Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Vajta - Hévízfürdő - Vajta - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Vajta - Hévízfürdő
 

7041- Vajta
Hévízfürdő
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 



Szép környezet, érdekes programok várják azokat a fürdőzőket, akik ellátogatnak a vajtai Hévízfürdőbe.

167

A vajtai gyógyvíz a sárvári és a hajdúszoboszlói gyógyvizek összetételéhez hasonlít. Bromidot, jodidot, fluoridot, metaborsavat, metaklorsavat, kloridot tartalmaz, ennél fogva fürdőkúraként és ivókúraként is hatékonyan alkalmazható. A fürdő területén jelenleg egy termálvizes medence, a sportolók számára egy úszómedence, egy nagymedence és a kicsik számára egy pancsoló áll rendelkezésre.

Történelem

Hosszú és viszontagságos Vajta község története. Többször néptelenedett el, de mindig újra betelepült. A határában talált régészeti leletek tanúsága szerint már a bronz korban, majd a római korban is lakott rész volt. A szőlőhegyi sírok leletei pedig arról tanúskodnak, hogy az avarok is megtelepedtek ezen a vidéken. Íott forrásban először a 14. században fordul elő. Középkori történetére jellemző volt, hogy a települést birtokló nagybirtokosok egymást váltogatták. A török időkben elnéptelenedett, a harcok elmúltával a birtokos Zichy család telepítette újra, először magyar és német lakossággal. Ez azonban sikertelen volt, a telepesek nem maradtak meg ezen a vidéken. Ezt követően magyar és szlovák jobbágyokkal telepítették be Vajtát. A szlovák lakosok hamarosan elmagyarosodtak, így a települést a továbbiakban magyar faluként tartották számon Vajtát. A lakosság életét a 20. század közepéig meghatározta a Zichy család nagybirtoka. Többségük gazdálkodásból élt. A település fejlődését a tsz-es rendszerű gazdálkodás, és hogy igazgatásilag a cecei községi közös tanácshoz tartozott visszavetette. Fejlesztésekre, gázvezeték építésére, a telefonhálózat kiépítésére került sor.

Látnivalók

167

Fürdőzés után érdemes elindulni a környéken, kerékpárral, lóval, gyalog, vagy autóval.


A természetjáró fürdőzőknek is érdemes elindulni, a szelíd dombok, vadakkal teli erdők izgalmas, és szép élményekkel gazdagíthatják őket is.


Nyugodt, csendes, színvonalas fürdőzés vár azokra, akik Vajtára jönnek! Érdemes elindulni!

Linkek
Vajta
Vajta - Hévízfürdő



 

Térkép



HungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary