Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Battonya Termál Strandfürdő - Battonya - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Battonya Termál Strandfürdő
 

5830- Battonya
Fő u. 84.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


14

Alföldi környezetben, annak védett természeti kincsei közelében, a szakrális építészet számos emlékének szomszédságában tölthetik idejüket azok a fürdőzők, akik a battonyai fürdőt választják.

14

A battonyai termálvíz hivatalosan még nem lett gyógyvízzé nyilvánítva, de a tapasztalatok szerint hatékonyan alkalmazható fürdőkúraként különféle mozgásszervi megbetegedések esetében. A fürdőben jelenleg egy gyógyvizes medence, egy tanmedence és három feszített víztükrű úszómedence várja a vendégeket. Ezek mellet a fürdő területén belül strandröplabda, a tanmedencében vízi röplabda, focipálya, láb-tenisz, a fürdő területén kívül pedig a városi sporttelep várja azokat, akik az aktívpihenés kedvelői.

Történelem

Míg a település története egészen korai időkbe, a kőkorra, majd az Árpád-korra nyúlik vissza, a település mai arculatát a 19. században bécsi mérnökök alakították ki. A legkorábbi történelem emlékei, a neolit lakótelepek, a bronz kori temetők. Az Árpád-kori történelem legkorábbi emléke a közelmúltban feltárt kör alakú, 11. századi templom falainak maradványa. Írott forrás először a 14. században említi a települést. Számos birtokosa között huzamosabb ideig volt maga Hunyadi János ennek a területnek a tulajdonosa. Kezdetben lakói kizárólag magyarok voltak, a török időkben telepítettek ide először szerb lakosokat, majd a 18. században először románok, a 19. században pedig szlovákok települtek Battonyára.


A település fejlődését az állattartás mellet elsősorban a jó talajon termelt gabonának, illetve a kereskedelemnek köszönhette. Itt haladt ugyanis keresztül az Arad-Pest kereskedelmi útvonal. A 19. században mezővárosi rangot és az ezzel járó vásártartási jogot kapott, így ki is tudta használni kereskedelmi adottságait. Ebben a században egyre több városias szerveződés indult, mint az olvasókör, dalárda, műkedvelő társulat. Bár a század második felében egy súlyos aszály, és a diktatórikus rendszer visszavetette a fejlődésben, mezővárosi rangját is elveszítette, mégis be tudott kapcsolódni a kapitalista fejlődésbe, a vasúthálózatba. Takarékpénztár létesült, tégla és fedélcserépgyár kezdett üzemelni stb. Az új kapitalista rend itt is földmunkás megmozdulásokhoz vezetett a századfordulón. Valódi csapást azonban nem ez, hanem a trianoni döntés mért erre a vidékre. Számos fontos gazdasági kapcsolatától vágták el az új országhatárok, s határmenti településként csökkent jelentősége az országon belül. Ez a folyamat a II. világháború után fokozódott, hiszen ekkor került Csanád vármegyéből Békés megyébe, ami tovább rontotta helyzetét. Gyakorlatilag az elsorvadásra ítélt települések közé került Battonya. Ezzel a hátránnyal a mai napig küzd a település, de különféle kisebb ipari létesítmények, az idegenforgalom révén próbálja megtalálni a kiutat.

Látnivalók


A sokféle nemzetiségű város sokféle felekezetének különféle színterei érdekesek lehetnek azok számára, akik fürdőzés után sétálni indulnak Battonyán, és érdeklődnek a szakrális építészet iránt.


Érdemes elsétálni a templomok mindegyikéhez, az evangélikus templomhoz, a román és a szerb ortodox templomhoz, a református templomhoz, és a római katolikus templomhoz is. Ritka élményt nyújthat egymásutániságuk és egymásmelletiségük egy ilyen viszonylag szűk térben. Valóságos vallástörténeti felfedezőút lehet azok számára, akik elindulnak.

14

Akik inkább a profán építészeti emlékeket szeretik, a város főterén kezdjék sétájukat. Itt található a Városháza 19. századi épülete, és a Korona Szálló, a város legdíszesebb neoreneszánsz stílusú épülete. Akik türelmesek, egyszer talán meg is szállhatnak itt, folyamatban van ugyanis eredeti funkciója szerinti helyreállítása.

14

Azoknak, akik inkább a természeti kincsek szerelmeseinek vallják magukat, ugyancsak kellemes időtöltési lehetőség kínálkozik Battonya közelében. Nem messze található ugyanis a Battonya-Tompapusztai természetvédelmi terület, illetve ettől északra a Gulyagyep, ahol számos, itt őshonos növény és állatfajt csodálhatnak meg az „amatőr természetbúvárok”.


Nyugodt fürdőzés, és sok érdekes élmény várja azokat, akik Battonyára jönnek fürdőzni!

Linkek
Battonya
Battonya Termál Strandfürdő 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary