Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Szentendre - Villa Vitae Wellness Gyógyszálló - Szentendre - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Szentendre - Villa Vitae Wellness Gyógyszálló
 

2000- Szentendre
Ady E. u. 26.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 Színvonalas körülmények között, egy varázslatos hangulatú kisvárosban fürdőzhetnek azok a vendégek, akik Szentendrére látogatnak fürdőzni. A Villa Vitae Wellness Hotelben a fürdőzés mellett különféle szépségápolási és gyógyászati szolgáltatásokat is igénybe vehetnek a látogatók.


Akik a strandokat kedvelik inkább, a Pap-szigeten, a három medencés strandfürdőben pihenhetnek és napozhatnak kedvükre. A Stand szomszédságában kemping is található, fürdőzés után pedig a városban számos érdekes programlehetőség közt válogathatnak az üdülő vendégek. 

Történelem

Régészeti leletek tanúsága szerint már az őskortól lakott hely volt. Első ismert neve a római korból származik, amikor a védelmi rendszer egyik központja volt itt. Ekkori neve Ulcisa Castra volt. A népvándorlás korában megfordultak ezen a vidéken a longobárdok, a hunok és az avarok is. A honfoglalás után István király a veszprémi püspökségnek adományozta ezt a területet. Ekkori első írásos említésében még helységnév nélkül szerepel ez a környék. A későbbi település nevét a plébániatemplom védőszentjéről kapta, Szent András (Endre) apostolról. A 12.-13. században kialakuló mezőváros virágkorát a 14. században élte. Ez egyrészt a különféle királyi kiváltságleveleknek volt köszönhető, másrészt jó fekvésének, hiszen Szentendre a fontos Esztergom-Visegrád-Buda útvonal mentén feküdt.


A török hódoltság ideje alatt a folyamatos harcok és támadások mentén a város szinte teljesen elnéptelenedett. A török kiűzése után nagy számban érkeztek ide szerb telepesek. A telepesek zöme iparos és kereskedő, kisebbik részük földműves, elsősorban szőlőtermelő volt. Fokozatosan kialakult Szentendre máig meghatározó városképe. A szerb lakosság pezsgő ipari-kereskedelmi életet hozott a városba. A 19. század már kevésbé volt eredményes, a városban járványok, tűzvész, árvizek pusztítottak. A század végi filoxéra járvány pedig a kipusztította az itt addig virágzó szőlőkultúrát. Új telepesek érkeztek ebben az időben a városba, szlovák, és német ajkú lakossággal gyarapodott Szentendre. A 20. század elején és a két háború közötti időszakban a Duna-parton új üzemek kezdték meg működésüket.


Az utóbbi évtizedekben az idegenforgalom szerepe volt a legmeghatározóbb a város életében. E mellett egyre erőteljesebb a kulturális központ jellege, sajátos, nem csak a vendégekre, hanem a Szentendrére és környékére települő lakosságra is építő, színes, színvonalas rendezvények, kiállítások, programok színesítik a szentendrei hétköznapokat.

Látnivalók

145

Sajátos hangulatú kisváros, kellemes séták színtere. Érdemes fürdőzés után egy kicsit bolyongani szűk, hangulatos utcáin, vagy végig a Duna parti sétányon.


Ha valaki felsétál Szentendre legmagasabb pontjára, a Templom térre, a Római katolikus templom tövébe, és körbenéz a városban, tapasztalhatja, hogy Szentendrét akár a tornyok, templomok kisvárosának is nevezhetnénk. Délben egymás után szólalnak meg a harangok a Fő téri Blagovesztenszka szerb ortodox templomban, a Görögkeleti ortodox püspöki székesegyházban, a Pozsarevacska szerb ortodox templomban, a Preobrazsernszka szerb ortodox templomban és a Templom téri Szent Péter és Pál katolikus templomban. Miután föntről körülnéztek, érdemes ezen épületekhez el is látogatni, mert mindegyikük tartogat meglepetéseket, gyönyörködtető emlékeket a szakrális építészeti emlékek rajongói számára.


A kiállítások kedvelői számos érdekes tárlatot tekinthetnek meg Szentendrén.é A képzőművészeti alkotások iránt érdeklődő látogatók olyan kiállításokat nézhetnek meg, mint a Ferenczyek kiállított alkotásai, KovácsMargit sajátos kerámiái, vagy a Metszet Galéria állandó tárlatai, s ezek mellett időről időre ideiglenes kiállítások is vannak a városban, melyekre érdemes odafigyelni.


A gasztronómiai kiállítások kedvelői megcsodálhatják a Szamos Marcipán kiállítást, és ellátogathatnak a Dobos Édesség-, Gasztro- és Italmúzeum kiállítására is.


A népi kultúra iránt érdeklődő vendégek a Sztargova-patak mentén egy 60 hektáros területen kialakított skanzenben tájékozódhatnak nem csak e környék nép kultúrájáról, hanem a 18-20. századi magyar népi építészet, a vidék lakáskultúrája, életmódja egy-egy jellegzetes példáját tekinthetik meg. A kiállításokon túl különféle kisebb-nagyobb programok, bemutatók, rendezvények várják az idelátogatókat. A városban pedig elsétálhatnak a város egyik legrégebbi épületében berendezett Népművészetek Házába. Itt már csak szűkebb területet, Pest megyét bemutató néprajzi kiállítást tekinthetnek meg.


Ez a felsorolás csak ízelítő Szentendre kulturális életéből és programlehetőségeiből. Különösen a melegebb évszakokban számos érdekes rendezvény, időszaki kiállítás, fesztiválok várják az itt élőket és az idelátogatókat. Érdemes előre tájékozódni indulás előtt, hogy mire számítsanak!

Linkek
Szentendre
Szentendre - Villa Vitae Wellness Gyógyszálló 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary