Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Nagykőrösi Strandfürdő - Nagykőrös - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Nagykőrösi Strandfürdő
 

2750- Nagykőrös
Ceglédi u. 14.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 Egy patinás alföldi városban tölthetnek kellemes napokat azok a fürdőzők, akik Nagykőröst választják. Az itteni gyógyvíz jódos, konyhasós termálvíz, amely összetételénél fogva gyomor, bél, epe és máj illetőleg mozgásszervi megbetegedések kezelésére alkalmas.

Történelem

Régészeti leletek tanúsága szerint már az újkőkortól kezdve lakott terület. Nevét a kőrisfáról kapta. Írott források először a 13. században említik, ekkor még falu. A 14. században indult meg a mezővárossá fejlődés útján, a magyarországi reneszánsz virágkorának ideje alatt. E fejlődéshez gazdasági alapot a kötetlen határhasználat és a hatalmas legelőterületeken virágzó jószágtartás teremtett. A török hódoltság ideje alatt ez a terület szemben a környező falvakkal végig lakott maradt, sőt, a nehéz időkben sokak számára menedékül is szolgált. A 16-17. század folyamán sorra alakultak meg a városi céhek, mint a szappanosoké, gyertyakészítőké vagy a szabóké. A török után a Rákóczi szabadságharc is komoly megpróbáltatásoknak tette ki az itt élő embereket. A kurucok oldalán álló városnak el kellett látni a csapatokat. A császári és a kuruc csapatok is több alakalommal megszállták Nagykőröst.


Részben sajátos társadalmi szerkezete, részben a rohamosan terjedő reformáció is hozzájárult ahhoz, hogy az itt élő emberek igyekeztek kivonni magukat a földesúri fennhatóság alól. A 18. században Nagykőrös földesurai kísérletet tettek arra, hogy jobbágysorba süllyesszék a szabad mezővárosi paraszti közösséget. Ügyes politikával azonban és pénzzel a lakosság megváltotta vagy megvette a földesúri birtokokat, és ez által sikeresen megőrizte önrendelkezését.


A 19. század végén a városban az élelmiszeripar mentén bontakozott ki nagyipari termelés. Ekkor kezdte meg működését a Gschwindt-féle szeszgyár, mely később konzervipari termékeivel lett világhírű. A két világháború után alapvető változást hozott, hogy a kézműiparosok elveszítették önállóságukat, a különböző szakmák képviselőit Kis-ipari Termelő Szövetkezetekbe kényszerítették, a malmokat államosították, a kiskereskedők bezárták boltjaikat. A rendszerváltás után ezek a kötöttségek megszűntek.

Látnivalók


Fürdőzés után érdemes elindulni ebben a patinás városban egy kis sétára, megismerkedni történelmével, hagyományaival, kulturális értékeivel.


Akik kíváncsiak a régi idők hangulatát idéző épületekre, a városban több kúriához is ellátogathatnak. Többségükben ma valamiféle közintézmény, iroda működik, de maguk az épületek érdemesek arra, hogy megtekintsék őket. Ilyenek többek között a Patay-kúria, a valamikori Tímárház, vagy a Kalocsa-kúria.


Akiket e környék történelme, hagyományai mélyebben is érdekelnek, az Arany János Múzeumban különféle érdekes tárlatokon tájékozódhatnak tovább. A múzeum az egykori huszárkaszárnya épületében kapott helyet. Érdekes lehet még a Pest Megyei Iskolatörténeti kiállítás, mely az egykori református népiskola épületében kapott helyet.


A természetjáró fürdőzők pedig bizonyára sok örömet lelnek majd e környék sajátos alföldi hangulatában, ahol számos védett állat és növényfajt tekinthetnek meg természetes környezetükben.


Az állandó programlehetőségek mellett kisebb-nagyobb fesztiválok és rendezvények is várják az idelátogatókat, érdemes tehát elindulás előtt tájékozódni arról, milyen programok várhatnak önökre ittartózkodásuk ideje alatt.

Linkek
Nagykőrös 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary