Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Dunaföldvári Gyógyfürdő - Dunaföldvár - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Dunaföldvári Gyógyfürdő
 

7020- Dunaföldvár
Hősök tere 26.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


34

Dunaföldvárat „a Puszta kapujának” is nevezik, mivel összeköti a Dunántúlt az Alfölddel. Az egyik legszebb és leghosszabb dunai partszakasz mentén fekszik a város, és a 2003-as felújítás után újra átadott fürdőtelep.

34

A dunaföldvári gyógyvíz összetételében nagyon hasonló a bükfürdői vízhez, jelentős mértékben hidrokarbonátos és magas sótartalmú, ennél fogva mozgásszervi és nőgyógyászati panaszok, valamint bőrbetegségek kezelésére alkalmas. A fürdő területén jelenleg négy medence várja az idelátogató vendégeket. A gyógyulni vágyókat egy fedett termálvizes medence, a sportolni vágyókat egy nyitott úszómedence, a kisebbeket pedig két gyermekmedence várja. A fürdő használaton túl különféle balneoterápiás kezelések is igénybe vehetők, mint a víz alatti gyógytorna, gyógymasszázs, iszappakolás, tangentor. További sportolási lehetőség a strand területén található strandröplabda pálya.

Történelem

A környéken folyó régészeti ásatások - melynek nyomait az idelátogatók ma is megtekinthetik az öreghegy dombjainál, a Kálvária keresztjei alatt – leletei rendkívül régi, 4000 éves kultúra nyomait tárták fel itt (nagyrávi kultúra). A mai Kálvária-domb a bronzkorban földvár volt. Az előkerült téglákba égetett bélyegek azt bizonyítják, hogy a rómaiak őrtornyot emeltek ezen a környéken. Első írott forrásunkban is erre a földvárra történik utalás, mely a 11. század elejéről származik. A 12. században II. Béla Bencés monostort alapított itt, mely sok tekintetben fejlesztőleg hatott az itt élők gazdálkodási kultúrájára. A 14.-15. században élte fénykorát. Az itt keresztül haladó fontos kereskedelmi útvonalak és a révátkelőhelynek köszönhetően virágzott a város, mezővárosi rangra emelkedett. 1989-től Dunaföldvár városi rangot kapott, melyet leginkább a körzetben betöltött jelentős kereskedelmi, szolgáltatási szerepe miatt érdemelt ki. A két ipari centrum (Dunaújváros, Paks) között fekvő jó levegőjű, nyugodt város a mai napig őrzi régi, kisvárosi hangulatát.

Látnivalók

34

Az építészeti örökség iránt érdeklődő fürdőzőknek érdemes fürdés után elindulni, mert számos érdekes emléket tekinthetnek meg séta közben. Az Óvárosba, mely a mai napig őrzi Dunaföldvár régi, kisvárosi hangulatát, a 18. században épült ferences rendházhoz érdemes elsétálni, vagy a 16. századi Csonka-toronyhoz, mely sokáig börtönként funkcionált. Itt ma régészeti és fegyverkiállítást tekinthetnek meg a történeti emlékek iránt érdeklődő vendégek (Vármúzeum). A bejáratnál álló faragott várkapu Csepeli istván dunaföldvári fafaragó művész munkája. A szakrális építészet kedvelői számára további érdekesség a barokk ferences Szent Anna templom, vagy a Kálvária, a Nepomuki Szent János és a Szent Rókus kápolna, a Szerb Ortodox templom és a római katolikus templom, megannyi emléke az itt élők vallásos életének.

34

A különféle hagyományos kézművesipar iránt érdeklődők több múzeumban, és kiállításon is megcsodálhatják a környéken élő fazekasok, fafaragók és kékfestők munkáit. (pl. Fafaragó Galéria, Késfestő Műhely).


A horgászat szerelmesei is számos lehetőség között válogathatnak, ha fürdőzés után hódolni szeretnének szenvedélyüknek, a Solti-Dunaágnál, vagya Hídi Horgászhelynél. Az aktív pihenést kedvelő vendégeknek érdemes kerékpáron, vagy lóháton elindulni, és bejárni ezt a környéket, mely természeti kincsekben is gazdag, sajátos hangulatú vidék.


Egy különleges, régi időket idéző kisvárosban tölthet el kellemesen néhány napot az, aki a Dunaföldvári Gyógyfürdőt választja!

Linkek
Dunaföldvár
Dunaföldvári Gyógyfürdő 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary