Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Tiszafüred Gyógyfürdő - Tiszafüred - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Tiszafüred Gyógyfürdő
 

5350- Tiszafüred
Poroszlói út
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


157

Kellemes hangulatban, szép környezetben tölthetnek nyugodt napokat, akik Tiszafüredre látogatnak. Az itteni víz alkáli hidrogén-karbonátos gyógyvíz, mely összetételénél fogva az idült mozgásszervi, reumatológiai, porckorong-kopásos betegségek, izombénulással és sorvadással járó ideggyógyászati betegségek, sőt idült nőgyógyászati betegségek kezelésre is alkalmas. A fürdő jelenlegi területén strandmedence, úszómedence, fedett termálmedence, a kisebbeket pedig gyermekmedence várja. A fürdőzés mellett különféle wellness- és gyógyszolgáltatások is igénybe vehetőek, mint a szauna, szolárium, masszázs, vagy a pedikűr.

Történelem

Régészeti leletekben gazdagterület ez, bizonyíthatóan a közép neolitikumtól lakott terület. A ma már Tiszafüredhez tartozó Tiszaörvényen Árpád kori templomos települést és temetőt találtak. Tiszafüred és Örvényes első írásos említése a 13. századból származik. Mindkét település királyi birtok volt eredetileg. Füredet még I. István király adományozta az egri püspökségnek, míg Örványes később került a váradi püspökség tulajdonába. A török hódoltság ideje alatt a település egy időre török kézre került. A harcok után a 18. században gyors ütemben indult meg újjáépítése, hamarosan már mezőváros. A 19. században növelte jelentőségét az itt megépülő fahíd. A szabadságharc ideje alatt így Tiszafüred is stratégiai jelentőséget kapott. A század végén megépülő vasút további lehetőségeket teremtett. A településen élő emberek részben a mezőgazdaságból részben különféle kézműves munkákból éltek és élnek ma is. Híres a tiszafüredi fazekasság, nyeregkészítés, de sok kosárfonó, bútorkészítő és farag is volt, illetőleg van ma is Tiszafüreden. Az utóbbi időben egyre fontosabbá vált a turizmus.

Látnivalók


Fürdőzés után érdemes elindulni a városban és a környéken, megismerkedni kulturális értékeivel, természeti szépségeivel.

157

Akik kedvelik a szabadstrandok hangulatát, a Tisza-tó partján fürdőzhetnek, a part menti büfékben pedig kellemes étkezési lehetőségek vannak az üdülők számára.


Tiszafüred első temploma a 13. században épült. E templomnak csak falmaradványait találták meg, de a későbbi korok időről időre átépítették az épületet. Így állhat még ma is a református templom. Katolikus temploma későbbi, a 19. században építették.

157

A főúri életmódról tanúskodik ma is a Kemény kastély és védett parkja, melyet a kemping felé vezető út mentén találhatnak meg az erre kíváncsiak. A különcködéseiről hírhedt tiszafüredi földesúr, Józsa György 19. századi kúriáját nézhetik meg, akik ellátogatnak a poroszló utca 10. alatti házához.

157

A tiszafüredi élet különféle színtereiről tájékozódhatnak azok a látogatók, akik a népi kultúra és életmód különféle színhelyein berendezett kiállításait megtekintik. Ezek közé tartozik többek között a Nyúzó-ház, mely egy hagyományosan fazekaskodásból élő család háza és műhelye volt egykoron. Ma itt fazekas tájház működik. A másik ilyen jellegű kiállítás az egykori Meggyes csárdában kialakított csárdamúzeum. Végezetül, de nem utolsósorban ellátogathatnak a Bőrműves alkotóházba is, ahol különféle programok keretei közt lehet megismerkedni ezzel a mesterséggel. A környék összegyűjtött régészeti, történeti, néprajzi emlékeit a Kiss Pál Múzeumban nézhetik meg az érdeklődők, mely a Lipcsey kúriában kapott helyet.

157

Mindezek mellett jó horgászhelyek, a Tisza-tavi tanösvény, csónakos túrák, és még számos egyéb programlehetőség várja a látogatókat. Érdemes útnak indulni!

Linkek
Tiszafüred 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary