Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Törökszentmiklós - Gyógyvizű Strandfürdő - Törökszentmiklós - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Törökszentmiklós - Gyógyvizű Strandfürdő
 

5200- Törökszentmiklós
Wesselényi utca 49.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


163

Több hektáros ősfás parkban, nyugodt környezetben fürdőzhetnek azok a vendégek, akik Törökszentmiklósra látogatnak. A közelmúltban gyógyvízzé minősített termálvíz magas vastartalmú víz, amely összetételénél fogva baleseti sérülések, gerincoszlop megbetegedések és idegrendszeri megbetegedések kezelésére alkalmas. A fürdő jelenlegi területén a gyógymedence mellett gyermekmedence várja a fürdőzőket. A fürdő területén e mellett kemping és egy horgásztó található.

Történelem
163

Régészeti leletekben igen gazdag vidék ez. A kutatók szkíta, szarmata, és egyéb barbár törzsek, késő bronzkori leletek sokaságát találták meg itt a föld alatt. A leletek ma a szolnoki Damjanich Múzeumban tekinthetőek meg. Írott forrás először a 13. században említi a települést. ekkori neve Bala-Szent-Miklós volt. A török hódoltság ideje alatt török kézre került. Ebben az időben várat is emeltek itt, és a valamikori mecset romjai is láthatóak voltak még a 19. században. A hódoltság ideje után lepusztult állapotában került az Almásyak birtokába a település. Hozzájuk fűződik Törökszentmiklós újratelepítése a 18. században. Ők alapították 1720-ban Magyarország egyik leghíresebb angol telivér ménesét. Ezt a dátumot sokan a várostörténet kezdeteként tartják számon. Az 1848-49-es szabadságharc idején fontos szerep jutott a városnak. Innen indultak a szolnoki csatába a honvéd csapatok, és itt volt Damjanich főhadiszállása is. A 20. század derekán kapott városi rangot, összesen kilenc környékbeli települést csatoltak ekkor közigazgatásilag hozzá. Ezt követően a mezőgazdaság és a hozzá kapcsolódó iparágak gyorsan fejlődtek. Még ma is jelentős a gabona-feldolgozás és a mezőgazdasági gépgyártás ezen a vidéken. Az utóbbi időszakban e mellett egyre fontosabb szerepe van a turizmusnak is.

Látnivalók


Fürdőzés után érdemes elindulni a városban és környékén, megismerkedni kulturális és természeti értékeivel, történelmi emlékeivel.


Az Arnold téren áll a századfordulón építtetett római katolikus templom impozáns épülete, mely Aigner Sándor tervei alapján épült. A késő barokk stílusú, 18. században épült református templom a Kossuth utcában áll. A török hódoltság után visszatelepülő református lakosok első dolga volt ennek a templomnak a megépíttetése. A kalocsai mintájú falfestésekkel díszített Kálvária kápolna a város legrégebbi épülete.

163

A 19. század végén eklektikus stílusban épült a település történetében oly fontos szerepet játszó Almásyak kastélya. A parkban díjugrató pálya van, ahol minden évben versenyeket is rendeznek. Itt található az ország legnagyobb, még ma is állami tulajdonban lévő ménese. A lovaglás szerelmesei lovagolhatnak is itt, lehetőség van továbbá ménes látogatásra, oktatásra, futószárazásra, túralovaglásra, csoportos lovastúrákra is. A kastélyban az itteni ménesről tekinthetnek meg kiállítást a látogatók.


Az Almásy utcában található egykori módos polgárházban rendezték be Törökszentmiklós helytörténeti kiállítását. Aki szeretne erről a környékről többet is megtudni, ide látogathat el.


Érdekes élményben lehet része azoknak, akik ellátogatnak az ún. Szalmagalériába, mely a Művelődési Központ folyosóján rendezkedett be, ahol az Országos Szalmafonók Baráti Köre is működik.

Linkek
Törökszentmiklós 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary