Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Békési Gyógyfürdő - Békés - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Békési Gyógyfürdő
 

5630- Békés
Kőrösi Csoma S. u. 6/14.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


15

Az aktív pihenés kedvelői számára, horgászoknak, a lovaglás szerelmeseinek, kerékpár túrák kedvelőinek, az alföldi vidék hangulatát kedvelő fürdőzőknek az egyik legkedvezőbb fürdőzési lehetőség Békés városában kínálkozik, a Kettős-Körös bal partján.


Békés megye egyik legrégebbi gyógyfürdőjének vizét már 1943-ban hivatalosan is gyógyvízzé minősítették. Az alkálihidrogén-karbonátos és jódtartalmú hévíz kiválóan alkalmas mozgásszervi, reumatológiai, bizonyos nőgyógyászati bántalmak gyógyítására, illetve baleseti sérülések utókezelésére. A fürdő területén a fürdőkúrán túl számos egyéb gyógyászati kezelést vehetnek igénybe a gyógyulni vágyó vendégek, mint a csoportos és egyéni gyógytorna, ingeráram, inhalálás, kádfürdő, különféle masszázsok, víz alatti sugármasszázs, infravörös- ultraibolya kezelés.


A környéken különféle étkezési és szálláslehetőségek várják azokat, akik hosszabb időre tervezik az ittartózkodást.

Történelem
15

A környék a régészeti leletek tanúsága szerint már a neolitikum óta lakott terület volt. A népvándorlás és honfoglalás korából ismert népcsoportok, a kelták, szkíták, szarmaták, gepidák és az avarok is megfordultak ezen a környéken. A honfoglalás korában a Csolt nemzetség telepedett meg itt. Békés minden valószínűség szerint, nevét az egyik legelső ispánjáról kapta. A 13. századból származó írott források tanúsága szerint már e korai időkben is megyeszékhely volt, ispánsági vár és főesperesség székhelye. A 15. században a Maróthi család birtokaként veszített vezető szerepéből. A 16-17. században Gyula eleste után török kézre került . A településtörténetben számos törést találni, utolsó elnéptelenedése a Rákóczi szabadságharc idejére tehető. A környéket állandóan fenyegető árvizekre a 19. századi folyószabályozások hozták a megoldást. A 19. század második felétől, és a 20. század folyamán fokozatosan kialakult városias arculata. Az iparosodás elmaradásának következtében mégis megőrizte kisvárosi jellegét, a környező vidék pedig romlatlanságát, természeti értékeit.

Látnivalók

15

A horgászat kedvelői számára három kiváló horgász lehetőség is kínálkozik a környéken, a Békési Homokbány-tavak, a Békési Téglagyári-tavak és a Borosgyáni III. számú tó partján.


A környék népi kultúrája iránt érdeklődő látogatóknak érdemes ellátogatni a Békési népi lakóházakhoz. A két klasszicista épület egyikében a 70-es évektől tájház működik, ahol mélyebben is megismerkedhetnek e környék lakóinak életével. További lehetőség e tekintetben a Jantyik Mátyás Múzeum állandó kiállítása, ahol nem csak e környék lakóinak életéről, ünnepeiről, de az itt élő madarakról, illetve Jantyik Mátyás festő és Banner János régész munkásságáról is találnak tárlatot az érdeklődők. A Winckheim-kúriához azoknak érdemes ellátogatni, akik kíváncsiak egy hagyományos 18. századi gazdatiszti lakásra és a hozzá tartozó magtárra.


A Benczúr kékfestő házban ennek a hagyományos kézműves mesterségnek emlékeit nézhetik meg az idelátogatók.

15

Mindezek mellet kedvező lovaglási, kerékpározási lehetőségek, és számos rendezvény, fesztivál teszi még vonzóbbá a békési fürdőzést.

Linkek
Békés 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary