Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Bükkszéki Gyógyfürdő - Bükkszék - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Bükkszéki Gyógyfürdő
 

3335- Bükkszék
Fürdõ út 10.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 Talán többek számára ismerős a SALVUS néven palackozott víz. De talán nem mindenki tudja, hogy ez a gyógyvíz nem csak ivókúrára alkalmas, hanem fürdővízként is képes kifejteni jótékony hatását, s magáról a víz származási helyéről sem tudnak sokat. Pedig érdemes ellátogatni Bükkszékre!


Bár a település neve arra utal, hogy Bükkszék a Bükk hegység része, valójában a Mátra északkeleti domborulatához csatlakozó községről van szó. Fekvését tekintve, közlekedés szempontjából szerencsés hely ez, hiszen könnyen megközelíthető, akár autóbusszal is Pétervására (azaz az Ózdi út felől), Parád és Eger felől is.

21

Az itteni termálvíz 540 méteres mélységből tör a felszínre, hőmérséklete 40ºC fokos. A víz nagy oldott ásványisó-tartalmú, alkáli- hidrogén- karbonátos- kloridos, brómos-jodidos gyógyvíz. Ivókúraként történő alkalmazásakor hatékony lehet idült gyomorhurut, gyomorsavtúltengés eseteiben, rendszeres használata pedig megelőzheti a gyomorfekély kialakulását. Cukorbetegek számára is fogyasztható, a vércukorszintet is csökkenti. Szaunában alkalmazva, belélegezve a bőrre és a légutakra is jótékony hatással van, nem csak tisztít, de heveny légúti gyulladások, a hangszálak megbetegedése esetén is gyógyító hatással bír. Fürdőkén való alkalmazása különféle mozgásszervi megbetegedések esetében lehet hatékony, de egészséges emberek számára is hasznos lehet, az egészség megőrzés szempontjából. A fürdőzni vágyók igényeit a Bükkszéki Gyógyfürdő elégíti ki. A fürdő területén nem csak két gyógyvizes medence várja a vendégeket, hanem egy 1000 m2 feszített víztükrű, édesvizű úszómedence is. A fürdő, mely már az 1960-as évektől üzemel, 2500-3000 fő befogadására alkalmas. A településen ifjúsági Tábor és Kemping is működik.

Történelem

Első említése Bükkszéknek a 13. századból származik. A falu hosszú történelme során többször is elnéptelenedett, a település története azonban a 18. század közepétől töretlen. Tanulságos történeti szempontból a 17. századból fennmaradt bükkszéki pecsét, mely kovácsszerszámokat, patkoló szerszámokat ábrázol, ebben az időben feltehetően fontos volt a faluban ez a mesterség. Hagyományosan lakói gazdálkodásból éltek, mostanra egyre nagyobb jelentősége van a gyógyfürdőhöz és a víz palackozásához kapcsolódó kereskedelmi is turisztikai tevékenységeknek.

Látnivalók

21

Nyugodt, csendes település Bükkszék, olyan látogatókat vonz inkább, akik a pihenésüket varázslatos környezetben, valódi békességben vágynak eltölteni. A település jellegét tekintve a 20. században kifejlődött utcás jellegű, mely a Császár- és a Kölesszói-patak összefolyásánál épült. Ha valakinek kedve támad egy sétára, érdemes elmenni a többször átépített, de eredetei alapjait tekintve Árpád-kori katolikus templomhoz. Ez a régi templom, mely a török idők rombolása során elveszített tornyát soha többé nem kapta vissza, magán viseli a körülötte zajló idők minden jegyét. A figyelmes szemlélő Árpád-kori, gótikus, barokk, klasszicista jegyeket is találhat az épület különböző részleteiben. Belépve pedig megtekintheti a Szent Istvánt ábrázoló, aranyozott, barokkos ruhába öltöztetett régi faszobrot, illetve a Szent Lászlót ábrázoló páncélos öltözetű szobrot, mindkettő 18. századi alkotás. A séta során megtekinthető az a négy ház is, melyek a hagyományos palóc település és házak hangulatát idézik, s érdemes figyelni a településrészek nevére, hiszen ezek – Matyó-szög, Huszár sor stb. – a régi palóc hadviselés emlékei. Aki tovább akar tájékozódni e vidék lakóinak életéről, megteheti ezt a Rákóczi út 51-es számú házban, a Kézműves Házban. Az itt található két szoba közül az egyikben a hagyományos mesterségeket bemutató kiállítás tekinthető meg, míg a második szoba egy régi falusi tisztaszoba jellegét és hangulatát őrzi.

21

A csend, a nyugalom, a falusi séták és a fürdőzés mellett a túrázni vágyok is elindulhatnak, hiszen, Bükkszék környéke természeti szépségben, kirándulóhelyekben is gazdag. Valódi béke szigete tehát a Mátra és a Bükk találkozásánál, ahova érdemes ellátogatni!

Linkek
Bükkszék
Bükkszéki Gyógyfürdő 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary