Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Püspökladányi Gyógyfürdő - Püspökladány - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Püspökladányi Gyógyfürdő
 

4150- Püspökladány
Petõfi út 62.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 A Hortobágy, a Nagy Sárrét és a Nagykunság találkozásánál fekszik Püspökladány városa. Ez a Hajdú-Bihar megyei város mindössze 45 km-re található Debrecentől, így könnyen megközelíthető bármely irányból autóúton és vonattal is.

133

Jellegzetes síkvidéki település, melynek nem csak sajátos alföldi hangulata vonzza a turistákat, hanem Gyógyfürdője is, mely a fürdőhelyek kedvelőinek nagy örömére 2003-ban került felújítás után átadásra.

133

A püspökladányi gyógyvizet 1920-ban fedezték fel. Hamar fölismerték a fürdőben rejlő lehetőségeket, így immáron négy évtizedes múltra tekinthet vissza az itteni fürdőélet. Az itt rejlő 45ºC-os termálvíz 1068 méteres mélységből tör a felszínre. Nátrium-klorid, hidrogén-karbonát, jód és bróm tartalma által bizonyítottan alkalmas idült izületi gyulladások, idegfájdalmak, izomfájdalmak gyógyítására, degeneratív gerinc- és izületi elváltozások, érszűkületek egyes formáinak kezelésére, reumás betegségek enyhítésére illetve balestei sérülések utókezelésére. A rendelkezésre álló két gyógymedence hőfoka 32ºC-34ºC illetve 34ºC-36ºC-os. A gyógyulni vágyók emellett számos egyéb szolgáltatást is igénybe vehetnek. A fürdőben „száraz” gyógytornát tartanak csoportosan és egyénileg is igényelhetően gyógytornász segítségével. E mellett ugyancsak gyógytornászok irányítása mellett víz alatti tornát is igénybe lehet venni a gyógymedencékben. Ezek a gyakorlatok a vízben kisebb erőfeszítést igényelnek, ráadásul a mozgás mellett a gyógyvíz jótékony hatása is érvényesül. Az orvosi gyógymaszírozó nem csak testi, de lelki felüdülést is nyújthat. Fontos szerepet kap a termálvíz mellett a gyógyiszappal történő kezelés is. Gerinc és végtagizületi fájdalmak, sérülések utáni kezelések esetében hatékonyan alkalmazható. A szervezet keringési zavarai esetén igénybe vehető a tangentor, a szénsavas fürdő. A fizikoterápiás kezelést igénylő betegek számára hidrogalván kezelésre, és súlyfürdős kezelésre is van lehetőség. A légúti megbetegedésektől szenvedő, allergiás betegeket sókamrával és inhalációs terápiákkal várja a fürdő. De nem csak a gyógyulni vágyók számára lehet vonzó a fürdő, hiszen a fürdő parkosított részén egy úszómedence és két gyermekmedence is található, fürdés után pedig lehetőség van stranröplabdázni, ping-pongozni, futballozni, a kicsik részére pedig játszótér is épült a strand területén.


A sportolás, fürdőzés, gyógyulás után pedig további lehetőségként szauna, szolárium, a bejáratnál pedig Fitness-szalon várja a kondicionálásra, pihenésre vágyó vendégeket.

Történelem

A település története a régészeti leletek, így a közelben található Kincses-dombon végzett ásatások leletei szerint egészen korai időkbe nyúlik vissza. Az Európa-szerte egyedülálló katakombák leletei szerint már i.e. 4000 évvel ezelőtt is lakott volt ez a vidék. A település kialakulására mindamellett nincsen pontos adat, de feltehetően a X-XI. századra tehető. Írásos emlékeink először a 13. században említik a helység nevét Ladan alakban. Püspökladány nevének eredete körül viták zajlanak a mai napig. Az egyik legvalószínűbb elmélet szerint mai nevének Ladány része egy ősi magyar személynév lehetett, míg a Püspök


előtag arra az időre utal, amikor a Bajomi család Ladány nevű birtoktesteként, a váradi püspökhöz került zálogba. A későbbiekben Rákócziak kezén is megfordult ez a birtok, ennek a mai napig őrzi emlékét a református templom Rákóczi harangja. A 19. században kincstári birtokba került, majd József nádornak adományozta az udvar.


A település fejlődése a 19. század közepéig hullámzott, időről időre elnéptelenedett, majd újra benépesült. 1847-ben azonban már hivatalosan is megkapta a mezőváros rangot, s az ezzel járó vásártartási engedélyt is. További lendületet adott a városnak és a város környéki mezőgazdaságnak a 19. századi nagy folyó szabályozás, illetve, hogy az 1850-es években először a vasútvonal, majd az 1870-es években a főútvonal bekapcsolta a várost az országos kereskedelmi hálózatba, s így Püspökladány kereskedelmi csomóponttá válhatott a század végére. Ezt a pozícióját a későbbiekben is megőrizte, a két világháború között és után is. A 20. században fokozatosan kiépültek a település városi típusú intézményei, tovább fejlődött infrastrukturális hálózata, így vált a térség, azaz a Nagy-Sárrét oktatási, egészségügyi, kereskedelmi központjává. Városi rangot 1986 január 1.-én kapott.

Látnivalók

133

A fürdőzés, pihenés, sportolás után, vagy közben a városban többféle kulturális program várja az itt üdülőket. A rendezvényeket, kiállításokat kedvelő vendégeknek érdemes figyelemmel kísérni, milyen aktuális programokkal szolgál a helyi Dorogi Márton Művelődési Központ. A központban található intézmény 2001-ben 25 éves fennállása alkalmából vette fel a helyi néptanító nevét. Kiállítótermében egész évben, folyamatosan kiállítások vannak, melyek három hetente váltják egymást. Az állandóan ismétlődő programok mellett, mint a Játszóház, vagy különféle ismeretterjesztő előadások tartása, színházi előadások is vannak évente több alkalommal. A kiállításokat kedvelők a Központon kívül a helyi galéria és múzeum állandó is időszaki kiállításaira is érdemes ellátogatniuk, ahol a környéki képzőművészet, történelem és néprajz emlékei és alkotásai láthatóak. Mindezek mellett avasszal és ősszel Sörfesztivál, nyáron pedig az immár kilencedik éve megrendezésre kerülő Sárrétmenti Népzenei és Néptánc Fesztivál színesíti a Püspökladányi kulturális rendezvények palettáját.


Akik inkább a sétát, vagy a szép természeti környezetet kedvelik ugyancsak tartalmasan tölthetik idejüket Püspökladányban és környékén. A szép épületek, városi séták kedvelőinek érdemes elsétálniuk a Vasútállomás impozáns épülete felé, ellátogatni a Szent Imre szobor körüli parkba, és a mellette található katolikus templomba, a Kálvin téri 19 századi református templomba vagy a klasszicista stílusban épült Karacs Ferenc kollégiumhoz, a városháza mellett. A városközpontban található parkban sétálva megtekinthető a város címerállatát ábrázoló darvas szökőkút, az első világháború áldozatainak emlékműve és az ún. „Huszár emlékmű”, amely az 1948-49-es szabadságharc hőseinek állít emléket ebben a parkban. A modern művészet kedvelői érdekes alkotásra bukkanhatnak a városközpontban. Itt található egy spanyol festő egész házfalat betöltő alkotása, amit mindenképpen érdemes megnézni. Mindezek mellett a városban két szoborpark is van, ahol nem csak hazai, hanem külföldi alkotók szobrait is megtekinthetik a műkedvelő látogatók.

133

Ha valaki a természeti kincsek gyönyörködésében leli inkább örömét, a népi kultúra érdekli, és többet szeretne tudni az alföldi emberek életéről is, érdemes ellátogatni a Karacs Ferenc Múzeumba, illetve a Petőfi utcába, ahol egy eredeti állapotában megőrzött régi parasztház idézi a régi idők hangulatát és kultúráját. A fürdő közvetlen szomszédságában található kemping területén fekvő tó partján, a Hortobágy-Berettyón átívelő fahídon, vagy a farkasszigeti erdő területén fekvő, mintegy nyolcvan éves arborétumban kellemes séták kínálkoznak varázslatos környezetben, s az arborétumhoz kapcsolódó állandó kiállítás még többet is elmondhat azoknak, akik érdeklődnek az alföldi élővilág kincsei iránt.


Látnivalókban, kellemes időtöltésben, és egészséges környezetben tölthet el több napot is minden idelátogató. Érdemes tehát útnak indulni!

Linkek
Püspökladány
Püspökladányi Gyógyfürdő 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary