Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Termál - Gyógyvízű Strandfürdő - Nagykálló - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Termál - Gyógyvízű Strandfürdő
 

4320- Nagykálló
Báthori u. 39.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


115

Kellemes kikapcsolódás vár azokra a fürdőzőkre, akik Nagykállóra látogatnak. Az itteni gyógyvíz kis sókoncentrációjú, jodid-és bromid tartalmú víz, mely elsősorban gerinc és reumatikus problémák esetén bír jótékony hatással. A fürdő jelenlegi területén három medence várja a látogatókat. A parkosított környezetben nyugodtan pihenhetnek a vendégek fürdőzés után. A park területén futballpálya, strandröplabda pálya áll a sportolni vágyók rendelkezésére, illetőleg a kisebbek számára egy játszóteret is építettek.

Történelem
115

Már az Árpád-korban is létezett a település. Valódi jelentőségre azonban csak a 14. században tett szert. Ekkor nyert vásártartási jogot. Jelentőségét földrajzi fekvésének köszönhette, hiszen a kereskedelmi szempontból fontos Ny-K irányú, Debrecen-Munkács útvonal mentén települt. Megnövekedtet gazdasági szerepéhez hamarosan közigazgatásilag is kulcs szerep járult. A 14. században mezővárosi rangra emelkedett, és több alkalommal tartottak itt megyegyűléseket is. A török fenyegetés árnyékában királyi engedéllyel várat építettek a 16. század elején, melyet később megerősítettek, és végvárrá minősítettek. Bocskai István, a felkelés után a várost szolgálataiért a hajdúvárosok sorába emelte. Ez lényegében azt jelentette, hogy az itt élők katonáskodás fejében mentességet kaptak az állami és földesúri terhek fizetése alól. Ez az újabb kiváltság ismét kedvezően hatott az itt élők gyarapodására, az ipar fejlődésére. A 18. 19. században, noha továbbra is Szabolcs vármegye székhelye volt, megtorpant a fejlődésben, mivel a Rákóczi szabadságharc leverése után ismét magánföldesúri függésbe került. Hozzájárult megtorpanásához az az elhibázott döntés is, hogy a kállóiak nem engedték át a településen a vasutat, hogy a hatvanas években tűzvész pusztította a várost. A közigazgatási átszervezéseknek köszönhetően így a század végére nagyközséggé minősítették át. Jelentőségét közigazgatási szempontból viszont megőrizte, járási székhely maradt. A 20. század második felében a település igazgatási területe a hozzácsatolt Kiskállóval nőtt. 1987-ben városi rangját is visszakapta.

Látnivalók

115

Fürdőzés után érdemes elindulni a városban egy kis sétára, megismerkedni történeti emlékeivel, kulturális értékeivel.


Miközben belekóstolnak e kisváros sajátos hangulatába, ellátogathatnak a régi megyeháza, a régi járási bíróság vagy a régi községháza épületéhez, melyek mind egy-egy markáns szeletét őrzik az 18-19. századi polgárok életének.


Egy kisebb kirándulás keretei közt érdemes ellátogatni az Harangodra, az ismert szabadidőközpontba, ahol különféle programokat szerveznek a Makovecz Imre és csoportja által tervezett "csűrben" és több más hasonló stílusú épületben, vagy az Ínsédombi kilátóhoz. Ez utóbbi, bár neve alapján ezt nem feltételezhetnénk, egy valamikori 18. századi kastély és parkjának területén áll. A környező fák a park maradványai, a kilátó dombja pedig az egykori barokk kert része volt.

Linkek
Nagykálló 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary