Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Ororsháza - Gyopárosi Gyógyfürdő és Strandfürdő - Orosháza - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Ororsháza - Gyopárosi Gyógyfürdő és Strandfürdő
 

5904- Orosháza
Fasor utca 3.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


126

Kellemes környezetben, színvonalas körülmények között fürdőzhetnek azok, akik Orosházát választják. A belvárostól 3 km-re fekvő fürdőt a közelmúltban újították fel. A fürdő szép fekvésű, egy tórendszer partján, erdős terület szomszédságában fekszik.


Az itteni víz nátriumot, kalcium- karbonátot, vasat, jódot, meszet és különféle ásványi sókat tartalmaz. Összetételénél fogva mozgásszervi, reumatikus bántalmak, nőgyógyászati megbetegedések, vérkeringési szervek megbetegedései, nőgyógyászati gyulladásokra és bőrbetegségek gyógyítására alkalmas.

126

A fürdőtelepen nyitott és fedett élménymedencék, úszómedencék, termálmedencék várják a látogatókat. A fürdőzés mellett különféle gyógyászati- és wellness szolgáltatások is igénybe vehetőek, mint a gyógytorna, különféle masszázsok, szauna, szolárium, fodrászat és még számos más lehetőség.


A folyamatos fejlődés eredményeképpen, 1925-ben felépült a víztorony, amit Szél István mérnök tervezett. Ma már, a mélyfúrású kutak korában, használaton kívül van, azonban évtizedekkel ezelőtt a térség vízellátását biztosította. Akkoriban, gőzgépek segítségével juttatták fel az ivóvizet a toronyba.


A víztorony az idők folyamán többszörösen kiszolgálta rendeltetését, és a fürdő egyedi megjelenésű jelképévé vált. Napjainkban, felújított állapotban, de az eredeti formáját megőrizve, panoráma-kilátóként működik, kellemes látványt biztosítva a teljes tórendszerről és környékéről az ide látogató vendégeknek és a fürdőzőknek.A kilátó, továbbá otthont ad, az orosházi Regionális Múzeum által berendezett, Gyopáros történetét bemutató múzeumnak, amely egészen az 1800-as évekig visszamenőleg, írásos és tárgyi emlékekkel ismerteti a korabeli szokásokat, foglalkozásokat.


Az ápolt, korszerű környezet mind hozzájárul ahhoz, hogy kikapcsolódásuk kellemes és nyugodt hangulatban teljen.

Történelem

A középkori települést, mely feltehetően Oros birtokos házából, és néhány köré épülő egyszerű hajlékból állt, feltehetően a tatárjárás pusztította el. Első írásos említése kései, a 15. századból származik. A 15. században Hunyadi János, majd felesége, Szilágyi Erzsébet birtoka. A 16. század elején Orosháza másodszor is elnéptelenedett a török hódoltság ideje alatt. A 18. században új birtokosa, báró Harruckern Ferencé a Dunántúlról magyar telepeseket hívott az elnéptelenedett birtokra. Tolna megyei Zomba község szabad költözködésre jogosult magyar nemzetiségű, evangélikus lakosai, akik megelégelték addigi földesuruk vallásellenességét, Békés megyébe költöztek, és a 18. század derekán birtokba vették az orosházi területet. A letelepülő népesség száma gyorsan növekedett. Közben tulajdonosai a Károlyiak lettek A városiasodás útjára egyrészt a 19. század második felében megépülő vasút nyomán, másrészt piaci tradíciói nyomán lépett. Az üvegipar mellett jelentős volt itt az agrárkereskedelem és az élelmiszeripar. Ezeknek köszönhetően hamarosan Dél-Békés legfejlettebb és legnépesebb városává lett. A századfordulóra az orosházi kenyér olyan híressé lett, mint a makói hagyma és a szegedi paprika. A hírnevet Gémes Ferenc szerezte e vidéknek, akinek országszerte 57 helyen volt Gémes-féle orosházi kenyérsütödéje. A ma is dinamikusan fejlődő városban a baromfifeldolgozás, az üvegipar, a földgázlelőhelyek, és a fürdő mellett egyre nagyobb jelentősége van a turizmusnak is.

Látnivalók


Fürdőzés után érdemes elindulni a városban egy kis sétára, megismerkedni történelmével, hagyományaival, kulturális értékeivel.


Ha idejük engedi, látogassanak el az Orosházához tartozó Gáspártelken található Geist Gáspár-kastélyhoz, melyet ifj. Geist Gáspár 1880 körül terveztette, valószínűleg Ybl Miklóssal.


A városban megtekinthetik a híres molnárlegény, Gémes Ferenc palotáját. A kenyérsütésből meggazdagodó molnárlegény fényűző életéről tanúskodik ez az épület.


Érdemes ellátogatni a 19. század végén épült bazársorra, mely máig őriz valamit e korszak hangulatából.


Érdekes kiállítást tekinthetnek meg azok a látogatók, akik elmennek az ország egyetlen Kútmúzeumába, melyet egy 1930-ban épült, használaton kívüli víztoronyban és kertjében rendezték be.


A környék történelme, néprajza iránt érdeklődők ellátogathatnak a Szántó Kovács János Területi Múzeumba.


A képzőművészeti kiállítások kedvelői egyrészt a Városi Képtárban tekinthetnek meg időszaki és állandó kiállításokat, másrészt ellátogathatnak Csáki-Maronyák József galériájába, Ilovszky Béláné megánképtárába.


Akik szeretnek hosszú sétákat tenni szép, zöld környezetben, bizonyára örömüket lelik majd a Rágyánszki Arborétumban, ahol 3 hektáros területen sétálhatnak több mint 2000 növényfaj 6000 változata között. 

Linkek
Orosháza
Ororsháza - Gyopárosi Gyógyfürdő és Strandfürdő 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary