Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Csongrád - Városi Gyógyfürdő és Uszoda - Csongrád - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Csongrád - Városi Gyógyfürdő és Uszoda
 

6640- Csongrád
Dob út 3-5.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 A gyógyulni vágyókat különféle gyógyászati lehetőségek és szakképzett egészségügyi dolgozók, az aktív pihenés kedvelőit pedig a sportolási lehetőségek színes skálája várja Csongrádon.

28

A Csongrádi gyógyfürdő a város központjában, egy nagy (hét hektáros) park területén található. A parkban a nyári szezon idején strand üzemel. A fürdő építői minden korosztályra gondoltak a medencék kialakítása során. A sportolni vágyókat egy 50 méteres úszómedence, a gyógyulni vágyó betegeket és az egészségmegőrzés céljából fürdőzőket ülő-, termálvizes medence, két fedett termálmedence (mely egész évben nyitva tart) a kisebbeket, pedig egy tanmedence és egy gyermekmedence várja. A csongrádi termálvíz karbonátos gyógyvíz, mely összetételénél fogva ízületi, reumatológiai és bizonyos nőgyógyászati betegségek kezelésére alkalmas. A fürdőkúra mellett csoportos és egyéni gyógytorna, különféle masszázsok és pakolások, kádfürdő, súlyfürdő és szénsavas fürdő, víz alatti sugármasszázs és víz alatti torna is igénybe vehető, állandó orvosi felügyelet mellett.

Történelem
28

A régészeti leletek tanúsága szerint ez a vidék, -feltehetően kedvező földrajzi helyzeténél fogva -már az újkőkorban is lakott terület volt. A monda szerint a honfoglalás idején Árpád vezér Ondnak adományozta ezt a területet. Ond földvárat építtetett itt, melynek a „Csernigrád” azaz „Fekete város” nevet adta, s ebből az időből származik Csongrád neve. A 11. században a vármegye központjává lett. A 13. században a tatárjárást követően feltehetően a támadások következményeként IV.Béla király a központot Szegedre helyezte át. A fejlődésben azonban ez sem vetette vissza a várost, hiszen a 15.század végén városi rangot kapott. A török időkben fontos átkelőhelynek számított, erődítményeit felújították, khász birtoknak számított, s ez más településekhez viszonyítva kedvezőbb helyzetet jelentett. A Rákóczi Szabadságharc után gróf Károlyi Sándor birtokába került. Csongrád történetének egyik legmegrázóbb eseménye volt, hogy az 1948-49-es szabadságharc után, hogy részvétele miatt a várost felgyújtották az osztrákok. A század második felében a folyószabályozások jó munkalehetőséget biztosítottak a városban és a környéken élők számára. Ennek ellenére a század végén Csongrádot nagyközséggé minősítették vissza és csak 1923-ban nyert ismét városi rangot. A 20. század második felében fejlődött a város ipara, és idegenforgalma is. Ennek köszönhette, hogy a magyar Turisztikai Társaság a 80-as években Hild János emlékéremmel tüntette ki a városfejlesztésért és hagyományápolásért Csongrádot.

Látnivalók


Fürdőzés után számos érdekes program várja azokat, kik Csongrádra látogatnak és esetleg több napot is eltöltenek itt. A vízisportok, kedvelőit a strandürdőn kívül a Körös parti szabadstrand, csónak és kajak bérlési lehetőségek várják. A horgászat szerelmesei is hódolhatnak szenvedélyüknek ezen a környéken, a Csongrádi György-víz, a Csongrádi Kubikgödrök, vagy a Komun-csatorna partján. További lehetőségeket kínál mind sportrendezvények, mind pedig sportolási lehetőségek szempontjából a város sportcsarnoka (Sághy Mihály Faipari Szakközépiskola) és a városi sportpálya a Holt-Tisza partján.

28

Akik szívesen látogatnak el történelmi emlékhelyekre, múzeumokba fürdőzés után, ugyancsak nem fognak csalódni Csongrád városában. A népi kultúra iránt érdeklődőknek érdemes ellátogatni a Múzeumházba, ahol a kiállításon az itt élők és gazdálkodók anyagi kultúrájával ismerkedhetnek meg, a Tari László Múzeumba, vagy a Helytörténeti és néprajzi kiállításra. A képzőművészet iránt érdeklődők, ha tehetik, sétáljanak el az Alkotóházhoz, ahol a Művésztelep alkotóinak kiállításáról nézhetnek meg tárlatokat, vagy a Csongrád Galériába.


A szép tájak kedvelőinek mindenképpen érdemes elmenni, és amennyire idejük engedi bebarangolni a Tisza bal és a Körös jobb partján elterülő, mintegy 800 hektáros Csongrád Nagyréti Természetvédelmi Területet, ahol ritka növény és állatfajokat tekinthetnek meg természetes környezetükben.


Programok színes választéka és színvonalas fürdőzés várja azokat a vendégeket, akik Csongrádra látogatnak fürdőzni.

Linkek
Csongrád 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary