Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Tiszacsegei Gyógyfürdő - Tiszacsege - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Tiszacsegei Gyógyfürdő
 

4066- Tiszacsege
Fürdõ utca 6.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


155

Szép környezetben, nyugodt körülmények között fürdőzhetnek azok a vendégek, akik Tiszacsegére látogatnak fürdőzni. A fürdő területén csónakázásra is van lehetőség. A fürdőben jelenleg két termál és egy úszómedence várja a vendégeket, míg a kisebbek számára gyermekmedencét is építettek. A csegei víz sok oldott szerves anyagot tartalmazó alkálhidrogénkarbonátos gyógyvíz, mely összetételénél fogva különösen ajánlott izom-és reumatikus fájdalmak, sömörös betegségek gyógyítására.

Történelem

A település nevének eredete vitatott a mai napig. A népi történeti tudat azonban a kecsegével hozza összefüggésbe a település nevét. A lenyomatról ismert 17. századi pecséten pedig valóban szerepel a kecsege, így ez a magyarázat is elképzelhetőnek látszik. Első írásos említése a 13. századból származik. Földrajzi fekvésénél fogva a kezdetektől fontos átkelőhelynek számított, birtoklása mind katonai, mind kereskedelmi szempontból fontos volt. A török hódoltság ideje alatt mindvégig lakott maradt a település. A 18. században került a Vay család birtokába. A birtokosztozkodások miatt ekkor négy uradalmi központ alakult ki a településen, a Nagymajor, a Kismajor, a Cserepes és a Szilágy. Az itt élő emberek főként a mezőgazdálkodásból éltek. Idővel egyre elterjedtebb lett a dohány-, dinnye- és a kendertermesztés. Tiszacsege volt a hortobágyi pásztorkultúra egyik kibocsátója, ilyen formán annak formálójává is lett. A 19. században végzett tiszai folyószabályozás védetté tette az addig árvizek által fenyegetett termőföldeket. A 20. század folyamán az egyik legfontosabb változás, hogy a hetvenes években termálvízre bukkantak. A vízre épített fürdő megnövelte Tiszacsege turisztikai jelentőségét. E mellett igen jelentős a horgászturizmus is.

Látnivalók


Fürdőzés után érdemes elindulni a városban és környékén, megismerkedni természeti és kulturálisértékeivel.


A horgászat szerelmesei számára számos kedvező horgászati lehetőség adott ezen környéken. Békés környezetben, kellemes kikapcsolódás az egész család számára. Ne mulasszák el megnézni a Kácsa-szigetet, ezt a sajátos, akár rezervátumnak is tekinthető helyet, ahol talán a mai napig él az a vegetáció, mely a Tisza szabályozása előtt jellemző volt az Alföld nagy részére.


Az épített örökség emlékei iránt érdeklődő vendégek ellátogathatnak a Nagymajori kastélyhoz. A 18. században épült kastélyt a Vay család építtette, akik vadászkastélyként használták. A szegényebb emberek életmódja iránt érdeklődők a Zsellérházban berendezett Tájházban és az ún. Tüzelős Ólban tájékozódhatnak a 19. század eleji csegei életmódról és gazdálkodásról. Ez utóbbiban a fűtésnek köszönhetően télen is az állatok mellett tartózkodhattak az emberek. Akik elsétálnak a Református templomhoz, megcsodálhatják Tiszacsege egyik legrégebbi kőépületét, melynek alapjait a 14 vagy a 15. században emelték. Jelenlegi barokk formájában a 19. században építették újjá.

Linkek
Tiszacsege 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary