Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Sopron Tómalom Fürdő - Sopron - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Sopron Tómalom Fürdő
 

9400- Sopron
Tómalom
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 Egy szép, történelmi és kulturális értékekben gazdag városhoz közel tölthetnek kellemes napokat, akik Sopron és a Fertő tó között félúton, a Tómalom Fürdőbe látogatnak. Az itteni Strandfürdő elsősorban az aktív pihenés és a wellness életforma hívei számára lehet vonzó fürdőzési lehetőség. A fürdőzésen, pihenésen túl masszázs is igénybe vehető, kölcsönözhetnek vízibiciklit és fitness lehetőségek is vannak a fürdő területén.

Történelem

Régészeti leletek tanúsága szerint már az őskortól lakott hely volt. A korai vaskorban itt élő illír lakosság földvárak nyomait hagyta az utókorra. Időszámításunk kezdete körül rómaiak telepedtek le ezen a területen. Az akkor Scrabantiának nevezett város a Borostyánkő útvonala mentén fontos kereskedelmi központnak számított. A népvándorlások korában elmenekülő lakosok helyébe gótok, kunok, avarok léptek hosszabb-rövidebb időre.


A honfoglalást követően, már a 11. században megépült az első várispánsági székhely itt. A település nevét feltehetően első ispánjáról kapta, akit Suprunnak hívtak. Német neve Ödenburg volt. A „burg” arra a várra utal, melynek környékén a 12. századra kialakult a mezőváros.


A tatárjárás után IV. Béla a johannitákat telepítette le itt, akik hamarosan megépítették rendházukat is. A város a nyugat felé tartó, fontos kereskedelmi útvonal mentén épült fel. Ennek köszönhetően a 13. században önállósulhatott, városi rangot kapott, mellyel árumegállítási jog, vásártartási jog, vámmentesség járt. A kereskedelem mellett a lakosság nagy része a szőlőtermesztésből és borgazdálkodásból, kereskedelemből élt.


A 16-17. században a város vezetése a lutheránusok kezébe került. Ez az időszak egyben a céhes ipar virágzásának időszaka is volt. Törést a török hódoltság ideje és a kuruc háborúk hoztak, ekkor a város elakadt a fejlődésben egy időre. Újabb csapást jelentett, hogy Sziléziát Poroszországhoz csatolták a 18. században. Ekkor jelentős borpiacoktól esett el Sopron városa. Noha a szőlőművelés hagyománya máig is él, ekkor számos szőlőt kiirtottak és szántófölddé alakítottak át. A 18. századra gazdasági és kereskedelmi szerepéből ugyan sokat veszített a város, kulturális szempontból azonban továbbra is fontos, vezető szerepet töltött be az országban. A 20. századra nagyjából ennek megfelelően megváltozott a város jellege. Iskola- és üdülővárossá lett Sopron. A trianoni határok kijelölésekor kivívta magának a „Hűség városa”címet, ekkor ugyanis népszavazással döntöttek arról az itt élők, hogy Magyarországhoz, vagy Ausztriához akarnak-e tartozni, és a város Magyarország mellett döntött. A második világháború után nagy számú német ajkú lakosságot telepítettek ki innen. Ebben az időszakban határmenti városként igyekeztek visszatartani a fejlődésben Sopront, ám a rendszerváltás után újra megnyíltak a lehetőségek a város számára, s ezekkel igyekszik is élni.

Látnivalók


Sopron is azon városaink sorába tartozik, ahol szinte bármelyik irányba érdemes elindulni, hangulatos utcái, szép épületei kellemes városi sétára csalogatják az idelátogató vendégeket fürdőzés után.


Akik célirányosan is szeretnek körbenézni egy városban, Sopronban ne mulasszák el megtekinteni a híres Tűztornyot, Fő terén, ahonnan Pazar kilátás nyílik a városra is. Érdemes elsétálni az Orsolya térre is, ahol megtekinthetik az Orsolyita templom neogótikus épületét és a zárdát, illetőleg a helyreállított Mária kutat is. Az orsolyiták zárdájának oratóriumában látható a Római Katolikus Egyházművészeti Kiállítás is. A szakrális épített örökség iránt érdeklődő látogatók ellátogathatnak még a Szent Mihály templom impozáns épületéhez, a 14. században épült római katolikus templomhoz, melynek boltozat barokk stílusú, és erődített fallal vettek körül, vagy az evangélikus templom monumentális épületéhez.


A gazdaságtörténeti kiállítások iránt érdeklődők ellátogathatnak a Bányászati és az Erdészeti-, Faipari-, és Földméréstörténeti Gyűjtemény kiállításaira, ahol e szakmák történetéről, korábbi technikákról tájékozódhatnak. Ez utóbbinak szép botanikus kertjében kellemes sétára is lehetőség nyílik a kiállítás megtekintése után. De Sopronban van Patika Múzeum és Pékmúzeum is, e mesterségek is érdemesek arra, hogy többet megtudjanak róluk.


E környék néprajza, a hajdani világ és életforma iránt érdeklődő látogatóknak, azoknak, akik Sopron történetéről szeretnének többet megtudni több helyszínre is érdemes ellátogatni. Ez abból adódik, hogy a Sopronban 1867-ben megalakított Régészeti Egyesületet, mely a következő évben a Soproni Múzeumot is megalapította, nem talál egészen 1913-ig a Múzeum számára állandó otthont. Először a Lenck-villában rendeztek be kiállítást – ma itt látható a múzeum néprajzi tárlata. Az 1960-as évektől újabb épületekkel és gyűjteményekkel gyarapodott a múzeum, melynek nyomán napjainkban, a Soproni Múzeumnak, a városban és környékén már tizennégy kiállítása van tizenkét különböző épületben. A Lenck-villa után tehát ennél fogva érdemes ellátogatni a Fabricius Házba, ahol többek között római kori kőtárat és a múzeum régészeti anyagából tekinthetnek meg kiállítást, az utcafronton pedig bútorkiállítás látható. A Storno-házban egyrészt újkortörténeti tárlatot tekinthetnek meg Sopronról, másrészt a 19. századi lakberendezés historizáló stílusának állít emléket a nagyrészt a Storno gyűjteményből származó anyag. A múzeum középkori kőszobrászati emlékeit a Káptalan terem gótikus stílusú falai őrzik. A terem egykor imahely, később temetkezési hely volt. Az egykori Scrabantia központjának, a római Forumnak az egykori járószint alatti maradványait tekinthetik meg egy épületbe zárva azok, akik ellátogatnak az Új utca 1. alatt található egyedi kiállításra. Miközben e múzeumokat lés tárlatokat végiglátogatják, megismerkedhetnek a gazdagok és a polgárok világával. Akiket a vidéki emberek élete is érdekel, azoknak Fertőszéplakra érdemes ellátogatni, ahol a Falumúzeumban A paraszti életforma változásai a 19-20. században című kiállítást tekinthetik meg.


A sort még folytatni is lehetne, láthatóan nem unatkozhatnak azok, akik szeretik a szép városi sétákat és az érdekes kiállításokat.


Akik pedig a környéken további fürdőzési lehetőségeket keresnek ellátogathatnak a közeli Balfra is!

Linkek
Sopron 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary