Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Kisteleki Termálfürdő - Kistelek - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Kisteleki Termálfürdő
 

- Kistelek

KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


245

Kellemes környezetben fürdőzhetnek azok, akik ellátogatnak a Kistelek belvárosában található termálfürdőbe. A 2004-ben átadott, zárt légterű fürdő hévize, mintegy 2000 méter mélyről, 84 fokosan jön a felszínre. A víz nátriumhidrogén-karbonátban, metakova savban gazdag, igen lágy, fluoridos jellegű, mely kiválóan alkalmas elsősorban ízületi és mozgásszervi megbetegedések, valamint nőgyógyászati panaszok kezelésére. A termálvíz ezen jótékony hatásait kihasználva fürdőnk 2006-tól gyógyászati szolgáltatásokat (pl.: gyógy- és vízitorna, masszázskád) is kínál, melyeket az érdeklődök akár orvosi beutalóval, kedvezményesen is igénybe vehetnek.

245

A családias fürdőnkben három medence várja vendégeinket. Az uszodatérbe belépve a 34 fokos vizű, három élményelemet kínáló ülőmedence látványa tárul elénk. A 38 fokos gyógyvizű termálmedencében felhevült test a kellemes langyos hőmérsékletű, 50 négyzetméteres úszómedencében hűlhet le. Aki még nagyobb forróságra vágyik, az a két szárazszauna egyikében hódolhat szenvedélyének.

245

A fürdőszint felett található galéria zárt bokszai gyógykezelésekkel és, iszapkezelésekkel, masszírozással várják a fürdőbe látogatókat. Szolgáltatásaink így nem csak gyógyulásra, de betegségek megelőzésére, felüdülésre, ellazulásra, szórakozásra is alkalmas szolgáltatásokat kínálnak.

Történelem
245

Kistelek történelme a középkorig nyúlik vissza. Templomos hely volt, ami a török alatt elpusztult, ám templomának romjai a hódoltság után még állottak Az 1700-as évek második felétől történő betelepítések fő indítéka a postaút védelme és a jobbágyok földesúri szolgáltatásai voltak. Az 1800-as évek elejére megkétszereződött a lakosság, melynek nagy része zsellérekből állt. A zsellérek a helybeli gazdáknál bérmunkával vagy kézműves mesterséggel keresték a kenyerüket. A 19. század második felére kialakult egy kisszámú ipari és kereskedői vállalkozó réteg. Az 1900-as évek elejére nőtt az önálló, földdel rendelkező szegényparasztok száma. 1927-ben felépült a polgári iskola és az Ipartestület székháza. Az 1950-es években négy ipari üzem kezdte meg működését: gépállomás, tejüzem, az Erdő és Fafeldolgozó Gazdaság és a kenyérgyár. 1953-ba kezdődött a gimnáziumi oktatás, ahol ma szakközépiskolai tagozat is működik. Kistelek 1970. január 1-től nagyközség, 1984-ben városi jogú nagyközség, 1989. március 1-jétől város lett. Öt környező település - Baks, Balástya, Csengele, Ópusztaszer, Pusztaszer – kereskedelmi, közlekedési, oktatási és egészségügyi központja.


A város neves szülöttei: Kisteleki Ede (költő, újságíró), Tápai Antal (szobrászművész), Balla Jenő (színikritikus), Vicsay Lajos (pedagógus, helytörténész), Varga Ferenc (plébános, író).

Látnivalók

245

Szent István Római Katolikus Templom - A klasszicizáló későbarokk stílusban épült, Szent István nevét viselő római katolikus templom a város központjában helyezkedik el.


Kocsó-kápolna és Kálvária - Méltán hirdeti, hogy Kistelek városát mindig is katolikus hitű, mélyen vallásos emberek lakták.

245

Szent István díszkút


Parasztpolgár építészet - A Petőfi és a Rákóczi utcában néhány fordított szárazkapu bejáratú ház őrzi az 1920-as, 30-as évek parasztpolgári építészetének jellegét.


Múzeum, helytörténeti gyűjtemény

Linkek
Kistelek
Kisteleki Termálfürdő 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary