Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Atlantika Vizi Vidámpark - Vásárosnamény - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Atlantika Vizi Vidámpark
 

4803- Vásárosnamény
Gulácsi út 56.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 Színvonalas körülmények között fürdőzhetnek egy kellemes Tisza-parti városban azok a vendégek, akik Vásárosnaménybe látogatnak. A naményi Atlantika Vizi-Vidámpark vize nátrium-kloridos jodidos, alkáli-hidrogénkarbonátos gyógyvíz, mely összetételénél fogva főként izületi megbetegedések kezelésére és rekreációs célra ajánlott. A fürdő jelenlegi területén az élményfürdő részlegben hullámmedence, csúszda medence, labda medence található, ezen kívül úszómedencével, gyermekmedencével és természetesen termálmedencével, hidromasszázs kádakkal is várják a látogatókat. A fürdőzésen túl Európában egyedülálló Fóka Show és éjszakai fürdőzési lehetőségek és különféle sportolási lehetőségek is várják a látogatókat.

Történelem

Amikor Vásárosnamény kezdeteiről kell szólnunk, nem lehet azt megtenni anélkül, hogy említést tegyünk Gergelyiugornyáról – mely település maga is két korábbi település egyesítéséből jött létre -, a vele átellenben elhelyezkedő településről. Nem csak azért, mert a két település, melyet a Tisza fölött átívelő híd összeköt közigazgatásilag ma Vásárosnaményhez tartozik, hanem azért is, mert e települések a népi emlékezet szerint egy eseménynek köszönhetik kialakulásukat, nevüket. A történet így szól: egyszer egy sereg élén Zoárd kapitány a Tiszához érkezett. A csapat megpihent itt, s pihenés után Zoárd kapitány így szólt Gergely nevű vitézéhez: „Gergely! Ugorj, na!”. Amikor Gergely a túlpartra érkezett, utána kiáltott: „Na, menj!” A monda szerint azt a helyet, ahol a sereg megpihent, Gergelyinek, ahol Gergely a lovát ugratta, Ugornyának, a túlsó parton elterülő részt Naménynak nevezték el.


Vásárosnamény története a tudomány mai állása szerint a 13. századra vezethető vissza. Ahhoz, hogy ez a település fontos szerepet töltsön be ezen a vidéken, a feltételek szinte eleve adottak voltak, hiszen fontos tiszai átkelőhely volt. Ehhez járult még az is, hogy a Lónyai család birtokolta a 14. századtól, s ennek révén gyorsan jelentős szerephez jutott. A 15. században már vásártartási joggal rendelkező település, s a krónikákban szereplő leírások szerint kereskedelmi és ipari központtá is lett. Ennek köszönhette, hogy a 15. század végére a mezővárosi rangot is elnyerhette. Vásárosnaménynek várais volt, melyet azonban a 16-17. században a törökök és a tatárok, majd őket követően a Habsburgok is ostromoltak. A település a 18. században az Eötvös család birtoka volt, akik ezért nevükbe, előnévként be is vették a vásárosnaményi nevet.A támadások következtében a vár a 19. század végére szinte teljesen eltűnt. A 19. században fontos szerepet kapott a város, egyrészt hidat építettek itt, másrészt itt volt a tiszai gőzhajózás végállomása is. A településhez a 20. század második felében kapcsolták hozzá Vitkát és Gergelyiugornyát. Trianon után Vásárosnamény a beregi térség oktatási, kulturális, egészségügyi, gazdasági, kereskedelmi, idegenforgalmi és közlekedési centrumává vált.

Látnivalók


Fürdőzés után érdemes elindulni ezen a környéken, megismerkedni történelmi emlékeivel, természeti és kulturális értékeivel.


A régi fából készült templom helyére a 18. század végén emelték a mai barokk stílusú római katolikus templomot. A templom érdekessége a szép fakarzat. Az eredetileg 15. századi gótikus stílusú református templomot a 20. század első felében lebontották. Az újjáépülő templom néhány részlete őrzi még e kor és stílus maradványait, a Lónyay Zsuzsanna epitáfiumban, egy ablakpárkányban és egy Isten bárányát ábrázoló zárókőben.


Az utolsó tulajdonosáról Tomcsányi-kastélynak nevezett épület ma kollégium. Eredetileg a Lónyay család építtette 17. században. Az épületben maga II. Rákóczi Ferenc is megszállt egy időre, s itt bocsátotta ki a szabolcsi nemességet hadba hívó naményi pátensét is.


A hajdan volt nemesség életének maradványaira kíváncsi látogatóknak érdemes ellátogatni az Eötvös-kúriába, melynek barokk stílusú épületében ma Iskolamúzeum működik, a Máthé-kúriába, ahol a Beregi Múzeum rendezkedett be régészeti és népművészeti tárlataival, és a helyreállított Kisnemesi-kúriához is, mely egy 19. századi kisnemes helyreállított lakóháza.


A látnivalók mellett a Tisza-part nyugodt környezete kedvező hely a természetjárásra, szabadstrandolásra, horgászatra és mindenféle vízisportra, a nyári időszakban tehát további programlehetőségek is várják a kikapcsolódásra vágyó látogatókat. A part mentén, az üdülőövezetekben számos étkezési és szórakozási lehetőség, bárok, játéktermek, éttermek szolgálják az itt üdülő vendégeket.

Linkek
Vásárosnamény
Atlantika Vizi Vidámpark 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary