Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Tarnamérai Strandfürdő - Tarnaméra - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Tarnamérai Strandfürdő
 

3284- Tarnaméra
Dobó u. 2/A.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


153

Családias hangulatban, nyugodt környezetben fürdőzhetnek azok a vendégek, akik a Tarnamérai Strandfürdőbe látogatnak. A szép ősparkban elhelyezkedő fürdőben jelenleg úszómedence és termálmedence várja a vendégeket, a kisebbek számára pedig gyerekpancsolót építettek. Az itteni víz enyhén jódos termálvíz, mely összetételénél fogva a mozgásszervekre hat jótékonyan, javítja a közérzetet.

Történelem
153

A település ezt a nevet csak az utóbbi évszázadban kezdte el viselni. Első írásos említése a 14. századból származik Myra néven. Később neve többször változott, míg a 18. században az Alássyak birtoklása ideje alatt megszilárdult a Méra név. Az ő birtoklásuk előtt a település elnéptelenedett. Ők kezdték meg a falu újrabenépesítését, felépítették kastélyukat is. A 20. század elején már különféle szövetkezetek, egyesületek jelzik az újjáéledt közösségi életet. A lakosság többsége a mezőgazdaságból élt, de voltak iparral foglalkozó emberek is a faluban. A második világháború után olyakor erőltetett ütemű fejlesztések történetek, erőszakos Tsz-esítés. A környéken három hidat is újjáépítettek. A rendszerváltás után nagyobb figyelmet kapott a Strandfürdő, ez által a turizmus is, jelentősen javult a településhez vezető utak minősége.

Látnivalók

153

A 18. századtól kezdve az Almássyak birtokában volt a falu. Az általuk építtetett kastélyban ma Rendőr Múzeum működik. Fürdőzés után érdemes megnézni ezt a témájánál fogva egyedi kiállítást. A 18. században festett falképei a mai napig megtekinthetőek a kastélyban. Utána sétáljanak el a Tarna folyóhoz. Az itt álló hidat a 19. században építették Rábl Károly tervei alapján. A híd közepén még ma is áll Nepomuki Szent János szobra. Az Ő tiszteletére kápolnát is építtettek a falusiak. Ez az épület egyenlőre felújításra vár. A falu központjában található barokk templomban is áll egy érdekes Nepomuki Szent János szobor, egy Szent József szobor is. 

Linkek
Tarnaméra 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary