsősorban helytörténeti kiállítást tekinthetnek meg, de helyet kapott ugyanitt a Miskolci képtár gazdag gyűjteménye, és a Magyarország ásványai kiállítás is.


A képzőművészet szerelmesei Szalay Lajos grafikusművész kiállítását tekinthetik meg a Petró-házban, és ellátogathatnak a Miskolci galériába, ahol elsősorban kortárs képzőművészeti kiállításokat tekinthetnek meg.


Az ipartörténet iránt érdeklődő vendégek ellátogathatnak a Miskolc-Újmasán található Őskohóba, majd kiállításokat nézhetnek meg műszaki, kohászati és papírtörténeti témában Miskolcon.


Végezetül, de nem utolsósorban a színház szerelmesei számára lehet érdekes, ha megnézik a Miskolci Színháztörténeti kiállítást.


Az említetteken túl ideiglenes kiállítások, különféle rendezvények, fesztiválok teszik még vonzóbbá Miskolcot és környékét az itt élők és itt üdülők számára. Érdemes ezekről előzetesen tájékozódni, és több napra tervezni!

Linkek
Miskolc-Tapolca
Miskolctapolca - Barlang- és Gyógyfürdő 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary