Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Pécsi Hullámfürdő - Pécs - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Pécsi Hullámfürdő
 

7623- Pécs
Szendrey J. u. 7.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


244

Bár a Pécsi Hullámfürdő nem termálvizes fürdő, a magyarországi fürdőkulturában betöltött történelmi szerepe igen jelentős.


Rendezett környezetben, Pécs belvárosában fürdőzhetnek azok a vendégek, akik a Pécsi Hullámfürdőt választják. A fürdőnevét a strand egyik medencéjének hullámoztató szerkezete adja. A berendezés óránként 7-8 percig, hozzávetőlegesen 130 cm magas hullámokkal színesíti az idelátogatók kikapcsolódását.

244

A fürdő jelenlegi területén három medence várja a vendégeket. A fürdőzés mellett különféle masszázsok, szauna és szolárium áll rendelkezésre.

Történelem

Régészeti leletek tanúsága szerint már a rézkortól lakott hely. Az urnamezős temetkezési kultúrák népcsoportjainak gazdag lelet együttesére találtak ezen a vidéken, főként a hegyek tetején a régészek. Az i.e. hetedik században új népesség telepedett meg itt, akiknek nyomára a mai város feletti Jakab-hegyen akadtak a kutatók. Ez a népcsoport földsánccal körülvett település nyomait hagyta maga után, ugyanitt bukkantak a régészek a réz- és vasművesség központjaira is. Az i.e. 4.-5. századból származó írott források szerint a város területén először az illírek és pannonok jelentek meg, őket a kelták követték, az i.e. 3. században. Őket hódították meg a rómaiak időszámításunk kezdete körül. A római település neve akkor Sophiane volt. A kereszténység korai jelenlétére utal, hogy ókeresztény sírkamrákra bukkantak a mai katedrális előtti térségben. A népvándorlás korában folyamatosan cserélődött az itt élő lakosság, egy időre megtelepedtek itt a hunok, gótok, longobárdok, majd az avarok is. A 9. században végül a Frank Birodalom részévé lett a város, akkori neve Quinque Basilicae volt.

244

A honfoglalást követően nem tisztázható pontosan, hogy mely törzsek telepedtek meg itt. István király 1009-ben oklevelében megalapította a pécsi püspökséget és székesegyházat. A város a kezdetektől az egyik legfontosabb magyar város, a környéken közigazgatási, kulturális, egyházközponti és gazdasági szerepe egyaránt fontos volt. Az első törésvonalat a török megszállás hozta el a város történetében. Mohács után Pécs nyomban török kézre került. Egy alkalommal ugyan Zrínyi Miklós és Wolfgang Julius Hohenlohe 1664 januárjában visszafoglalták a törökké lett várost, de a várat ostromgépezetek híján nem kísérelték meg bevenni. Így a valódi felszabadulás csak 22 év múlva következhetett el. A 18. század elején Lipót császár a várost földesúri sorba taszította, birtokosa a pécsi püspök lett. Innentől kezdve az itt élő polgárok azért küzdöttek, hogy szabad királyi városi rangját visszaszerezzék. Erre nyolcvan évet kellett várniuk, végül Mária Terézia adta vissza egykori rangját a városnak. A 18. század végén, 19. század elején a polgári fejlődés jelei mutatkoztak a korabeli pécsi életen. Kőszínház, kaszinó épült, megkezdte működését a pécsi bölcsészeti akadémia, könyvtár nyílt és olvasókörük, újságok kezdték meg működésüket. A század végén beinduló ipari üzemek, gyárak, bányák, a Dunagőzhajózási Társaság és a vasút nagy számban vonzotta a különféle nemzetiségű munkaerőt. Ekkoriban sok morva, cseh, krajnai, stájer, szerb, horvát, tiroli, karintiai, olasz és német munkás telepedett le Pécsett és környékén.

244

Az első világháború után Pécs és Baranya nagyobb részét megszállták a szerb katonák. 1921. augusztus 14-én kikiáltották a Baranyai-Bajai Szerb-Magyar Köztársaságot. A határrendezések után ugyan Pécs ismét magyar területté lett, de korábbi helyzete megváltozott a térségben, hiszen fontos határokon átívelő kapcsolataitól vágták el az új határok. A második világháború itt is jelentős veszteségeket hozott. Ebből hosszú ideig tartott a kilábalás. Lendületet 1956 után vett a város, amikor beindult a környéken a nagyarányú ipartelepítés és hasadóanyag bányászat.


Pécs ma is fontos közigazgatási, gazdasági, kereskedelmi, kulturális és idegenforgalmi központ.

Látnivalók

244

Sajátos hangulatú, igazi egyetemi város Pécs, mely fiatalos lendülettel teli, régi történelmi emlékhelyek, és sokszínű kulturális programok színtere. Érdemes több napra tervezni az itt tartózkodást, hogy jobban megismerjék e várost és a környéket.

244

A régi történeti korok szerelmesei sok érdekes emléket nézhetnek meg itt. Napjainkban már látogatható azoknak az ókeresztény sírkamráknak egy része, melyet a Szent István tér alatt tártak fel a régészek. A török kor számos építészeti emléke áll még ma is a városban, mint Idrisz Baba türbéje a kórház területén, vagy a belvárosi templom, mely egykor dzsámi volt, majd az épületet megkapó jezsuiták alakították át, Jakováli Hsszán dzsámija, mely az egyik legépebben megőrzött török műemlék Magyarországon, Memi pasa fürdőjének feltárt részei a ferencesek temploma mellett.

244

De érdemes egy kicsit el is veszni a városban, mert itt is, ott is parkok, kutak, kültéri szobrok bújnak meg a régi és újabb építésű épületek között.


A kiállítások kedvelői sem fognak itt unatkozni. Számos érdekes állandó és időszaki kiállítás várja az idelátogatókat. Hogy csak a leghíresebbeket említsük, Pécsett nézhetik meg a képzőművészet rajongói Csontváry Kosztka Tivadar, a magyar festészet nagy alakjának múzeumát. A Néprajzi Múzeumban Baranya megye magyar és nemzetiségi népcsoportjainak tárgyi és szellemi kultúráját őrzik, kutatják és mutatják be. Gazdag gyűjteménnyel rendelkezik a Jannus Pannonius Múzeum is, többféle témában, mint a természettudományok, a régészet, a helytörténet, a képzőművészet és a néprajz.

244

Akik inkább a nyugodt tájat, a természet szépségeit kedvelik, ellátogathatnak a Duna-Dráva Nemzeti Park területére, hogy e környék növény és állatvilágával ismerkedjenek meg. Ellátogathatnak a Középső-Mecsek legszebb szurdokába, Melegmány-völgybe is. Érdemes ezt a kirándulást összekapcsolni egy látogatással a Természetrajzi Múzeumban, hogy tudatos természetjárókként csodálhassák meg e környék növény és állatvilágát. Két hektáros arborétumban sétálhatnak azok, akik ellátogatnak az ún. Pintér kertbe. Az egzotikus élőlények és állatok szerelmesei érdekes helyen, a város alatt egy régi pincerendszerben tekinthetik meg Magyarország legnagyobb Akvárium Terrariumát. Aki pedig ennyivel nem elégszik meg, utána az Állatkertben további több, mint 100 fajjal ismerkedhet össze egészen közelről. A környéken számos jó kerékpártúra és kirándulási lehetőség is adott az aktív pihenés hívei számára.

244

Ezek mellett számos érdekes program, rendezvény, fesztivál is várja a látogatókat Pécs városában és a környéken, érdemes tehát előre tájékozódni! És persze nem nagy kitérő innen Villány sem, ahol finom borokat kóstolhatnak meg a látogatók.

Linkek
Pécs
Pécsi Hullámfürdő 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary