Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Tata - Fényes Fürdő - Tata - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Tata - Fényes Fürdő
 

2890- Tata
Fényes Fürdő
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


154

Varázslatos városban, színvonalas környezetben, programlehetőségek színes választéka mellett fürdőzhetnek azok a vendégek, akik Tatára látogatnak. A városközponttól mintegy három kilométerre található Fényes Fürdő kiváló fürdőzési lehetőség minden korosztály számára. Jelenlegi területe természetvédelmi terület. Szomszédságában található az ún. Feneketlen-tó és a valamikori természetes láprétek. A tatai források egy időre ugyan elapadtak, de az utóbbi időben újjáéledőben vannak. A varázslatos környezet, a színvonalas kiszolgálás, a szaunák, sportolási lehetőségek, étterem és kemping mind hozzájárulnak ahhoz, hogy az idelátogató vendégek kikapcsolódása tökéletes legyen.

Történelem

Régészeti leletek tanúsága szerint már az őskorban is lakott hely volt. Nyomokat hagytak itt maguk után az illyr-kelta törzsek és a rómaiak is. A középkor kezdetén úgy tudják, a mai város területén négy templom is állt. Ebből tudható, hogy sűrűn lakott lehetett ez a vidék már ebben az időben is. A híres vár építése még Nagy Lajos király uralkodása idején megkezdődött. Fénykorát Tata Zsigmond és Mátyás királyok uralkodása idején élte. Diplomáciai kapcsolatok köttettek a városban, majd Mátyás reneszánsz üdülőhellyé alakította át a várat, s utódja II. Ulászló is szívesen időzött itt. A török hódoltság ideje alatt többször cserélt gazdát, és volt támadások színtere. A 18. század elején a Rákóczi szabadságharc után hasonlóan más várakhoz tatát is elérte a császári megtorlás. Felégették a várat. A fordulatot a hanyatlásnak induló településen Galánthai gróf Esterházy József birtoklásának ideje hozta el, aki céltudatosan indította el Tatát az újbóli felemelkedés útján. Céhes ipart telepítettek a városba, kialakították Tata máig jellemző, meghitt, barokk városképét. Vízügyi szakemberek segítségével jelentős területeket hódítottak meg a mezőgazdasági művelés számára, halászhatóvá tették a Nagy-tavat, kialakították a Cseke-tó mai arculatát, és vízenergiát nyertek a malmok számára a patak - csatorna - ér hálózat szabályozása. A 19. század folyamán gyárak, üzemek létesültek, közben pedig továbbra is működtek a város malmai. Megélénkült a társadalmi élet is, kőszínház és lóversenypálya épült. A századfordulón Tata városát élénk kulturális élet, nagy vendégforgalom jellemezte. A tó partján sorra építették fel villáikat a tehetősebb polgárok. Még az első világháború előtt közigazgatásilag is egyesült Tata és a Tóváros. Fejlődése, gyarapodása a világháborúk után is folytatódott, ha nem is mindig szerencsésen az át nem gondolt fejlesztések mentén. Tata városa a mai napig központi szerepet tölt be e térség kulturális és gazdasági életében.

Látnivalók


Fürdőzés után érdemes elindulni és megismerkedni Tata történelmi emlékeivel, kulturális értékeivel, szép épületeivel.


A Tatára látogató vendégek számára Tó mellett természetesen a tatai vár jelenti a fő látványosságot. Az épület 13.századi, gótikus és reneszánsz, 14-15. századi bővítésekkel és átalakításokkal, de nem hagyta érintetlenül a 18. századi barokk és a 19. századi romantika sem. A várat 1959-ben alakították múzeummá, sokszínű tárlatai érdekesek lehetnek minden idelátogató vendég számára.


Tata másik fő látványossága az Esterházy kastély 18. századi barokk épületegyüttese. A tervek szerint az épület a rekonstrukciókat követően kulturális rendezvények színtere lehet majd. A római kort, és az akkori fürdőélet idézheti meg, a látogatók számára az a Római fürdőt imitáló műrom, melyet Esterházy Ferenc alakíttatott ki a kastély Angolparkjában.


Az egykori malmokra emlékezve ellátogathatnak a Pötörke-malomhoz, mely a 18. században épült, és még az első világháború idején is működött, vagy a 16. századból származó Cifra malomhoz, mely kortársai közül az egyetlen, ami megmaradt.


A szakrális épített örökség iránt érdeklődő látogatóknak érdemes megnézni a Piarista rendházat, vagy az egykori kapucinus rendházat, mely ma plébániaház. Ez utóbbinak érdekessége, hogy nincs harangtornya, csak szerény huszártorony tartozik hozzá, ezért épült a híres harangláb, ami óratorony is. Akik egy kicsit hosszabb sétára is vállalkoznak, kisétálhatnak a tatai Kálvária dombra, a barokk stílusú emlékművekhez és kápolnához.


Érdekes élményben lehet része azoknak, akik ellátogatnak a zsinagógába, ahol Görög-római szobormásolatok kerültek kiállításra, melyeket a Szépművészeti Múzeumból hoztak el Tatára.


A magyarországi német nemzetiségek népi hagyományai, kulturális emlékei iránt érdeklődők ellátogathatnak a Német Nemzetiségi Múzeumba.


A természeti értékek, a geológia iránt érdeklődők ásvány kiállítást tekinthetnek meg Tatán a Művelődési Ház folyosóin, ahová a különféle rendezvények ürügyén érdemes benézni ittartózkodásuk ideje alatt. Utána ellátogathatnak az ország egyik legszebb szabadtéri múzeumába, a Tatai Geológiai Múzeumba, a Kálvária dombnál.


A felsoroltak mellett kellemes sétákat tehetnek a vadludakkal teli Öreg-tó partján, vagy a közeli Arborétumban, a Bocsájtó-völgy mentén, és e környék kisebb falvaiban, szép erdeiben is tehetnek kisebb-nagyobb túrákat.


E programokban gazdag napokhoz érdemes több napra tervezni!

Linkek
Tata
Tata - Fényes Fürdő 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary