Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Debrecen - Aquaticum Gyógy- és Fürdőközpont - Debrecen - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Debrecen - Aquaticum Gyógy- és Fürdőközpont
 

4032- Debrecen
Nagyerdei park 1.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


31

Varázslatos környezetben, a debreceni Nagyerdő szívében található az Aquaticum Gyógy- és Fürdőközpont, amely komplex egészségturisztikai tényező mind a helyi, mind a városba látogató vendégek számára. A teljesen felújított gyógyfürdő és a minősített gyógyvízre épülő gyógyászat, az Aquaticum Termál- és Wellness Hotel****, az évszázados fákkal övezett strandfürdő, a Mediterrán Élményfürdő, a benne található Thai Masszázscentrum és a csodálatos kerthelyiséggel rendelkező Vigadó étterem teljes kikapcsolódást és regenerálódást ígér minden generáció számára.


Már a 18. században felmerült a várostervezőkben, hogy Debrecen zöldövezetében egy szórakozó-, kirándulóhelyet és egy fürdőtelepet létesítsenek. Az ötletet a közeli Nagyváradtól vették, ahol ebben az időben már fürdőházak működtek a város határában. Mégis, majdnem 30 évet kellett várni a megvalósításra. Ekkor Povolny Ferenc építőmester megépítette az ún. Régi Vigadót, az egykori fürdőházat. Pontosan száz év múlva megnyitotta kapuit a strand is. Ugyanebben az évben, kútfúrások során termálvízre akadtak. Ennek jegyében további fejlesztésekre volt szükség, s néhány év múlva, 1932-ben már két termálvizes medence is a fürdőzők rendelkezésére állt a strand területén. Ugyanebben az évben adták át a fedett uszodát is. Az alapvető átalakulás 1960-ban történt. Ekkor nyilvánították hivatalosan gyógyvízzé a debreceni termálvizet, a fürdőtelepet pedig gyógyfürdővé minősítették. A nyolcvanas években épült meg a jelenlegi termálfürdő, mely az elmúlt évek során a Széchenyi terv keretei közt megújult, s mára korszerű, színvonalas, ugyanakkor hosszú múltra visszatekintő fürdőink egyike.

31

A debreceni gyógyvíz alkálikloridos, hidrogénkarbonátos, nátriumkloridos, jódos, brómos, nátriumkloridos 65 oC-os hévíz, mely számottevő kalciumot, magnéziumot, metabórsavat és metakovasavat tartalmaz. Az értékes szerves és szervetlen anyagokban gazdag gyógyvíz összetételénél fogva bõrbetegségek, nőgyógyászati panaszok, érszűkület, keringési zavarok, isiász, egyéb ideggyulladások, izomreuma és izomfájdalom, izületi panaszok megbetegedései, ortopédiai elváltozások és krónikus ortopédiai panaszok kezelésére és baleseti rehabilitációra is alkalmas. Jelenleg a gyógyfürdő területén hat fedett-, és három nyitott, különböző hőfokú termálmedence áll a vendégek rendelkezésére.


A gyógyászati részlegben gyógyvízre alapozott, közel 40 féle különböző kezeléssel segítik elő a vendégek gyógyulását szakorvosi felügyelettel és egészségügyi szakdolgozók - gyógymasszőrök, gyógytornászok és fizioterápiás szakasszisztencia - közreműködésével. A szakorvosok az orvosi vizsgálat eredménye alapján egyénre szabott kúraprogramot állítanak össze. A betegek gyógyításában a komplex fizioterápiás elvet valósítják meg, tehát a balneoterápia mellé szervesen kapcsolják az elektro–, foto–, termo-, és mozgásterápia széles skáláját. A hagyományos, a vízi terápiás és a természetes gyógykezelések három alappilléren: a prevención, a terápián és a rehabilitáción nyugszanak. A gyógykezelést igénybe vevők számára további biztonságot jelent, hogy a tevékenység hátterében, a gyógyfürdő szomszédságában található Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centruma áll.

31

A Thai Masszázscentrum a Mediterrán Élményfürdőben található, de a fürdőszolgáltatástól függetlenül is igénybe vehető. A távol-keleti masszázs alapjaiban eltér az európaitól: több száz éves tradíción és az emberi test fiziológiai pontjainak alapos ismeretén nyugszik. A thai masszázs ún. szárazmasszázs, amely különösképpen regeneráló, frissítő és relaxáló hatású. Thaiföldről érkezett mestervizsgás szakemberek Bangkokban, a „WAT PO” templomban működő iskolában sajátították el e technika titkait. A masszőrök sokéves tapasztalat birtokában, autentikus módon kialakított thaiföldi környezetben, hagyományos-, olajos-, herbál- és lábmasszázzsal várják vendégeiket.

31

A Mediterrán Élményfürdő egy 66 m átmérőjű kupolacsarnokban foglal helyet, mely trópusi növényekkel igazán zöld és üde környezetet eredményez. Az élményelemek sorában 11 csúszda, hullámfürdő, mászófal, jacuzzik és pezsgőmedencék szerepelnek. A medencetérben található még 2 barlangfürdő, 2 sodrófolyó, gejzír, különböző dögönyözők, gomba - és nyakzuhanyok. A szaunacentrum 2 szaunával és 2 gőzkamrával teljeskörű felüdülést és kikapcsolódást biztosít. A vízi paradicsomban étterem is működik. Az élményfürdőből egy üvegfolyosón át közvetlen átjárás lehetséges a termálfürdőbe, a szállodába és a gyógyászati részlegbe.

Történelem
31

Deberecen vidéke a régészeti leletek tanúsága szerint már az ókorban lakott terület volt. A mai Magyarország területén megforduló népek szinte mindegyike hagyott ezen a vidéken valamiféle emléket maga után. Helyzetéből kifolyólag gyakran tartozott határvidék részhez. A középkori település három tájegység találkozásánál jött létre, a Nyírség, a Hajdúság és a Hortobágy találkozásánál, az árterekkel sűrűn borított Alföld valamelyest kiemelkedő, száraz területén. A négy égtájat összekötő fontos utak találkozásánál több falu összeolvadásából jött létre végül Debrecen. A kereskedelmi utak, a közeli jó termőföldek mind hozzájárultak a népesség folyamatos növekedéséhez, e környéken élők gyarapodásához, a település fontos központtá válásához. Érdekessége, hogy mindennek ellenére sokáig megőrizte falusias jellegét, ugyanis a környéken nem található jó minőségű kő nagyobb építkezésekhez, s lakóinak többsége hosszú ideig nem engedhette meg magának, hogy messziről követ hozasson magának.


Írott forrásokban először a 13. században fordult elő. A település neve feltehetően török eredetű, s a török „éljen, mozogjon” szóból származik. A 14. század fejlődése szempontjából fontos változást hozott, ekkor kapott Nagy Lajos királytól mezővárosi rangot, mely fontos szabadság jogokkal járt, s elindította Debrecent a várossá fejlődés útján. A 17. században már szabad királyi város. A forradalom és szabadságharc idején különleges jelentőséget nyert, hiszen a kormány kényszerűen Debrecenbe költözött, s itt működött öt hónapon keresztül. A század második felében bekapcsolódott a vasúti forgalomba, fontos gócponttá vált, ez tovább növelte központi szerepét a környéken. Városias jellege ebben a században kezd fokozott mértékben kialakulni, megnyílt a mai Csokonai Színház, a fürdőház. A 20. század elején Debrecenben is elindultak az első villamosok. Jelentős változást hozott a trianoni határok meghúzása. Az addig is központi szerepet betöltő városnak ettől kezdve a közeli Nagyvárad szerepeit is magára kellett vállalnia. Mára Debrecen nem csak a környék, de egész Magyarország egyik legfontosabb kulturális, idegenforgalmi, és igazgatási központja.

Látnivalók


Debrecen minden korosztály számára változatos programlehetőségeket rejt. A városi sétáktól, a természetjáráson át, a múzeumok, mozik, fesztiválok, vagy szórakozóhelyek látogatásáig rengeteg lehetőség kínálkozik.


Ha valakinek ideje, és kedve engedi, érdemes a Nagyerdőről elsétálni a városközpontba, és bebarangolni Debrecent egy városi séta keretei közt. Érdemes a séta során ellátogatni A Kossuth téren álló, méltán híres Nagytemplomhoz, megnézni a mögötte található Emlékkertet. Aztán elsétálni a református kollégiumhoz, ahol oly sok híres magyar ember tanult már. Ha tehetik, látogassanak el a Piac utca páratlan oldalán álló „Csonka” templomhoz (melynek tornyát az időjárás rongálta meg egymás után többször, míg végül építői belenyugodva Isten akaratába, nem építették többé újjá), vagy az ugyanebben az utcában álló Kereskedő házakhoz. Utuk során számos építészeti remekműben gyönyörködhetnek, a magyar szecesszió emlékeiben.


Akik a természetjárás szerelmesei, ha nem akarnak messze menni, kellemes sétákat tehetnek a fürdő mellett a Nagyerdőben, vagy a Debreceni Egyetem Botanikuskertjében. Aki vállalkozik arra, hogy a tágabb környezettel is megismerkedjen, különlegesen szép élményben lehet része, ha ellátogat a Bihari-sík érintetlen, tájvédelmi körzetébe, vagy az Erdőspusztai Füvészkertbe.


Mindezek mellett érdemes figyelemmel kísérni a múzeumok, mozik, szórakozóhelyek programajánlatait is, mert a lehetőségek széles tárházát rejtik az itt élők és az itt üdülő vendégek számára is.


Élményekben gazdag napokat tölthetnek, színvonalas környezetben azok a fürdőzők, akik Debrecent választják. Érdemes több napra tervezni!

Linkek
Debrecen
Debrecen - Aquaticum Gyógy- és Fürdőközpont 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary