Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Zalaszentgrót - Szent Gróth Termálfürdő - Zalaszentgrót - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Zalaszentgrót - Szent Gróth Termálfürdő
 

9800- Zalaszentgrót
Kossuth L. út 60.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


174

Ligetes erdőktől övezett, természetes környezetben fürdőzhetnek színvonalas körülmények között, akik Zalaszentgrótra látogatnak. A fürdőtelep jelenlegi területén élménymedencék csúszdákkal, termálmedencék, úszómedencék, gyermekmedencék és tanuszoda várja zárt és nyitott részlegen is a fürdőzőket. A fürdőkúrán túl különféle wellness- és gyógyászati szolgáltatások is igénybe vehetőek, mint a különféle masszázsok, gőzkabin, fényterápia, szolárium és még egyéb lehetőségek. A fürdőben ezeken kívül számos sportolási lehetőség és három horgásztó szolgálja a minél kellemesebb kikapcsolódást.

Történelem

Régészeti leletek tanúsága szerint már az írott történelem előtti időkben is lakott terület volt. A település nevét templomának védőszentjéről, Szent Gellértről (Geroldus) kapta. Írott forrásokban először a 13. században fordul elő. A 14. században már mezőváros. Az Árpád-korban a Zala folyó által közrefogott szigeten várat is emeltek itt, melyet a török hódoltság ideje alatt megerősítettek. Kanizsa eleste után fontos erődítménnyé lett, a török hadak többször vették ostrom alá a várat, de egyszer sem tudták bevenni azt. A 15. században ferences rendi szerzetesek telepedtek meg itt. A török hadak közeledtével elhagyták kolostorukat és templomukat, ezek építőköveit felhasználták a későbbiekben a város megerősítéséhez, újjáépítéséhez. A vár sorsát a kuruc kor utáni időszak pecsételte meg, ekkor szétbontották, helyén kastélyt építettek. Az elkövetkezendő évszázadok a fokozatos fejlődés időszaka voltak. Iparosok, kézművesek települtek ide, a kereskedelem fellendült, iskolák épültek. A szerveződő egyletek, olvasó körök egy polgárosodó társadalom jegyeit mutatják. A 20. század elején megépült a vasút és saját újságja lett Zalaszentgrótnak. Közigazgatásilag több környékbeli települést is hozzácsatoltak, majd 1984-ben városi rangra emelték. Ma is fejlődő város, egyre jelentősebb a turizmus, melyben fontos szerepet kap az itteni termálfürdő is.

Látnivalók


Fürdőzés után érdemes elindulni a városban, megismerkedni történelmi emlékeivel, kulturális és természeti értékeivel.

174

A 19. század derekán épült Szent Imre tiszteletére a barokk stílusú katolikus templom. A templomban több 15. századi, gótikus emléket is őriznek, mint a belsőben Kanizsai Miklós sírkövét, a barokk kápolnában pedig 1500 körül készült gótikus Madonna-szobrot. A helyiek kérésére hagyták meg az amúgy teljes mértékben szétbontott ferences kolostor tornyát, melyet a Balatoni útnál tekinthetnek meg a látogatók.

174

Ma gyógypedagógiai intézet működik az egykori Batthyány kastélyban, mely 19. században nyerte el végleges formáját. Ápolt, nagy kiterjedésű parkjában számos fa különlegességet ültettek hajdan volt gazdái, mint a sárga levelű hegyi juhar különböző változatai, valamint a kocsányos tölgy sárga levelű fajtája.

174

Elsétálhatnak a Hatamov-hídhoz is. Magyarország egyik legrégebbi kőhíja, melyet a 19. század derekán építettek, onnan kapta a nevét, hogy a II. világháborúban a németek által aláaknázott hidat Hatamov főtörzsőrmester az élete árán mentette meg.


Mindezek mellett a környéken kellemes kirándulásokra, kerékpártúrákra és horgászatra is lehetőség van. Kellemes kikapcsolódás az egész család számára.

Linkek
Zalaszentgrót
Zalaszentgrót - Szent Gróth Termálfürdő 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary