Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Tóalmási Termálstrand és Kemping - Tóalmás - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Tóalmási Termálstrand és Kemping
 

2252- Tóalmás
Remény utca 1-3.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


164

Parkosított környezetben, nyugodt körülmények között fürdőzhetnek, akik Tóalmásra látogatnak fürdőzni. A fürdő jelenlegi területén gyermek medence, úszómedence és termálmedence várja a fürdőzőket. A fürdő mellett kemping található. 

Történelem

Írott forrás először a 15. század elején említi a települést. Akkoriban a jánoshidai premontrei apátság birtokai közé tartozott. A 15-16. században gyakran cserélt gazdát. A török időkben is lakott maradt a település. A hódoltság után hosszú időre a Prónay család birtokába került, akik a század derekán kastélyt is építtettek itt. A 19. század elején az akkori birtokos Prónay Sándor Pest vármegye egyik legszebb parkját, az ún. Bocz kertet alapította meg itt. A parkban tavak, fürdőház és emlékkövek voltak. A millennium emlékére, a 19. század végén, építtette Varmann Renáta a Bócz kertben ma is épségben lévő fényűző barokk stílusú kastélyt. Az épület tervezője Ybl Lajos volt. Az akkorra elhanyagolt állapotba került kertet pedig angol parkká alakította át. A II. világháború után állami kézbe került az épület, a SZOT gyermeküdülője működött itt. A rendszerváltás után is gyermeküdülő maradt, de más tartalommal. Mostanában korlátozottan látogatható. A település 20. századi történetének meghatározó momentuma volt, amikor termálvízre bukkantak a falu szélén. Ennek köszönhetően alakult ki a falu körüli üdülőövezet. Az utóbbi években számos fontos fejlesztés történt e községben, új tornacsarnok épült, több tanteremmel, nyelvi laborral, új ravatalozó épült és kiépült a gáz és a telefon, megduplázódott a kikövezett utak hossza. A település fejlődésében nagyon fontos szerepe van a turizmusnak is. 

Látnivalók

164

Fürdőzés után érdemes körbesétálni Tóalmáson, megismerkedni kulturális és természeti értékeivel. A gazdag főurak, középbirtokosok életének egy-egy szeletét őrzik a mai napig álló kúriák, és kastélyok ezen a környéken, mint az Andrássy kastély és parkja, melyről a történelmi részben már említést tettünk, vagy a község egyik dombján álló Beretvás-kúria maradványa, mely a háború alatt sérült meg, vagy a ma magántulajdonban lévő Katona-kúria, Boldogkátapusztán.


Tóalmás középső részén, egy kiemelkedésen áll a község római katolikus temploma. A középkori eredetű templom szentélye és a hajó falai jórészt gótikus eredetűek.

Linkek
Tóalmás 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary