Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Nagybajomi Termálfürdő - Nagybajom - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Nagybajomi Termálfürdő
 

7561- Nagybajom

KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 Családias hangulatú fürdőben, nyugodt körülmények között fürdőzhetnek azok a vendégek, akik a Nagybajomba látogatnak.

110

A hetvenes években épített fürdő korszerűsítése napjainkban is tart. A fürdő vize hidrogén-karbonátos, gyengén jódos, kénes víz, amelyet összetételénél fogva elsősorban a rheumatikus és egyéb mozgásszervi betegségek kezelésére használnak.

110

A fürdő jelenlegi területén a gyógyulni vágyókat és az egészségmegőrzés céljából fürdőzőket termálmedencék, míg az aktív pihenés híveit úszómedence várja.

Történelem

Természeti kincsekben a kezdetektől gazdag település nevét is erről kapta. A Baj, illetve a Baján személynév az Árpád-korban gyakori lehetett, "gazdag"-ot jelentett, és több középkori település neve is volt.


Írott forrásaink először a 12. században említik. A település fejlődése az évszázadok során nagyjából töretlennek mondható. A 18. századtól vett nagyobb lendületet. Törést a II. világháború hozott, amikor a nevezetes Margit-vonal mentén itt volt a háború egyik nagy csatája. Ez jelentős pusztítással járt, ám Nagybajom talpra tudott állni.


Mára egyre nagyobb jelentősége van a turizmusnak. Ez egyrészt a környéken élő ritka madárfajoknak, és a Nagybajomban élő sok gólyának köszönhető, aminek következtében Nagybajom városa elnyerte az Európai gólyás falvak kitüntető címet. A másik vonzerőt a 70-es években felfedezett gyógyvízre épülő fürdő jelenti.

Látnivalók


Fürdőzés után érdemes elindulni a városban és környékén, megtekinteni műemlékeit, történelmi emlékhelyeit, és persze a az itt élők által is védett gólyákat. Érdemes ellátogatni a református temetőbe, ahol 37 kopjafa található, melyek mind műemléki védelem alatt állnak.

110

A nagybajom életében fontos szerepet betöltő birtokos, Sárközy István kúriájában helytörténeti kiállítást tekinthetnek meg. Mellesleg maga az épület is érdemes arra, hogy ellátogassanak ide és megnézzék.


Akiknek kedve támad egy kisebb túrára, a várostól keletre Koroknyapusztán megtekinthetik a Koroknyai-vár a középkori sáncát és nagyméretű, kb. 8-10 m széles, 4-5 m mély vizesárkát.

Linkek
Nagybajom 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary