Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Polgári Gógyvizű Termálfürdő - Polgár - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Polgári Gógyvizű Termálfürdő
 

4090- Polgár
Fürdő u. 2.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


132

Nyugodt környezetben üdülhetnek azok a vendégek, akik Polgárra látogatnak fürdőzni. Az itteni víz alkáli-hidrogénkarbonátos termálvíz, összetételénél foga erősíti a szervezet ellenálló képességét, ivókúraként alkalmazva jótékony hatással van a bélműködésre.


A fürdő jelenlegi területén a termálmedence mellett tanmedence és gyermekmedence várja a kisebbeket. Ezen túl az aktív pihenés hívei sem unatkozhatnak itt, hiszen a fürdő területén kispályás labdarúgópálya, tenisz- és strand-röplabdapálya szolgálja a sok mozgással járó labdajátékokat kedvelő fürdőzőket. A fürdő mellett húzódó erdősáv biztosítja a csendes pihenést, és a strand parkjában fekvő, horgászásra is alkalmas csónakázó tó és kemping is a fürdőző vendégek rendelkezésére áll.

Történelem

A település határában a kora rézkori ún. tiszapolgári kultúrának jelentős leleteit találták meg a régészek.


A település nevéből arra lehet következtetni, hogy eredetileg várbirtok lehetett, neve pedig úgy értelmezendő, hogy a várnak szolgálattal tartozó emberek falva. Írott forrás először a 13. században említi. A 16. század elején az egri káptalan birtokába került. A 17. század elején Homonnai Drugeth Bálint császári biztos a hajdúfelkelések okozta jogbizonytalanság nyomán kialakult helyzetben Szentmargitát és Polgárt a hajdúknak adományozta. Ez a jogilag nem tiszta helyzet egészen a török kiűzéséig fenn állt. Akkor az egri káptalan pert indított, melyet meg is, nyert, így a településeket a hajdúk elhagyták. A 18. század első felében a felvidékről származó, katolikus vallású telepesekkel népesítették be újra a mezővárost. A település határában a káptalan birtoklása alatt egy sor gazdasági központ jött létre. Ezek a központok a 20. században önállósodtak, és különváltak.


Polgár 1993-ban nyerte el a városi rangot. A 20. század második felében egyre nagyobb jelentősége lett az idegenforgalomnak, melyben a 70-es években felkutatott gyógyvíznek és a rá épülő fürdőnek is fontos szerep jutott.

Látnivalók


Fürdőzés után érdemes elindulni a városban egy kis sétára, megismerkedni történelmével, hagyományaival, kulturális értékeivel.

132

A szakrális épített örökség iránt érdeklődő vendégek megtekinthetik a katolikus templomot, mely a korábbi barokk, kisebb méretű templom helyén, Hild József tervei alapján épült a 19. században. Vagy végigsétálhatnak a Kálvárián, melynek stációi a Kálvária kápolnához vezetnek.


A horgászat szerelmesei a Tisza parton hódolhatnak szenvedélyüknek.


Mindezek mellett a környező vidék szépsége, nyugalma mind hozzájárulnak ahhoz, hogy kellemes környezetben üdüljenek az idelátogató vendégek.

Linkek
Polgár 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary