Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Balmazújváros - Városi Termál és Strandfürdő - Balmazújváros - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Balmazújváros - Városi Termál és Strandfürdő
 

4060- Balmazújváros
Kastélykert u. 1.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 Előkelő környezetben fekvő fürdővel várja Balmazújváros azokat a látogatókat, akik az itteni Városi Termál és Strandfürdőt választják üdülésük színteréül. A balmazújvárosi fürdő a Semsey Kastély régi parkjában található.

12

A itteni fürdőt két melegvizes és egy hidegvizes kút táplálja. A termálvíz 1180 méteres mélységből tör a felszínre. Hőfoka 61ºC fok. Gyógyvízzé 1994-ben nyilvánították. A víz hidrogén-karbonátos, jódos-brómos gyógyvíz, mely elsősorban ízületi- és gerincbántalmak kezelésére alkalmas. A fürdő az évek során folyamatosan fejlődött. Ennek köszönhetően jelenleg hat medence áll a vendégek rendelkezésére, melyek közt már nem csak gyógyvizes medencék vannak. A sport kedvelői számára úszómedencével bővült a fürdő, illetve élmény elemeket építettek be azok nagy örömére, akik az élményfürdők szerelmesei.

Történelem

A régészeti leletek és a környék helységnevei alapján valószínűnek tűnik, hogy ezen a vidéken elsőként a honfoglaló magyarokhoz csatlakozó böszörmények telepedtek le. A település nevének Balmaz előtagja pedig feltételezések szerint a letelepülők származási helyére utal, egy ókori, Fekete-tenger parti türk városra. A település neve írott forrásokban csak a 15. században bukkant fel. A település történetének ezt a századát meghatározta a vele szomszédos településsel, Hímessel vívott perek sora, majd mikor Balmaz Szilágyi Erzsébet birtokává lett, akkor csatára is sor került, melynek során elfoglalták a gazdálkodási, letelepedési szempontból alkalmasabb területű Hímest. Ugyanebben a században mezővárosi rangot is kapott, és egészen a 18. századig viszonylag töretlennek mondható fejlődése. Ekkor Mária Terézia eladományozta, s a település újra a jobbágyi falvak sorába süllyedt. A fokozatos elszegényedés bizonyítékai a 19. század végi, 20.század eleji agrárszocialista megmozdulások. A környéken élő nehéz sorsú szegényparasztok életéről írt az itt élő Veres Péter író, akinek műveiből minden olvasó megismerheti milyen komoly nehézségekkel küzdöttek az itt élők a 20. század folyamán.


Ma Balmazújváros egyik legfontosabb bevételi forrása a fürdő, melynek fokozódó idegenforgalmi jelentőségét is köszönheti.

Látnivalók


Ha tehetik, és idejük, kedvük is engedi, fürdőzés után induljanak el a városban körülnézni. Mindjárt a fürdő szomszédságában áll a Semsey-kúria. A kúria a városközpontban található, klasszicista épület, mely feltehetően az 1840-es években épülhetett. Eredeti bejárata a fürdő területét alkotó park felől nyílt, ma a főbejárat a Deberceni utcára nyílik. Az elmúlt években ez az épület méltatlan módon lett használva, ma bútorbolt. Mindamellett az épület a mai napig érdemes arra, hogy fürdőzés után a vendégek ellátogassanak ide.

12

A szakrális építészet kedvelőinek érdemes elsétálni a Római Katolikus templomhoz, illetve Nepomuki Szent János, a hidak védőszentjének szobrához, a kastéllyal szemben.


VeresPéter író emlékét a mai napig híven őrzik az itt élők. Ennek jeléül emeltek szobrot neki, illetve nyitották meg lakóházában a Veres Péter emlékházat, ahova az író munkássága iránt érdeklődő vendégeknek mindenképpen érdemes ellátogatni.


Azoknak tehát, akik nyugodt kikapcsolódásra vágynak, előkelő környezetben, érdemes a balmazújvárosi fürdőbe ellátogatni!

Linkek
Balmazújváros
Balmazújváros - Városi Termál és Strandfürdő 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary