Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Celldömölk - Vulkánfürdő - Celldömölk - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Celldömölk - Vulkánfürdő
 

9500- Celldömölk

KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


25

Szép környezetben, egy kellemes hangulatú kisvárosban tölthetnek békés napokat, akik Celldömölkre látogatnak fürdőzni. A 2005 nyarán megnyitott Vulkánfürdő megújult épületét a tervezők úgy alakították ki, hogy mindenféle igényt kielégítsenek. Így ma a kicsiktől az idősekig minden korosztály kellemesen üdülhet itt. A celldömölki víz alkáli-hidrogén-karbonátos gyógyvíz, mely fluoridiont, jodidiont és vasat is tartalmaz.

Történelem

A mai település eredetileg öt különálló településből állt össze a 20. század elején. Pórdömölk, Nemesdömölk, Kiscell, Alsóság és Izsákfa települések története jól elkülöníthető a kezdetektől egészen az egyesülésig.

25

Eredetileg központi szerepe Pórdömölknek volt, ahol a 12. században felépült az apátság, melyhez a környéken nagy birtokok tartoztak. A 16. században a lakosság nagy része evangelizált. Az apátság szerepe csökkent, és igazgatásilag a pannonhalmi (szentmártoni) apátság alá rendelték. Az új kultikus központ Kiscellen alakult ki, ekkorra az apátság működése teljesen megszűnt már.


Kiscell alapítása Koptik Odó apát nevéhez fűződik, aki a máriacelli kegyszobor másolatát hozta az akkori Dömölkre. A vallásos hiedelem szerint egy halottnak hitt kútásó meggyógyulása a szobornak volt köszönhető. Ennek hírére sok zarándok indult útnak, hogy találkozzék a csodatevő szoborral. Kiscell a mai belváros magját képezi.


Nemesdömölk a kezdetekkor a Pórdömölki apátság birtokába tartozott, ám fokozatosan önállósították magukat az itt élők, és a 15. században már kisnemesi birtokban volt. Ez a település a 17. század vége fele fontos vallástörténeti szereppel bírt. Egyike volt azoknak a magyarországi településeknek, ahol az emberek szabadon gyakorolhatták vallásukat. Az első templomot a 18. század közepén szentelték itt fel.

25

A Ság hegy határában áll a valamikori Ság, később, a 19. századtól Alsóság néven ismert településrész. A hegyen a szőlőművelés már a római korban megindult. Az itteni szőlőtermesztésre mindvégig a kisparcellás művelés volt a jellemző. 


Az ötödik településrész az Alsóságtól délre található Izsákfalva. Celldömölk a hetvenes évek végén városi rangot kapott.

Látnivalók

25

Fürdőzés után érdemes elindulni a városban és megismerkedni műemlékeivel, történelmével, hagyományaival.

25

Ma is megtekinthetőek a pórdömölki apátság romjai. A 12. századi apátságot több ízben is átalakították. Különösen szépek a helyreállított torony, s az épület a gótikus szentély, melyben freskótöredékek is láthatók. A későbbi, 18. századi bencés apátsághoz is érdemes ellátogatni. A templom kincsestárában, az úgynevezett tárházban számtalan egyházművészeti alkotást őriznek.


Akik szeretnének többet megtudni a Celldömölk életében fontos szerepet játszó hegyről, egyrészt megtekinthetik a hegyet egy kirándulás alkalmával. A hegyen botanikai-, zoológiai- és geológiai tanösvényt alakítottak ki. A másik lehetőség, hogy ellátogatnak a bánya egykori üzemi épületében berendezett Sághegyi Kiállításra, ahol a hegy természeti világát, hely- és kultúrtörténetét bemutató kiállítás látható.

Linkek
Celldömölk 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary