Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Tiszaújvárosi Termál és Strandfürdő - Tiszaújváros - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Tiszaújvárosi Termál és Strandfürdő
 

3580- Tiszaújváros
Teleki Blanka utca 2.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


161

Színvonalas körülmények között fürdőzhetnek egy modern városban azok a fürdőzők, akik Tiszaújvárosba látogatnak. Az itteni Termálfürdő komplexum Magyarország egyik legmodernebb fürdője, melyet 1998-ban adtak át. Jelenlegi területén fedett és nyitott termálmedencék, gyermekmedence, úszómedence, kalandmedence csúszdákkal, és hullámfürdő várja a vendégeket. A tiszaújvárosi víz magas sókoncentrációjú - nátriumklorid és hidrokarbonát tartalmú- termális ásványvíz, mely összetételénél fogva elsősorban izületi, nőgyógyászati és urológiai idült gyulladások kezelésére alkalmas.

Történelem

Az ősi település eredetileg Tiszaszederkény volt. Szederkény ma a néhány évtizedre visszatekintő Tiszaújváros része. Írásos emlék először a 13. században említi a települést. A középkorban fontos átkelőhely volt. A tatárjáráskor elpusztuló település hamarosan újjáépült. Másodszor a török hódoltság ideje alatt néptelenedett el Szederkény. Utána Lórántffy Zsuzsanna telepítette be újra hajdúkkal a települést.


Természeti adottságainak köszönhetően kiváló területnek bizonyult az ipartelepítés szempontjából. Erre épített a II. világháború után elindított – olyakor erőltetett ütemű – iparosítás is. Az ötvenes években megépült a hőerőmű, és a Tiszai Vegyi Kombinát, 1978-ra megépült a Tisza II. hőerőmű is, 1973-ban pedig az olajfinomító. Fokozatosan kialakult a „szocialista város”. A hatvanas években városi rangot kapott, akkor még Tiszaszederkény néven. 1970-ben Lenin születésnapján kapta a Leninváros nevet, melyet a rendszerváltáskor Tiszaújvárosra változtattak. 

Látnivalók


Fürdőzés után érdemes elindulni a városban, megismerkedi kulturális értékeivel. Tiszaújvárosban a rendszerváltásig nem volt templom, a hívek Tiszaszederkénybe jártak templomba. A modern építészeti alkotások iránt érdeklődők sétáljanak el a három, kilencvenes években épített templomhoz. Időrendi sorrendben először 1993-ban épült a római katolikus templom, melynek terveit Rátkai Attila és Rátkainé Kiss Róza készítette. Az ablakképek Bráda Tibor festőművész alkotásai. Időrendben a második templom a református templom, melyet 1994-ben adtak át, és Hoór Kálmán tervei alapján épült. A sorban a harmadik a görög katolikus templom volt, melyet 1996-ban adtak át és Nagy József tervei alapján épült.


Aki szeretne megtudni többet e környék kultúrájáról és történetéről, látogasson el a Helytörténeti Múzeumba. A szépművészeti és képzőművészeti alkotások iránt érdeklődő látogatók az Ártér Galéria kiállítótermeiben tekinthetnek meg érdekes kiállításokat. A Városi Kiállítóteremben pedig időszaki kiállítások várják a látogatókat.


Ezen felül az utóbbi években megújuló városban még számos kisebb nagyobb park, köztéri szobrok láthatóak, érdemes kisebb sétákra vállalkozni tehát és megnézni ezeket is. Ellátogathatnak a város modern központjába, a Városháza térre. Itt többek között megtekinthetik Farkas Ádám 1996-ban felavatott Életfa című szobrát, a városháza mellett pedig Englert Judit Táncoló pár című munkáját. A régebbi városrészben, Szederkényben áll a 2000-ben felavatott Lórántffy Zsuzsanna szobor, mely Józsa Lajos szobrászművész alkotása. Az Ő munkája a katolikus templom közelében a Millennium emlékére felavatott Szent István szobor is. A Március 15.-e téren Petőfi Sándornak állítottak emléket Seres János és Szórádi Zsigmond munkájával.


A városban a látnivalókon túl számos sportolási lehetőség, mozi, különféle rendezvények szórakoztatják az idelátogatókat, érdemes előre tájékozódni!

Linkek
Tiszaújváros
Tiszaújvárosi Termál és Strandfürdő 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary