Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Ceglédi Termálfürdő és Szabadidőközpont - Cegléd - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Ceglédi Termálfürdő és Szabadidőközpont
 

2700- Cegléd
Fürdõ út 27.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


24

Míg Cegléd területén a régészek már egészen korai időkből, a Bronz korból származó leletekre is bukkantak, a ceglédi gyógyvíz története a Legújabb korban kezdődött, alig több, mint egy évtizedes múltra tekinthet vissza. Az első próbafúrásokat az 1990-es évek elején végezték a város határában. Az 1000 méteres mélységből feltörő 54ºC-os vizet 2004-ben hivatalosan is gyógyvízzé nyilvánították. 2001 és 2003 között a Széchenyi Terv keretei közt megindult az építkezés, és a termálvízre fürdő-telepet építettek, mely 2003. május 1.-én megnyílt a fürdő közönség számára.


A ceglédi gyógyvíz nátrium-klorid-hidrogénkarbonát, valamint fluorid és jodit tartalmú termálvíz. A fürdőkúrákat főként különféle izületi, gerinc, porckorong, tehát mozgásszervi megbetegedések esetén, illetve idegrendszeri, emésztőszervi és nőgyógyászati panaszok kezelésére szokták javasolni. Egyre gyakrabban alkalmazzák a fürdőkúrákat műtétek után (traumatológiai, mozgásszervi), utókezelés céljából is. E tekintetben a ceglédi fürdőtelep azért is fontos lehet, mert a gyógyvíz mellett számos gyógyterápiás szolgáltatás is rendelkezésre áll, így igény szerint teljes rehabilitációs programon is részt vehetnek itt a gyógyulni vágyó betegek.

24

A fürdő területén összesen tíz kül- és beltéri medence (1400m2 vízfelület) várja a fürdőzőket. A medencék között nem csak gyógymedencék, hanem a sportolni vágyók számára úszómedencék, a gyerekek részére külön gyermekmedencék, ezen kívül látvány medencék vannak. 2005-re mindez előreláthatólag egy 18 csúszdás Aquqparkkal is bővülni fog.


A többszintes fürdőépületben különféle gyógyászati és wellness kezelések közt válogathatnak a fürdő vendégei. Fiziotherapias (pl. szelektív ingeráram kezelés), balneológiai kezelések (sugármasszázs, súlyfürdő, víz alatti torna, elektromos kádfürdő stb.), mellett a masszázs, a szauna, és a gyógytorna is a vendégek rendelkezésére áll, speciális szolgáltatásként pedig az ún. „menedzserszűrés” is igénybe vehető.

24

Az épület körül 19000m2-es virágos park található, ahol kellemes sétákat tehetnek az idelátogatók a parkban és a dísztó partján. Az aktív pihenés kedvelői sportpályákon (pl. strandfoci, strandröplabda) tölthetik idejüket, míg a gyerekek a park területén található játszótéren játszhatnak, ebben a szép környezetben.

Történelem

Cegléd története egészen a vas korig nyúlik vissza, ebből az időből származnak a település környékén a legkorábbi leletek. Igaz, ezek a leletek csak szórványosak, mégis egyértelműen mutatják, hogy a település határa lakott hely volt. Az Árpád-korból származó leletek száma már több, ugyanakkor azt is mutatják, hogy több kisebb település volt itt abban az időben egymás mellett. A tatárjárás alatt ezek a falvak mind elpusztultak, csak néhány túlélő maradt ezen a környéken, és kezdte újra a mocsaraktól védett részeken életét. Az első írott forrás, amely Ceglédet említi 13. századi. A 14. századból származik az a fontos oklevél, melyet Cegléd polgárai a város alapítás dokumentumaként tartanak számon. Az oklevelet I.Lajos király adta ki, s ebben a ceglédi polgárokat és telepeseket az országban mindenféle vámok fizetése alól felmenti. Ugyanő adományozta néhány évvel később Ceglédet a Klarissza apácáknak. A 16. század elején az egyre növekvő terhek miatt elégedetlen jobbágyok itt emelték fel szavukat először uraik ellen. Cegléden hangzott fel Dózsa csatába hívó szava, itt fogalmazta meg kiáltványát is. A híres paraszt lázadás emlékét ma szobor őrzi az egyik főtéren. A török hódoltság ideje alatt magyar földesúr birtokában, de török fennhatóság alatt, Cegléd kettős adófizetéstől szenvedett, mégis ekkor kezdett mezővárossá fejlődni. A törökkel szövetséges tatár seregek azonban a 16. század végén visszavetették ezt a kedvező fejlődést, a város újra elnéptelenedetett. Ugyanez ismétlődött meg lassú magához térés után a 17. században a török kiűzése után. Ez részben abból is adódott, hogy mivel a környék nem bővelkedett megfelelő építőanyagban, a város soha nem volt megfelelőképpen erődített, így könnyű prédának számított. Az utókor számára ez azzal a következménnyel járt, hogy igazán régi emlékeket a mai Cegléd nem őrzött meg. Valódi fejlődése a 19. században indulhatott meg. Ekkortól a környék jó termőtalaját kiaknázták, a városban fejlődésnek indult a céhes ipar, és a Pest-Szolnoki vasútvonal megépülése a kereskedelmi forgalomba is bekötötte a várost, forgalmas csomóponttá tette Ceglédet. A szabadságharc idején egy másik nagy szónok is innen indult, mégpedig 1948 szeptemberében Kossuth Lajos, aki a híres „ceglédi levéllel” itt kezdte meg toborzó körútját. Ennek emlékét a főtéri Kossuth szobor őrzi a mai napig. A századfordulóra tehető a város mezővárosból korszerű várossá fejlődésének ideje. A huszadik század lényegében a fokozatos fejlődés ideje, felújított színház, kórház, óvodák, iskolák, új ipari üzemek épültek. Mára Cegléd a fővároshoz közeli kulturális, regionális központ, és - a fürdő életnek is köszönhetően - egyre inkább turisztikai célpont is Pest megye Délkeleti részén.

Látnivalók


Bár a fürdő a kifelé vezető Főút mentén található, fürdőzés után érdemes elindulni a város belseje felé egy kis sétára. A kisvárosok hangulatát, a történelmi múltat idéző épületeket kedvelő látogatóknak érdemes elindulni és körülnézni Cegléden. A városháza 19. század végi épülete nem csak kívülről impozáns, érdemes a belső részeken is körülnézni. A Városháza a Kossuth téren áll, s ugyanitt csodálhatják meg a szakrális építészet kedvelői a Szent Kereszt Felmagasztalása tiszteletére emelt klasszicista stílusban épített templomot, és az előtte álló Szentháromság-szobrot, illetve az ugyancsak itt található Dózsa szobrot is. Érdemes elsétálni az innen nem messze található Eötvös térre, ahol a városalapító honatyák szobrait tekinthetik meg a sétálók. A Szabadság térre is érdemes elmenni, ahol a Református Nagytemplom domináns épületén kívül a neogótikus evangélikus templomhoz is érdemes ellátogatni, s ha már itt járunk, ne hagyjuk ki a 2000-ben megnyílt egyedi dob kiállítást sem, látogassunk el a Dobmúzeumba. A múzeumok és a sport kedvelői számára ajánlott megtekinteni a Városi Sportgyűjteményt. Akik inkább a történelmi emlékeket kedvelik, a Kossuth Múzeum tárlatain gyönyörködhetnek a térség 45 települése által összegyűjtött emlékekben. Érdekességként a modern építészet kedvelőinek érdemes elsétálni a Széchenyi úton álló Magyarok Nagyasszonya tiszteletére szentelt kápolnához, amit Dr. Kerényi József egyetemi docens tervezett. Munkájával 1992-ben elnyerte az Amerikai Építészek Kongresszusának Arany-díját, majd 1996-ban Kossuth-díjjal tűntették ki.


A sport események kedvelőinek nem kell messzire menniük, ugyanis a fürdő szomszédságában áll a Városi Sportcsarnok, érdemes figyelemmel kísérni, hogy ottartózkodásuk ideje alatt, milyen sportrendezvények vannak. A látnivalók mellet számos rendezvény színesíti a városban lakók és az idelátogatók életét. Borbemutatók, különféle megemlékezések, az évente megrendezésre kerülő Nemzetközi Ütős és Dobos Gála, különféle komolyzenei koncertek.

24

Ha valaki inkább a természetben, szép parkokban szeret hosszú sétákat tenni, a Rákóczy úti Gubody kertbe érdemes elsétálnia, majd innen a Gyümölcskutató intézet arborétumába. Mára mindkét városrészt védett területté nyilvánították.


A nem csak Cegléd, hanem a város környéki vidék iránt is érdeklődőknek érdemes ellátogatni a kőrösi erdőbe, ahol európai erdőrezervátumot jelöltek ki a botanikusok, vagy Jászkarajenőre, ahol 17 gyógyforrás tör a felszínre, s ahonnan a híres Mira-víz származik. Tápiószecsőn a Kincsem Lovasparkban a lovak szerelmesei hódolhatnak szenvedélyüknek, a hagyományos vidéki életmód iránt érdeklődőknek pedig ajánlott ellátogatni Albertirsára, Ceglédbercelre , Csemőre, Mikebudára, ahol a lakók máig őrzik hagyományos kultúrájuk (szlovák, sváb stb.) emlékeit a faluházakban.


Tartalmas és egészséges üdülésre kínál tehát lehetőséget Cegléd városa, érdemes útnak indulni!

Linkek
Cegléd
Ceglédi Termálfürdő és Szabadidőközpont 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary