Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Buzsák - Csisztafürdő - Buzsák - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Buzsák - Csisztafürdő
 

8695- Buzsák
Buzsák-Csisztapuszta
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 A romantikus környezetben fekvő Buzsák-Csisztapusztai Termálfürdő a Balatontól nem messze található fürdőnk. Érdekes, sokszínű kultúrájú terület, mellyel érdekes és izgalmas lehet mindenki számára megismerkedni.

22

A gyógyvízre olajkút fúrása során akadtak. A fürdő gyógyvize egészen kitűnő összetételű, és az ásványi anyagok sűrűsége igen magas, egy liter vízben 5200 mg oldott anyag található. A majdnem 600 méteres mélységből feltörő termálvíz 42ºC fokos ásványi anyagokban gazdag hidrokarbonátos, kénes gyógyvíz, mely nagy mennyiségű szénsavat is tartalmaz összetételénél fogva, fürdőkúraként alkalmazva mozgásszervi, nőgyógyászati és reumatikus betegségek kezelésére, ivó kúra során fogyasztva, pedig a gyomorhurutos betegségeket gyógyítja. A csisztai termálvizet a Gyógyfürdő Igazgatóság 2006-ban hivatalosan is gyógyvízzé nyilvánította. A fürdő területén étkezési lehetőségek, és természetgyógyászati lehetőségek állnak a fürdőzők rendelkezésére, ezzel fokozva komfortérzetüket.

Történelem

A település igen fiatal, mindössze 500 éves történelemre tekinthet vissza. Sokszínű kultúráját a 15-16. században idetelepülő dalmát, illír, horvát, nemzetiségű lakossága alakította ki, s együttélésüknek köszönhetően egy olyan speciális kultúra alakult ki itt, mely sehol máshol nem található meg. Írott forrásban a neve először a 15. században fordul elő. A fokozatos fejlődés bizonyítéka, hogy már a 18. században volt saját iskolája és római katolikus temploma is. Ma elsősorban idegenforgalmi szempontból fontos település, fő vonzásköre a Balaton környéke, elsősorban a déli part.

Látnivalók

22

Fürdőzés után elsősorban azok számára lehet érdekes Buzsák, akik érdeklődnek a népi kultúra emlékei, hagyományai iránt. Az itteni hímzés és fafaragás (karcolásos) is igen híres. A buzsáki hímzést a mai napig varrják az itteni asszonyok. Érdemes megállni a Fő téren, illetve a fürdő felé vezető úton, mert számos helyen árulják is a különféle terítőket, szőtteseket, s ha nem is vásárol az ember, megcsodálhatja ezeket a népművészeti alkotásokat. Jó időben alkotás közben is gyakran meg lehet nézni az asszonyokat, akik ilyenkor gyakran kiülnek, csoportokba verődve az utcára. Akik arra is kíváncsiak, hogy a hozzáértő szemek mely darabokat tartották a legszebbnek, a faluházban ezeket is megtekinthetik egy kiállításon.

22

Ha valakit a szőtteseken túl a népi kultúra más rétegei is érdekel, elsétálhat a Tájházba is, ahol kiállításon különféle korábban használt eszközöket csodálhatnak meg a vendégek.


A szakrális építészet és képzőművészet kedvelőinek érdemes ellátogatni a római katolikus templomba is, ahol egy 18. századi faragott faoltárat, a buzsáki hímzéses miseruhát, és egy nagy oltárterítő gyűjteményt is megcsodálhatnak.

22

A bor kedvelői is sok örömet szerezhetnek maguknak itt, a János-hegyi pincesor ugyanis nem csak finom boraival várja az idelátogatókat, de ez a pincesor műemlékké nyilvánított településrész, mely nádfedeles pincéivel, környezetével szinte részévé lesz az itteni finom borok ízének, még varázslatosabbá téve azt.


Érdemes a különféle hagyományos ünnepekre is figyelni, ilyan alkalmakkor ugyanis színvonalas folklór műsorokon is részt vehetnek az idelátogatók.


Maradandóan szép élményeket tartogat Buzsák-Csisztapuszta azok számára, akik itt fürdőznek! Érdemes ellátogatni ide!

Linkek
Buzsák 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary