Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Sárospatak - Végardó Termálfürdő - Sárospatak - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Sárospatak - Végardó Termálfürdő
 

3950- Sárospatak
Határ utca 2/b.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


135

Kellemes, programokban gazdag napokat tölthetnek Sárospatakon azok a fürdőzők, akik az itteni gyógyfürdőt választják. Az itteni víz kálcium-magnézium, nátrium-szulfát, hidrogén-karbonát tartalmú termálvíz, mely összetételénél fogva gyógyulást kínál az izületi és érrendszeri megbetegedésben szenvedőknek. Nőgyógyászati panaszok enyhítésére is alkalmas, sőt ivókúraként is alkalmazható. A fürdő jelenlegi területén az aktív pihenés híveit úszómedence, a gyógyulni vágyókat és az egészségmegőrzés céljából fürdőző vendégeket termálmedence, míg a kisebbeket gyermekmedence és tanmedence várja.

Történelem

A régészeti ásatások, de az írott történelem tanúsága szerint is ősidők óta lakott terület volt Sárospatak és környéke. A római korban neve Potamopolis volt. Mai nevének előtagját feltehetően a Bodrog és a Ronyva közt elterülő sáros vidék után kapta, második tagja pedig minden valószínűség szerint a Bodrogra utal. Anonymus is megemlékezik e településről. Az ő elmondása szerint Árpád vezér adományozta Ketel vitéznek, aki itt földvárat építtetett. Árpád-házi királyaink kedvelt tartózkodási helye volt. Itt született II. Endre leánya is, Árpád-házi Szent Erzsébet.


A tatárjárás után olasz telepesekkel népesült be újra Sárospatak. Ők honosították meg ezen a vidéken a szőlőtermelést, mely később nagy hírnévre tett szert. Az Anjou korban királyi, majd királynői birtok volt Patak vára. Szabad királyi városi címet Zsigmond király adományozott a városnak. Az ő uralkodása alatt került a város az esztergomi érsek tulajdonába zálogként. Mátyás király uralkodás alatt további kiváltságokat kapott. A 17. században ismét kincstári birtokká lett, majd Lórántffy Zsuzsanna révén lett a Rákóczi tulajdon részévé. Fénykorát Sárospatak e család birtoklása idején élte.


A 18. században Rákóczi, Thököly és a császári hadak küzdelmei határozták meg az itt élők életét, miközben a reformátusok és az időről időre visszatérő jezsuita rend is hadakozott egymással. A szabadságharc után ismét kincstári birtokká lett rövid megszakításokkal. A 19. század végén került a Windischgrätz hercegi család tulajdonába, már hosszú időre, egészen 1945-ig.

Látnivalók


Fürdőzés után számos érdekes programlehetőség várja az itt üdülő vendégeket.


Ellátogathatnak a Rákóczi várba, ahol a Múzeumban a vár építésének és a szabadságharc és az egész Rákóczi-család történetéről, a XVI-XVII. századi főúri életről, a hegyaljai szőlőművelésről és Zemplén néprajzáról tekinthetnek meg különféle kiállításokat. Utána a Vártemplomot is megnézhetik, amely ma Észak-Magyarország egyik legnagyobb gótikus csarnoktemploma.


Sárospatak jelenlegi arculatát nagymértékben meghatározza Makovecz Imre építészeti stílusa. A városban sétálva megtekinthetnek több épületet is, melyet ő tervezett, többek között a Művelődés Házat, az Árpád Vezér Gimnáziumot, és a városközpont lakóházait a Hild téren.

135

A könyvtörténet iránt érdeklődők ellátogathatnak a régi könyvektől sajátos hangulatot sugárzó Nagykönyvtárban, melyet a 16. században alapítottak, s számos könyvtörténeti kuriózum őrzője ma. A tudománytörténet és a kollégium története iránt érdeklődők a Református Kollégium Tudományos Gyűjteményének Múzeumában tölthetik kellemesen idejüket. Itt néprajzi, a kollégium történetét és Coménius tevékenységét bemutató kiállítás mellett egy 1705-ös laterna magicát is őriznek.

135

A képzőművészetek rajongói ellátogathatnak a Sárospataki Képtárba, ahol a városhoz kötődő képzőművészek alkotásairól tekinthetnek meg kiállítást.


A szép tájak szerelmesei hosszú sétákat tehetnek a Várkertben és az Iskolakertben, vagy ellátogathatnak a közeli Megyer-hegyi tengerszemhez. Ez a malomkőbánya helyén kialakult tengerszem magas bányafalakkal körülvett, kedvelt látványosság, ahova érdemes kirándulni menni.


Felsoroltak mellett ideiglenes kiállítások és sok más program is várja az idelátogató vendégeket. Érdemes több napot is eltölteni ebben a kellemes hangulatú, szép városban!

Linkek
Sárospatak
Sárospatak - Végardó Termálfürdő 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary