Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Sárvári Gyógyfürdő - Sárvár - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Sárvári Gyógyfürdő
 

9600- Sárvár
Vadkert utca 1.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


191

Színvonalas körülmények között, történelmi emlékhelyek közelében fürdőzhetnek azok a vendégek, akik a nemrégen felújított sárvári fürdő mellett döntenek. A fürdőtelepen jelenleg az élményfürdőzés szerelmeseit fedett és nyitott résszel is rendelkező élménymedence, a gyógyulni vágyókat és az egészségmegőrzés céljából fürdőző vendégeket termálmedencék, míg a kisebbeket és a családosokat bébimedencék, strandmedence, gyerek kalandmedence, torna medence és kneipp medence várja.

191

Az itteni gyógyvíz alkáli hidrogénkarbonátos gyógyvíz, mely összetételénél fogva krónikus, degeneratív gerinc és izületi betegségek, gyulladásos mozgásszervi betegségek krónikus fázisai, izomzúzódások, izületi rándulások, sportsérülések utókezelése, ideggyógyászati betegségek ill. idegsebészeti műtétek utáni állapotok, ortopédiai, reumasebészeti műtéteket követő utókezelések, krónikus nőgyógyászati gyulladásos betegségek, légzőszervi betegségek kezelésére alkalmas. A fürdőkúra mellett számos gyógyászati, egészségmegőrző és rekreációs szolgáltatással áll az idelátogató fürdőzők rendelkezésére.

Történelem
191

Régészeti leletek tanúsága szerint már ősidők óta lakott terület volt. Római kori neve a források szerint Bassiana volt. A római kor után is lakott maradt, az ebben az időben itt élő lakosság temetőjét a régészek a Végmalomnál tárták fel. A honfoglalás idejében a német támadások ellen a magyarok földvárat építettek. A 13. század végéig a vár tulajdonosa a király volt. Amikor az országot a feudális anarchia uralta, a 14. században a Kőszegiek birtoka volt. Ekkor még harcok árán visszakerült királyi birtokba, majd Zsigmond király adományozta a Kanizsai családnak. A 16. századig az ő birtokukban maradt. A török hódoltság ideje alatt sikerrel védték meg a várat. Ezt követően házasság révén került a Nádasdy család birtokába. A humanista Nádasdy Tamásnak köszönhetően lett Sárvár ebben az időben humanista központtá. Nyomdát és iskolát alapított, s az iskola élére meghívta tanítóját, Sylvester Jánost. Itt nyomtattak első ízben magyar nyelvű könyvet Magyarországon. A hagyomány szerint a Sárvár részét alkotó egykori Sári település templomában temették el Tinódi Lantos Sebestyént, aki Nádasdy Tamás pártfogoltjaként többször is megfordult a sárvári udvarban.


A Rákóczi szabadságharc ideje alatt, majd a Draskovichok és a 18. századi birtokosok idején Sárvár hanyatlásnak indult. Csak a 19. század elejétől indult meg ismét a fejlődés, amikor Sárvár az Este-Modenai család birtokába került. E mellett fontos tényező, hogy a 19. század végén bekapcsolódott a vasúthálózatba is, elektromos energiát pedig 1897-től kapott az ikervári erőműtől. E tényezők lehetővé tették a nagyipar megtelepedését. Megkezdte működését a cukorgyár és a műselyemgyár. A kisipar és a kiskereskedelem fellendült, a lakosság száma megemelkedett. Az uradalmat új tulajdonosa, Lajos bajor királyi herceg mintagazdasággá fejlesztette. Ekkor alapították a mai iskolarendszer alapjait is.


Az I. világháború után megszűnt a műselyemgyár, sokan Franciaországba, Belgiumba vándoroltak munkát keresni. A II. világháború ideje alatt a műselyemgyár internáló tábor volt. A háború után új lehetőséget nyújtott a baromfifeldolgozó és az, hogy földgázkutatás közben gyógyvízre bukkantak. A hatvanas évek végén visszakapta városi címét. A hetvenes években üzemekkel és iskolákkal gazdagodott, felújították a Nádasdy várat is. Így lett fokozatosan e környék egyik fontos kulturális központjává.

Látnivalók

191

Fürdőzés után érdemes elindulni a városban és megismerkedni műemlékeivel, történelmével, hagyományaival.

191

Azok a vendégek, akik ellátogatnak a Nádasdy várba, az ott látható kiállításokon megismerkedhetnek a vár történetével, az itteni könyvnyomda tevékenységével. Ezek mellett a magyar huszárság történetét is áttekintik a tárlatok és igen jelentős a múzeum iparművészeti gyűjteménye is. A kiállítások megtekintése után pedig kellemes sétára nyílik lehetőség a várkert arborétumában.

191

Utána, ha idejük engedi, sétáljanak kicsit körbe a városban is, ahol szép templomokat tekinthetnek meg a szakrális emlékhelyek iránt érdeklődő vendégek, megnézhetik a két régi marhaistállókat, vagy a vár közelében álló Danubius szálloda impozáns épületét.

Linkek
Sárvár
Sárvári Gyógyfürdő 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary