Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Dunaújváros - Fabó Éva Sportuszoda - Dunaújváros - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Dunaújváros - Fabó Éva Sportuszoda
 

2400- Dunaújváros
Építők útja 9.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 Elsősorban az aktív pihenés hívei számára lehet vonzó ellátogatni a Dunaújvárosi Uszodába. A fürdőkomplexum területén jelenleg négy medence várja a látogatókat. Az úszás mellett búvárkodásra is van lehetőség, s a medencék mellett kialakított golf illetőleg teniszpályán, vagy a fitness teremben szárazon is hódolhatnak szenvedélyüknek a sport szerelmesei. A fürdő területén különféle gyógyászati és wellness szolgáltatások is igénybe vehetőek, mint a masszázs vagy a szauna.

Történelem

Régészeti leletek tanúsága szerint ez a vidék már több ezer éve lakott terület volt. A római korban ezen a környéken állt a fontos Castellum Intercisa nevű katonai tábor. Feladata a Római Birodalom keleti határainak a barbár támadások elleni védelme volt. A következő lakók ezen a vidéken az avarok voltak, amint ezt a környéken feltárt avar kori temetők és települések maradványai mutatják. A honfoglalás kori temetők és települések maradványait a Duna elmosta ugyan, de tudható, hogy ebben az időben, a mai város helyén létezett egy település.


Dunaújváros középkori története egy monostor alapításával kezdődött. A görög szerzetesek által alapított monostort Szent Pantaleon bizánci orvos tiszteletére emelték itt. A település eredeti neve, Dunapentele ennek a monostornak emlékét őrzi. Noha a tatárjárás következtében a monostor körül kialakuló település elpusztult a 13. században, mégis bizonyíthatóan végig lakott maradt. A 15 éves háború ideje alatt néptelenedett csak el, ekkor török népek telepedtek meg itt egy időre. A 18-19. században dinamikus fejlődésnek indult a település. Hamarosan mezővárosi rangra emelkedett, majd ipari egyesületek, olvasókörök, kaszinó jelzik a polgárosodás kezdeteit. A Szalki-sziget által közrefogott öbölben a kikötőt is a 19. században építették ki. Jelentőségét a dunai hajózásban a mai napig őrzi. A két világháború közötti időszakban a gazdasági válság következtében hanyatlásnak indult Dunapentele. A második világháború után, az ötvenes években indult meg erőszakos iparosítása a környéknek. Eredetileg az új ipari központot Mohácsra tervezték, mivel azonban megromlott a viszony a szomszédos Jugoszláviával, a helyszínt áttették ide. Noha ez a terület mezőgazdasági szempontból volt kiváló, elkezdték felépíteni Sztálinvárost és a Dunai Vasműveket. 1961-ben kapta a Dunaújváros nevet. Az ekkoriban eltorzított fejlődésű város az évek során fokozatosan megtalálta helyét és szerepét Magyarországon belül.

Látnivalók


E sajátos hangulatú városban érdemes elindulni egy kis sétára fürdőzés után, megismerkedni emlékeivel, kulturális értékeivel.


Dunaújváros egyedi hangulatát a körséta keretei közt érdemes megízlelni. A város Európában egyedülálló kiterjedésű szocialista realista stílusú emlékkel rendelkezik. Ha a Dunai Vasművek épületétől indulnak el, két és fél óra alatt körbejárható az ún. „tanösvény”, melyen végigsétálva sorra megtekinthetik e korszak építészeti emlékeit, amelyek többsége neves tervezők munkája, mint Schall József, Medveczky Jenő, vagy Zilachy Istán. Az épületeken táblák jelzik az átadás idejét és a tervező nevét.


A korábbi történeti korok iránt érdeklődő látogatók elsétálhatnak a római kor emlékeit bemutató Intercisa Múzeumba és a romkertbe.


Az ipartörténet iránt érdeklődő vendégeknek érdekes lehet, ha megtekintik a Papírgyár illetőleg a Kovácsmúzeum kiállításait, melyek e két iparág történeti emlékeit, fejlődését mutatják be.


Mindezek mellett a nyugodt, természetközelibb kikapcsolódásra is van lehetőség. A ligetes, sétautakkal átszőtt Duna-parti löszfal mentén, vagy a város parkjaiban, sétányain kellemes sétákra nyílik lehetőség. A horgászat szerelmesei pedig a környéken több lehetőség között is válogathatnak, ha szenvedélyüknek akarnak hódolni fürdőzés után.

Linkek
Dunaújváros
Dunaújváros - Fabó Éva Sportuszoda 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary