Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Bük - Bükfürdő - Bük - Bükkfürdő - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Bük - Bükfürdő
 

9740- Bük - Bükkfürdő
Termál krt. 2.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


20

Bükfürdő a század második felében fejlődött Magyarország egyik legszínvonalasabb, és legkedveltebb fürdőhelyévé. A gyógyulni vágyók különféle gyógyászati lehetőségek közt válogathatnak, a nyugodt üdülést kereső vendégek varázslatos környezetben békés napokat tölthetnek, az élményteli kikapcsolódást kereső vendégeket, pedig a különféle programok színes választéka várja itt.

20

A büki gyógyvíz, hasonlóan az országban található más gyógyvizekhez, a 20. században beinduló olajkútfúrásoknak köszönheti felfedezését. Az ötvenes évek végén felszínre törő termálvizet először lefojtották, majd a hatvanas évek elején az elfolyó vizet a Répce folyóba vezették. A környéken lakók jól ismereték már ekkor a gyógyhatású vizet, a hévízelvezető árkokban fürdőztek is. 1962-ben felismerve a vízben rejlő lehetőségeket, megnyitották az első gyógymedencét. Az 1965-ben hivatalosan is gyógyvízzé minősített büki termálvíz kalcium-magnézium-hidrogénkarbonátos, vagy földes-meszes vizek csoportjába tartozik.


Összetételénél fogva, fürdőkúraként alkalmas heveny gyulladásos ízületi bántalmak kivételével valamennyi mozgásszervi betegség kezelésére. Ivókúraként alkalmazva hatásos lehet a krónikus gyomorhurut, fekélybetegség, és különféle emésztési zavarok gyógyításánál.

20

2001-2003 között a Büki Gyógyfürdőt felújították. Jelenleg a fedett- és a strandfürdő részen összesen 26 medence várja a fürdőzőket. Ezek közül 11 fedet, 11 nyitott, a további négy pedig árnyékolt, félig fedett medence.


A gyógyulni vágyó vendégek, illetve azok a vendégek, akik egészségmegőrzés céljából látogatnak el ide, különféle szolgáltatások között válogathatnak, mint a különféle masszázsok, pakolások, súlyfürdő, szénsavas kádfürdő, különféle terápiás kezelések (elektro-, oxigén-, mágneses terápia), inhaláció, gyógytorna. Ezek mellett szolárium, szauna, pedikűr, fogászat is igénybe vehető. Akik hosszabb időre tervezik üdüléseket gyógykúrákra, illetve egészség megőrző csomagokra is előfizethetnek. A gyógyulni vágyók különféle terápiás szolgáltatásait szakképzett orvosi gárda felügyeli.

20

A gyermekeket, az aktív pihenés kedvelőit óriás csúszda, élményfürdő, feszített víztükrű úszómedencék várják. A parkban további sportolási lehetőségek (pl. strand-röplabda, lábtenisz) vannak, s ezt a skálát tovább színezik az aktuális sportrendezvények, versenyek, egészségprogramok.

20

Az egész család számára kellemes szórakozási és pihenési lehetőségek állnak rendelkezésre itt. A fürdőtelepen kívül olyan szállodákat is lehet találni, melyeknek saját fürdő létesítménye is van.

Történelem

Bük település története a kezdetektől szorosan összefüggött Sopron város történetével. Kialakulása a régészeti leletek tanúsága szerint az államalapítás idejére tehető, bár már a bronz korban is lakott terület volt. Írott forrásokban először a 13. században említették. E szerint lakói várjobbágyok voltak, különféle szolgálatokat teljesítettek a soproni várban. A fokozatosan kialakuló településrészek (Mankó-, Vízló-, Egyházas-Bük) idővel a nemesi rangot szerző várjobbágyok tulajdonába kerültek. A kisnemesi családok sorából a későbbiekben egy család emelkedett ki a Mankóbüki (később Felsőbüki) Nagy család. A nyugati országrészben számos birtokot szereztek, különféle fontos tisztségeket töltöttek be a 17. századtól. Fesőbüki Nagy István Sopron vármegye alispánja lett, Pál pedig a 19. században országgyűlési követ. Talán sokak számára ismert híres beszéde, mely után Széchenyi 1825-ben felajánlotta egy évi jövedelmét egy magyar tudós társaság létrehozásáért. A 19. században megépülő vasút, és a munkahelyet teremtő ipari létesítmények (cukorgyár) miatt egyre többen települtek ide. A három településrész Alsó-, Felső-, Középső-Bük) a 20. század elején egyesült. Az egyre inkább városias település életében további fellendülést hozott a fürdőélet beindítása a század második felében. Mára fontos idegenforgalmi és kulturális központ. Ma nagyközségi rangot viselő település.

Látnivalók


Fürdőzés után számos érdekes program várja az idelátogató vendégeket. Az építészeti emlékek kedvelőinek érdemes ellátogatni a Szapáry-kastályhoz, melyet a 17. században Fesőbüki Nagy István építtetett át barokk stílusban. A szakrális építészet iránt érdeklődőknek pedig a 13. századi római katolikus templomhoz, illetve a 18. századi evangélikus templomhoz.


Az aktív pihenés kedvelőit golf pálya, a Répce partján horgászati lehetőségek és még számos egyéb sportolási lehetőség várja, nem csak a fürdő területén.


A természetjáró fürdőzőknek is érdemes elindulni ezen a környéken! A Pannon táj jellegzetes hangulata bizonyára sokakat magával ragad majd.


Végezetül pedig érdemes figyelemmel kísérni Bükfürdő esemény-naptárát is. Számos művészeti csoport létesült itt, melyek különféle fellépésekkel, programokkal színesítik az itt élők és itt nyaraló vendégek mindennapjait!


Magas színvonalú szolgáltatások, békés környezet, és változatos programok várják az idelátogatókat! Érdemes néhány napot eltölteni Bükfürdőn az egész családnak!

Linkek
Bük - Bükkfürdő
Bük - Bükfürdő 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary