Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Vasvári Fürdő - Vasvár - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Vasvári Fürdő
 

9800- Vasvár
Járdányi utca
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


168

Kellemes körülmények között, családias hangulatban fürdőzhetnek azok a vendégek, akik Vasvárra látogatnak. Az fürdő jelenlegi területén gyermekmedence és úszómedence várja a vendégeket. A medencéket napozásra, pihenésre alkalmas parkosított zöld terület övezi.

Történelem

Vasvár nevét feltehetően az Árpád korban itt működő kis kohókról kaphatta, ahol úgynevezett gyepvasat dolgoztak fel. A gyepvas a talaj felső rétegeiben megtalálható, alacsony vas tartalmú képződmény, mely ennél fogva kis mennyiségű vas előállítására alkalmas. A város közelében sáncokra bukkantak. Először arra gondoltak a kutatók, hogy római kori sáncok ezek, de mára bebizonyosodott, hogy Árpád koriak. Írott forrás a vasvári várispánságot először a 12.században említette. Feltehetően nem csak ispánsági, hanem egyházi központ volt. A domonkos rendet a 13. században IV. Béla telepítette le itt. A 16. században egy időre elmentek innen, majd a 17. században visszatértek. A tatárjárás után meggyengülő város ún. székesfehérvári jogokat kapott, melyek újjáépülését voltak hivatva segíteni. A 16. század végéig vármegyei székhely volt, a megye még nevét is Vasvártól kölcsönözte. A török fenyegetés hatására került át az ügyintézés Szombathelyre, majd a későbbiekben már ott is maradt. A 18-19. században a háborúk elmúltával fokozatosan fejlődött, jelentősebb városaink sorába tartozott.

Látnivalók


Fürdőzés után érdemes elindulni a városban és a környéken, megismerkedni történelmi emlékeivel, kulturális és természeti értékeivel.

168

A szakrális épített örökség iránt érdeklődők számára sok szép élményt tartogat Vasvár. római katolikus (Szent Kereszt felmagasztalása) templomának alapjai 13. századiak. A 15. században gótikus stílusban építették át, majd többször átépítették, felújították, s így barokk stílusjegyekkel gazdagították. Szentkút-völgyében, híres búcsújáró helyen áll a Szentkúti (Rózsafüzér királynéja) kápolna. A 19. század második felében épült kápolnát annak emlékére emelték, hogy egy bizonyos huszár, Horváth Ferenc azután nyerte vissza látását, hogy megmosta arcát a forrás vizében. A forrás környékén remeték is éltek a 19.században. Vasvár középkori templomának helyén, a temetődombon, a 18. században épült klasszicista stílusban a római katolikus kápolna. Az egykori Domonkos rendházban rendezkedett be a Domonkos Rendtörténeti gyűjtemény, ahol többet is megtudhatnak e környék múltjáról.


Az elmondottakon túl a környéken kirándulási, a vasvári csónakázó tó partján horgászati lehetőségek és időnként kisebb nagyobb rendezvények, kiállítások várják a látogatókat, érdemes előzetesen tájékozódni! 

Linkek
Vasvár 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary