Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Pápai Várkertfürdő - Pápa - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Pápai Várkertfürdő
 

8500- Pápa
Várkert út 5. (Külső Várkert)
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 Egy kellemes hangulatú, szép városban tölthetnek néhány napot azok a vendégek, akik Pápára látogatnak fürdőzni. A közelmúltban épült fel a minden igényt kielégítő Várkertfürdő.

129

A fürdő területén nyitott és zárt élménymedencék, termálmedencék, úszómedencék és gyermekmedencék szolgálják a fürdőző vendégek különféle igényeit. A fürdőzés mellett különféle wellnes- és gyógyászati szolgáltatások is igénybe vehetőek, mint a szauna, szolárium, különféle masszázsok, vízi gyógytorna, kondicionáló terem, sportolási lehetőségek és még számos más lehetőség.

129

Az ápolt, korszerű környezet mind hozzájárul ahhoz, hogy kikapcsolódásuk kellemes és nyugodt hangulatban teljen.

Történelem

A város területén eredetileg 11 falu állott, melyekből a 14-15. században civitas, majd oppidium lett. A városiasodásban alapvető szerepet játszottak az itt letelepedő szerzetesrendek, a ferencesek és a pálosok, illetőleg a nagybirtokos Esterházy, Zápolya, és török családok. A reformáció szinte a kezdetektől „hódított” Pápán, így lett ez a város a Dunántúlon Sopron és Sárvár után a protestantizmus harmadik legjelentősebb városává. Már a 16. század első felében volt itt református iskola. Ez a későbbiekben teológiával és jogakadémiával is bővült. A török hódoltság ideje alatt fontos tagja volt a végvárrendszernek. A 16. század végén, majd a 17. század végén is rövid időre török kézre került, a lakosság elmenekült, ám mindkét esetben hamarosan visszafoglalták. A harcok után megkezdődött a város újjáépítése, ekkor alakult ki a ma műemlékileg védett városmag. A várat kastéllyá alakították át, a főtéren monumentális templomot építettek, a várat védő tavat lecsapolták. A 19. században Esterházy Ferenc engedélyezte a zsidóság letelepedését, melynek nyomán Pápa a környék egyik legjelentősebb kereskedelmi központjává lett. A 19. században Magyarország harmadik legnagyobb zsinagógáját építette fel az itt élő zsidó közösség. A II. világháború súlyos veszteségeket okozott a városban, épületei megrongálódtak és az itt élő zsidó közösségből nagyon kevesen maradtak életben. Lassan indult meg a városfejlődés a háború után. A városrekonstrukció eredménye képpen 1989-ben Pápa Hild János-emlékérmet kapott. A rendszerváltás után lehetőségnyílott arra, hogy újjáéledjenek református és iskolavárosi hagyományai.

Látnivalók


Fürdőzés után érdemes elindulni ebben a sajátosan hangulatos városban egy kis sétára, megismerkedni történelmével, hagyományaival, kulturális értékeivel.

129

A szakrális épített örökség iránt érdeklődő látogatóknak érdemes ellátogatni a Nagytemplomba, a bencés templomba és a református templomokba is. A templomokon kívül érdekes egyháztörténeti kiállítást is megtekinthetnek az Egyháztörténeti és Egyházművészeti Múzeumban.


A Nagytemplom háta mögött található a valamikori Esterházy kastély impozáns épülete. Az U alakú kastély a versailles-i típusú kastélyok sorába tartozik.


A Református Gimnáziumban működő múzeumban helytörténeti gyűjtemény, régiségek gyűjteménye, Petőfi- és Jókai kéziratok találhatóak, és egy valamikori diák adományának köszönhetően egy egyiptomi múmia is megtekinthető itt.

129

Érdekes élményben lehet része azoknak, akik ellátogatnak a Kékfestő Múzeumba. Ez az érdekes ipartörténeti kiállítás nem csak a valamikori mestereknek, a nagyszerű gépeknek, és a kiváló iparművészeknek állít méltó emléket, de egyben egy szép, különleges hangulatú épület is, melynek torony részében, a szárító padláson Bódy Irán érdemes művész alkotásait tekinthetik meg a látogatók.


A Gránátalma magángyógyszertár hasonlóan időutazásos élményt tartogat az érdeklődők számára. A ma is működő gyógyszertár ugyanis patikamúzeumként is működik.


A környék népi hagyományai iránt érdeklődőknek a Hollósy Simon Múzeumba érdemes ellátogatni, ahol egy magángyűjtő, Győry Endréné népművészeti és népi használati tárgyainak kollekcióját tekinthetik meg.


Somogyi József szobrászművész emléke előtt tisztelegve nyitották meg 1993-ban a Somogyi galériát, ahol a képző- és iparművészet legkülönbözőbb műfajai, stílusirányzatai jelennek meg időszaki kiállítások keretében.


A különféle helyszínek között vándorolva pedig belekóstolhatnak ennek a városnak a mindennapjaiba, sajátos hangulatába.

Linkek
Pápa
Pápai Várkertfürdő 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary