Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Berettyóújfalu - Városi Uszoda Strand- és Gyógyfürdő - Berettyóújfalu - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Berettyóújfalu - Városi Uszoda Strand- és Gyógyfürdő
 

4100- Berettyóújfalu
Népliget út
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 A bihari régió természetes központjában töltheti kellemesen idejét az, aki úgy dönt Berettyóújfaluba látogat el fürdőzni.

18

A Városi Uszoda és Strandfürdő építői minden korosztályra gondoltak. A gyógyulni vágyókat két termálmedence, a sport kedvelőit egy úszómedence, a kisebbeket pedig egy termálmedence várja. Az itteni termálvíz alkálili-hidrogénkarbonátos víz, mely összetételénél fogva elsősorban reumetikus megbetegedések, különféle mozgásszervi megbetegedések kezelésére alkalmas.


A fürdőkúra mellett a gyógyulni vágyó, vagy egészségmegőrzés céljából üdülő vendégek kádfürdőt, medencefürdőt és különféle masszázsokat is igénybe vehetnek.

Történelem

A régészeti leletek tanúsága szerint e mocsaras vidék szárazulatain már az újkőkor végén fejlett mezőgazdasági kultúrát honosítottak meg az itt élők. A középkorban a település mai területén 14-15 falu jött létre, melyek központja Herpály volt. A 13. században már írott forrásokban is előfordulnak a környék települései. A 17. század elején Berettyóújfalu hajdúkiváltságot nyert Bocskai Gábortól, de kiváltságait a század végére elveszítette. A település fejlődése a 19. századi folyószabályozások és a vasút megépülése következtében komoly lendületet vett, az első világháború után már Csonka-Bihar vármegye székhelye. Méltán nevezték „faluvárosnak”, mérete és intézményi rendszere miatt. Fejlődésében törést okozott Hajdú-Bihar megye kialakítása. Korábbi közigazgatási szerepét elveszítette a település. Az 50-es évektől ipari üzemeket létesítenek, majd a 70-es évek végén újra városi rangot kapott. Egészségügyi és kulturális szempontból még ekkor is központi szerepet töltött be a környező vidék életében. A rendszerváltás után sem veszített lendületéből, ekkor épült meg az uszoda és a sportcsarnok.

Látnivalók


Fürdőzés után számos érdekes program várja azokat, akik több napra terveznek, és kedvük van megismerkedni ezzel a környékkel.


Akik szeretik a szabadstrandok hangulatát, a természetes vizeket, azoknak érdemes elmenni a környék valamelyik fürdőhelyére, Bakonszegre, a „bihari remete”, Bessenyei György egykori lakóhelyére, a Remete-tó partjára, a földesi strandra, vagy a Keleti-főcsatronához.

18

A történeti emlékek iránt érdeklődő látogatóknak érdemes elsétálni az ún. Csonkatoronyhoz, a valamikori Herpály torony romjához, vagy ellátogatni a 20. század elején épült vármegyeháza épületéhez. Aki pedig valamivel jobban is szeretne elmélyülni e környék múltjában a Bihari Múzeumba is ellátogathat.


A képzőművészet rajongói számára érdekes lehet ellátogatni a Városházi Galéria és a Bihari Galéria tárlataira, ahol a környékről, illetve a környéken született alkotásokból nézhetnek meg tárlatokat.

Linkek
Berettyóújfalu 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary