Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Tiszavasvári Strandfürdő - Tiszavasvári - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Tiszavasvári Strandfürdő
 

4440- Tiszavasvári
Nyárfa utca 6/a.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 Kellemes környezetben fürdőzhetnek azok a vendégek, akik a Tokajhoz közeli Tiszavasváriba látogatnak fürdőzni. Az itteni víz jódos-brómos gyógyvíz mely összetételénél fogva elsősorban mozgásszervi és reumatikus betegségek kezelésére alkalmas. A Strandfürdő jelenlegi területén termálmedence, úszómedence és gyermekmedence várja a fürdőzőket.

Történelem

1941-ben két település egyesítése nyomán jött létre, Tiszabüdből és Szentmihályból. Névadója az egyik tiszabüdi születésű márciusi ifjú, Vasvári Pál volt.


Tiszabüdöt írott forrás először a 13. században említik. Neve azonban honfoglalás kori eredetű, ezért feltételezhető, hogy a település már korábban is létezett, ám a tatárjárás következtében elpusztulhatott. Másodszor a török hódoltság ideje alatt néptelenedett el Tiszabüd. A 17. században először a Rákócziak birtokába került, majd Lórántffy Zsuzsannáé volt a birtok, végül pedig vissza szállt az udvarra a Rákóczi birtokok elkobzása után. Benépesítésére többször tettek kísérletet tulajdonosai, de ez végelegesen csak a 18. században sikerült. Új lakói görög katolikus rutén telepesek voltak.


Szentmihály története nem nyúlik vissza olyan régi időkre, a 15. századdal kezdődik. Tiszabüd akkori tulajdonosa Báthori András telkekekt hasított ki ebből az akkor még lakatlan birtoktestből, és tiszabüdi jobbágyoknak osztotta ki. Az ily módon kialakuló településnek a Szentmihály nevet adta. A 17. században Lónyay Zsigmond földesúri hajdúkat telepített a jobbágyok mellé, majd hajdúvárosi kiváltságokat szerzett a településnek. A 18-19. században hosszú időre a Dessewffy család birtokába került a település.


Ezen a vidéken az emberek főként a mezőgazdaságból, állattenyésztésből éltek. Hatalmas kiterjedésű legelőin a hortobágyihoz hasonló méretű állattartás folyt a 19. század közepéig. A 20. században a vegyipar társult még ehhez. Tiszavasvár 1986-tól város.

Látnivalók

162

Fürdőzés után érdemes elindulni a városban és a környékén. Számos érdekes látnivaló, történelmi emlékhelyek, kulturális és természeti kincsek várják az idelátogató vendégeket. Elsétálhatnak a település három nagy templomához, a klasszicizáló stílusú református templomhoz, a barokk görög katolikus Szent Miklós templomhoz, és a 20. század elején épített katolikus templomhoz, mely a Szent Kereszt Felmagasztalása nevet is viseli.

162

Ma diákotthonként működik a Dessewffy család egykori kastélyának impozáns épülete. A kastélypark védett történelmi kert, ahol kellemes sétára nyílik lehetőség.


Aki szeretne többet megtudni e környék kultúrájáról, történetéről, látogasson el a Vasvári Pál múzeumba fürdőzés után.


A horgászat szerelmesei is hódolhatnak szenvedélyüknek nem csak a Tisza parton, de a közeli Kacsás-tó partján is.


E környék egyik fő vonzereje a közeli Fehér-szik határrész lehet, melyet a 19. században nyilvánítottak védetté. Ezt a területet már korábbi térképek is mocsaras vidéknek mutatják, mely szárazabb időszakokban kiszáradva szikes élőhelyekké lakault. A 225 hektáron védetté nyilvánított tó élővilágát több mint 41-féle madárfaj adja. A szárazabb időszakban annak idején a környéken élők begyűjtötték a mederaljról a szódát. Jelentős mennyisége miatt a 18. század végén szódagyár települt ide feldolgozására.


Mindezek mellett mozi, és egyéb időszaki rendezvények, programlehetőségek is várják a látogatókat, és persze nincs messze a boráról méltán híres Tokaj sem, ahova szintén ellátogathatnak egy bortúra kedvéért.

Linkek
Tiszavasvári 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary