Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Dévaványa - Strandfürdő - Dévaványa - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Dévaványa - Strandfürdő
 

5510- Dévaványa
Sport u. 10.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 Dévaványa varázslatos hely. S ami varázslatossá teszi, az egyrészt természeti környezete, másrészt Strandfürdője.


A dévaványai strandfürdő egész évben üzemel. A település nyugati részén fekvő mintegy 2000 négyzetméteres fürdő telep háromnegyed része zöld terület. Itt enyhébb időben a parkban, a játszótéren, a sportpályán (strandröplabda, foci stb.) és a napozóban tölthetik igény szerint idejüket az idelátogatók. Az inkább sportolás céljából úszó látogatókat a 25 méteres feszített víztükrű nagy medence várja. Ehhez a gyerekek részére külön tanmedence tartozik, vagy ha inkább pancsolni vágynak, akkor ott a kör alakú gyermekmedence is, erre a célra.Végezetül pedig ott az ülőpadkás, egy méteres mélységű gyógymedence, ahol a gyógyulni vágyók pihenhetnek. Dévaványán a 60-as években indult be a termál fürdő. A víz nátrium-hidrogénkarbonátos típusú, jodid iont is tartalmazó, enyhén barnás színű, 53 °C-os termális ásványvíz. Különféle mozgásszervi megbetegedések (pl. gerinckopásos betegségek, idült reumatikus gyulladás, ideggyulladás, idegfájdalmak stb.) illetve nőgyógyászati betegségek gyógyítására alkalmas.


Mivel a 90-es években egyre fokozódott az érdeklődés a fürdő iránt, különféle fejlesztések történtek. Az idelátogatók ennek következtében ma már hydro- és elektroterápiát is igénybe vehetnek, illetve gyógytorna kezeléseken vehetnek részt egyéni és csoportos formában is.

Történelem

A nemrég várossá nyilvánított Dévaványa, a Kis-Sárrét vidékén, A Körös és a Berettyó által körülhatárolt vidéken fekszik. Mai neve a török időkből származik. Korábban a település négy különálló részből állt. A 18-19 századi folyószabályozások előtt ezt a vidéket a víz uralta, nádasok, ingoványok vették körül a magasabban fekvő részeket. Ez zord időkben jól védte az itt élő embereket mindenféle támadásoktól. A település lakói többségükben a mezőgazdaságból élnek.

Látnivalók


Mára a vidék megváltozott ugyan, de szerencsére mégis megőrzött egy szeletet régi arcából is. A különleges és ritka madarak, szép tájak kedvelői mindezt megcsodálhatják a, ha fürdőzés után egy kis kirándulásra vállalkoznak a környéken, A Dévaványai Tájvédelmi körzet 12 700 hektáros területén. Nem csak a valamikori pusztai képet őrzik itt az utókor számára, a hozzá tartozó erdő- és mezőgazdasági területekkel. Itt található a nagy termete miatt „magyar strucc”-nak is nevezett túzok legnagyobb magyarországi állománya is. De emellett a madarak kedvelői fogollyal, hamvas rétihéjával és a réti fülesbagollyal is találkozhatnak, ezeknek a fajtáknak ugyanis kifejezetten kedvez a túzokcentrikus gazdálkodás. Bár sajnos a tartós száraz idők következtében a mocsarak, mocsárrétek eltűnőben vannak, már néhány éve igyekeznek a szakemberek ezt ellensúlyozni mesterséges árasztással, illetve vízimadaraknak élőhely kialakításával. A túzok mellet jelentős értéket képviselnek a szürke gémek és bacskók, valamint az immár fokozottan védett kiskócsag és üstökösgém is. Ezek a madárfajok a farkas- zugi erdő gémtelepén találhatóak meg. A sokféle különleges madár mellett a pusztákon számos védett növényt is megtalálható itt. Ilyenek például a réti őszirózsa, vagy a nyúlánk sárma állományai. Érdemes tehát elindulni ezen a vidéken és felfedezni a puszta élővilágát, belepillantani gazdálkodásába. Mivel a tájvédelmi körzetnek fokozottan védett területei is vannak, mint a túzoktelep, ami csak kísérővel kereshető fel, az idelátogatónak érdemes elmenniük a réhelyi idegenforgalmi központba, ahol segítséget kérhetnek ahhoz, hogy ittartózkodásuk valóban tartalmas és élményekben gazdag lehessen.


A történelem és az irodalomtörténet, vagy a néprajz iránt érdeklődők sem távozhatnak Dévaványáról élmények nélkül. A város egyik büszkesége és fontos turisztikai látványossága a Bereczky Imre Helytörténeti Gyűjtemény. A gyűjtemény 2000 áprilisától vált múzeumi intézménnyé. A névadó dr. Breczky Imre régész és néprajzkutató volt. Dévaványán született, és egész életét Dévaványa és környékének kutatására szánta. E gyűjtőmunka eredményeit mutatja be a helytörténeti kiállítás hatalmas régészeti anyaga, illetve a ványai emberek életét bemutató néprajzi gyűjtemény.


Az irodalom kedvelőinek pedig, talán csemegeként szolgálhat, hogy Dévaványán születet 1934-ben Ladányi Mihály, József Attila díjas költő. Az ő soraival búcsúzzunk el most Dévaványától e rövid ismertető végén. Monológ Barátaim, ti kedves, vad fiúk, modern dalt dúdolok, Tejutak vibrálnak álmaitokban és suhanó autók között jártok, kusza látomásokat ringattok magatokban, s neonfényben ázik homlokotok, bámullak és szeretlek benneteket. (Ladányi Mihály)

Linkek
Dévaványa 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary