Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Nyíregyháza - Júlia Fürdő - Nyíregyháza - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Nyíregyháza - Júlia Fürdő
 

4400- Nyíregyháza
Malom utca 19.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


121

Kellemes napokat tölthetnek egy programlehetőségekben is gazdag városban, akik Nyíregyházára látogatnak fürdőzni. A nyíregyházi Júlia Fürdő a belvárosban található. A fürdő vize alkáli-hidrogén-karbonátos,nátrium-kloridos gyógyvíz, mely jodidot és bromidot is tartalmaz. Összetételénél fogva gerinc problémák és bizonyos nőgyógyászati panaszok esetén bír jótékony hatással. Jelenlegi területén nyolc medence várja a fürdőzőket – köztük úszómedence, hideg vizes medence és gyermekmedence is van. A fürdőkúra mellett a szaunák szerelmesei számára lehetnek vonzóak különböző gőzkamrái.

Történelem

A település első írásos említése a 13. századból származik. Eredeti neve „nyír” volt, mely vagy a környéken élő nyírfákra, vagy a táj mocsaras jellegére utalhat. Későbbi alakja, a „Nyíregyháza” csak a 14. századtól szerepel írott forrásban, a tatárjárás után. A honfoglalást követően a régészeti leletek tanúsága szerint a szabolcsi földvár katonái telepedtek meg itt. Erről a fölvárról az kutatások bebizonyították, hogy IX-X. században épült, s hogy Közép-Európa egyik legimpozánsabb ilyen jellegű építménye volt. A terület a 13. századig királyi birtok volt, ekkor adományoztak el, és új birtokosai a Gutkeled nembeli Báthoryak és a Szentemágócs nemzetség tagjai lettek.


A török hódoltság ideje alatt a 16. század végén betörő tatár csapatok felégették a várost, ám lakói hamarosan visszatértek és újjáépítették azt. A 17. században hajdúkat telepítettek ide először Lónyay Zsigmond, majd ecsedi Bethlen István, aki szabadalomlevelet is adott nekik. A 17. század vége, 18. század eleje nehéz időszak volt, török, osztrák, kuruc fosztogatta, pusztította a környéket, a lakosság nagy része elmenekült. A harcok elmúltával döntött aztán úgy akkori birtokosa, Károlyi Ferenc gróf, hogy telepesekkel népesíti be Nyíregyházát és annak határát. A betelepítés természetesen kedvezményekkel járt, így az új telepesek háromévi adómentességet, szabad vallásgyakorlatot és lelkészválasztási lehetőséget kaptak a földesúrtól. A betelepülők többsége szlovák lakosokból állt, akik sajátos kultúrájukat, műveltségüket is magukkal hozták. A telepítés rendkívül sikeresnek bizonyult. Hamarosan mezővárosi rangra emelkedhetett Nyíregyháza s évi négyszeri vásár és rendszeres hetivásár tartására is jogosult lett. A 19. században az itt élő polgárok több fokozatban megváltották magukat földesuraiktól. Ugyanez az időszak volt a polgári fejlődés beteljesedése is. A mezőgazdasági jellegét mindvégig megőrző város a vasút révén kereskedelmi és gazdasági csomóponttá lett, 1873-tól pedig már Szabolcs megye székhelye is. A két világháború és a békeszerződések kedvezőtlenül hatottak a város fejlődésére, csak a hatvanas években talált ismét magára. Ekkor jelentős kulturális és infrastrukturális beruházásokra került sor, melyek megalapozták a település további fejlődését.

Látnivalók


Fürdőzés után számos érdekes programlehetőség várja az itt üdülő vendégeket.

121

A városban szép épületek közt, hangulatos sétákat tehetnek, számos szecessziós, eklektikus és barokk stílusú épülete van Nyíregyházának, melyek a régebbi korok polgári életformájának hangulatát őrzik és sugározzák a mai napig.

121

Érdekes kiállításokra is ellátogathatnak. A szakrális örökség emlékei iránt érdeklődő látogatóknak érdekes lehet, ha megtekintik a görög katolikus palotában helyet kapó egyháztörténeti gyűjteményt.


A Jósa András Múzeumban többféle tárlat várja a látogatókat, jelentős a múzeum régészeti leletanyaga, a helytörténeti, a képző- és iparművészeti, valamint az irodalomtörténeti gyűjteménye is.


Kortárs képző- és iparművészek alkotásait tekinthetik meg, akik a Városi Galériába, vagy a Visuart Galériába látogatnak el.


Akiket pedig e környék és lakóinak hagyományai, népművészete érdekel, a Sóstói Múzeumfaluban minderről sokat megtudhatnak majd. Sóstó amúgy sem kihagyható élmény, főként a fürdőző közönség számára, hiszen Sóstón három fürdőzési lehetőség közt is válogathatnak a vendégek.


Az állatok iránt érdeklődő vendégeknek érdemes ellátogatni Magyarország első állatparkjába, mely a sóstói tölgyes erdő mélyén található.

Linkek
Nyíregyháza
Nyíregyháza - Júlia Fürdő 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary