Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Bázakerettyei Termálfürdő - Bázakerettye - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Bázakerettyei Termálfürdő
 

8887- Bázakerettye
Sport utca 1/b.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


Bázakerettye - Strand látkép

Különleges élményben lehet része annak, aki ellátogat Bázakerettyére a gyógyfürdőbe. Az itteni medence ugyanis dombtetőre épült, így fürdőzés közben a fürdőzők a tájban is gyönyörködhetnek. És nem akármilyen vidékben. Bázakerettye kis Zala megyei település, mely a Göcseji dombok között egy szép völgyben fekszik.


A fürdő területén az utóbbi években építették meg a két termálvizes medencét, a legmodernebb technikákkal felszerelve. Az egyik medence elsősorban ülőfürdő vételére alkalmas, kör alakú, míg a másik termál medence exotikusabb, szív alakú, és pezsgőfürdőt is építettek bele. A sportolni vágyókra is gondoltak az üzemeltetők. Ugyancsak nem régen, a kilencvenes években került felújításra a hideg vizes úszómedence is. A fürdő területén étkezési lehetőség is található, a környéken pedig számos kedvező szállás lehetőség azok számára, akik több napra tervezik az ittartózkodást.

Történelem

A 20. század második feléig Báza és Kerettye két különálló település volt. Első említésük írott forrásokban a 14. századra tehető. Mindkét település neve szerb-horvát eredetű, Báza neve a „bodza”, míg Kerettye neve a „vakond” szóra vezethető vissza. A települések történetében a török idők fekete folt, nincs adat arról, mi is történt itt ekkoriban, csak a Szatmári béke után vannak újra írott források a területről. A 18. században még mindig igen kevesen laktak itt, ezért tulajdonosai különféle kedvezményeket biztosítottak azok számára, akik megtelepedtek ezen a vidéken. Még a 19. századi adatok is arra utaltak, hogy igen nehéz volt a megélhetés az itt élők számára. A megváltást a föld mélye rejtegette hosszú ideig. Amikor felfedezték, hogy ez a vidék kőolajban gazdag, az élet egészen megváltozott. Soha nem látott modern berendezéseket hoztak ide, és megváltozott nem csak az itt élők, de a szomszédos településeken élők élete is. Az első próbafúrásokat a 20-as évek közepén végezték, először eredménytelenül, majd a 30-as évek hozták el a valódi sikert. Megszületett a magyar olajipar első jelentős települése. Az olajipar jelentős munkaerőigényének, a jól fizetett, ám nehéz fizikai munkának nagy vonzereje volt, számos új ház, valóságos lakótelep jött létre a betelepülő munkások részére. A 20. század második felében fokozódott a termelés, új kutakat is fúrtak. Ám ez nem tarthatott örökké, mára a kutak kimerültek, munkaerőigényük erőteljesen csökkent. Ma a sokoldalú gazdálkodás, az idegenforgalom fokozatos fejlesztése jelenti a jövőt az itt élők számára.

Látnivalók


Romantikus kalandozásokra nyílik lehetőség a Zalai-dombságban azok számára akik felülnek a Bázakerettyét és a környező településeket érintő kisvasútra egy körút kedvéért.

2

Érdemes bebarangolni a környéket fürdőzés után, mert számos különleges élményt tartogat az idelátogatók számára. Bázakerettyétől négy kilométerre található a Budafai Arborétum, ahol a természetjáró fürdőzők megcsodálhatnak számos ritka növény fajtát, mint például a mamutfenyő vagy a rododendron.


A horgászat szerelmesei sem fognak unatkozni ezen a környéken. Bázakerettye közelében található a Maróci-tó, vagy az arborétum közelében a Kistolmácsi-tó, ahol szép környezetben, jó kapás ígérkezik.


Varázslatos vidék, és számos érdekes programlehetőség várja az idelátogató fürdőzőket. Érdemes ellátogatni és fürdőzni egyet Bázakerettyén!

Linkek
Bázakerettye
Bázakerettyei Termálfürdő 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary