Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Tiszaföldvár Gyógyfürdő - Tiszaföldvár - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Tiszaföldvár Gyógyfürdő
 

5430- Tiszaföldvár
Strand út 19.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 Ápolt környezetben, nyugodt helyen fürdőzhetnek azok a vendégek, akik ellátogatnak Tiszafölvárra. Az itteni gyógyvíz elsősorban csontrendszeri és mozgásszervi megbetegedések esetén bír jótékony hatással. A Strandfürdő jelenlegi területén négy medence várja a látogatókat. 

Történelem

Régészeti leletek tanúsága szerint már az őskorban is lakott hely volt. Neve arra vezethető vissza, hogy valamikor itt fölvár, erődítmény állhatott. Első írásos említése a 15. századból származik. Az Óvirág-hegyen, a Homoki szőlőben kun sírleletre bukkantak a régészek. A sírban talált ezüstláncon függő bulla arra enged következtetni, hogy magas rangú személyt temethettek ide annak idején. A 18. századig nehéz sorsa volt a településnek többször elnéptelenedett. Ezt követően különböző területekről, Kisújszállásról, Karcagról, Kunmadarasról telepesek érkeztek. A különféle vidékekről idetelepülő lakosság közös jegye a református vallás volt. A 19. században a településnél még fahídállt. Fontos átkelőhelynek számított, így például az 1848-49-es szabadságharc idején stratégiai jelentősége volt. A század második felében fejlődésnek indult a település, Takarékmagtár, téglagyár és vágóhíd létesült itt. Megnyitotta kapuit az új iskola és a Takarékmagtár gőzfürdője. Martfűvel és Homokkal történő egyesítése után járási székhellyé lett. A Tisza szabályozások következtében bővült a szántóföld terület, egyre elterjedtebb lett a szőlő és gyümölcstermesztés. A századvégi polgárosodó társadalom jeleit mutatja ekkoriban Tiszaföldvár lakossága, különféle egyletek, testületek alakultak, mint az Ipartestület, Függetlenségi és 48-as kör. Ezek szerepe részben a településen élők politikai arculatának formálása is volt. A század végére megnövekedett a katolikusok száma, a század végén így katolikus templom épült Tiszaföldváron. A két világháború súlyosan érintette a települést. A második világháború után sok kitelepített ember került erre a vidékre, a szőlőkbe, politikai okok miatt. A tsz rendszerben jól gazdálkodó lakosoknak köszönhetően gyarapodott ebben az időszakban is a település. A rendszerváltás óta a faluturizmusra, a gyógyfürdőre építő idegenforgalom fejlesztése az egyik kiemelt feladat.

Látnivalók

156

Fürdőzés után érdemes megismerkedni Tiszaföldvárral alaposabban is. Ellátogathatnak három templomához, az evangélikus, a református és a katolikus templomhoz. A gazadgabb polgárok életmódjáról tanúskodik a ma is álló Göth-kúria. A Kossuth utcában álló tiszttartói házban a hagyomány szerint Kossuth Lajos is járt egyszer. ki pedig szeretne ennek a környéknek történelméről, néprajzáról és természeti adottságairól többet is megtudni, ellátogathat a Tiszaugi Földrajzi Múzeumba.

Linkek
Tiszaföldvár 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary