Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Szigetvár Strandfürdő - Szigetvár - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Szigetvár Strandfürdő
 

7900- Szigetvár
Tinódi u. 23.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


146

Történelmi emlékhelyek szomszédságában fürdőzhetnek azok a vendégek, akik Szigetvárra látogatnak fürdőzni A vár szomszédságában épült fürdő nyugodt környezetben fekszik. A fürdő területén az egészségmegőrzés céljából fürdőzőket és a gyógyulni vágyókat termál medence, az aktív pihenés híveit úszómedence, míg a kisebbeket gyermekmedence várja. A szigetvári víz nátriumkloridos, alkali-hidrogénkarbonátos hévíz. Mely összetételénél fogva kiválóan alkalmas reumatikus izületi és mozgásszervi betegségek kezelésére, operációk és csonttörések utáni rehabilitációs kezelésekre, nőgyógyászati problémák kezelésére. A fürdőkúra mellett különféle gyógyászati szolgáltatások is igénybe vehetőek.

Történelem

Régészeti leletek tanúsága szerint az ősidőktől fogva lakott terület volt. Egyes kutatók a római kor Limosa nevű települését sejtik a környéken. Honfoglalás kori emlékeink szerint Botond törzse élt ezen a környéken. A település története szorosan összefonódik a vár történetével, melynek alapítója feltehetően az első név szerint is ismert birtokosa, Szigeti Anthimius. Szigetvár a 15. századra már várossá fejlődött. Tulajdonosai között megtaláljuk a Gara családot, majd az enyingi Török családot is. A mohácsi csata után védelmi célból megerősítették a várat és a várost is.A szigeteket az Almás patak felduzzasztásával tóval vették körül. A kettős királyság ideje alatt Szapolyai török segítséggel támadta meg a várat, ám Török Bálint vitézül védekezett a támadókkal szemben. Buda ostromakor Török Bálint fogságba esett, s a magára maradó özvegy a Habsburgoknak adta át a várat. Ezt követően megerősítették ismét. Fekvésénél fogva többször érte támadás. Elestének történetét örökítette meg Zrínyi Miklós horvát bán unokája nagyszerű eposzában, a Szigeti veszedelemben. Eleste után a törökök építették fel ma is látható formájában az erődítményt. A magyar lakosságot elűzték, s a török várkatonaságot ettől kezdve török és bosnyák lakosság szolgálta ki. A hódoltság ideje alatt kiemelkedő fontossága volt a várnak, s csak a 17. század végén szabadult fel egészen. Ezután erődítési munkálatok folytak itt, ám a megváltozott viszonyok közepette Szigetvár elveszítette korábbi jelentőségét, s Mária Terézia eladta a birtokot. Ennek következtében az itt élő embereket jobbágysorba taszította. Tulajdonosai között híres magyar családokat találunk, mint a Festetichek, Andrássyak.


A 19. század végén a vasút bekapcsolta a települést az ország gazdasági érkeringésébe. Megépültek nagyüzemei, mint a gőzmalom, a cipőgyár és a konzervgyár a 20. század első felében. Fejlődésének köszönhetően a hatvanas években városi rangra emelkedhetett. Manapság egyre nagyobb a jelentősége a turizmusnak és a ráépülő vendéglátóiparnak. 

Látnivalók

146

Fürdőzés után érdemes elindulni a városban egy kis sétára, hiszen számos érdekes, főként a török korból származó emlék várja az idelátogató vendégeket.


Legnagyobb vonzereje természetesen a várnak és a benne helyet kapó Zrínyi Miklós vártörténeti kiállításnak van. De érdemes elsétálni az ún. Török-házhoz, mely ma Magyarországon az egyetlen éppen megmaradt töröklakóház. Aztán megtekinthetik a dzsámiból templommá alakított Szent Rókus templomot, és a közelmúlt magyar-török kapcsolatainak emlékhelyét, a Magyar-Török Barátság parkját, ahol a két harcos Zrínyi Miklós és Szulejmán portrészobra áll.


A modern építészet kedvelői semmiképpen ne mulasszák el, hogy ellátogassanak a Vigadóba, melyet Makovecz Imre tervezett, és 1985-ben nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

Linkek
Szigetvár 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary