Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Fehérgyarmati Gyógyfürdő - Fehérgyarmat - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Fehérgyarmati Gyógyfürdő
 

4900- Fehérgyarmat
Kölcsey u. 26.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 Fehérgyarmaton a városi strandfürdő vizét 2002-ben nyilvánították gyógyvízzé. Az itteni termálvíz alkáli-hidrogénkarbonátos gyógyvíz, mely összetételénél fogva mozgásszervi betegségek kezelésére alkalmas A városi starndfürdő idényjelleggel működik és elsősorban helyi igényeket elégít ki. Mégis, ha valaki nyugodt helyen, szép zöld környezetben vágyik fürdőzésre, érdemes ellátogatnia ide. A gyógyulni vágyóknak jelenleg két termál medence áll rendelkezésére, míg a gyerekekre és a sportolni vágyókra is gondoltak az építők. Őket két gyermek- és egy úszómedence várja.

Történelem

A település nevének második, „Gyarmat” tagja egyértelműen utal arra, hogy a 10. században honfoglaló őseink betelepülésekor ezen a területen a Gyarmat törzs telepedett le. Írásos forrásokban csak jóval később említik, a 14. században, ám neve változatlan ebben az időben is. A 15. században mezővárosi rangot kapott a település, s az ezzel járó vásártartási jognak is köszönhetően, fokozatosan a környék központjává lett. Tulajdonosai közt szinte csak jól ismert történelmi neveket említhetünk, híres maygar politikus családokat. Többek között a 15. században a Báthoriak voltak birtokosok itt, akiknek Zsigmond király adományozta ezt a területet, elvéve azt korábbi gazdáitól, a Matucsinai nemzetségtől, kiket hűtlenséggel vádoltak akkoriban. A Báthori nemzetséget követte a Bethlen, majd a Rákóczi nemzetség.. A Rákócziaknak több szintes udvarházuk is volt, melléképületekkel, ám a szabadságharc után többé nem említik ezt sehol. A következő birtokos család itt a Károlyi család volt. A 18-19. század a további gyarapodás időszaka, ugyanakkor ezekben az években a települést többször sújtotta a járványok okozta pusztítás. A századfordulóra már az iparosodás útján is elindult Fehérgyarmat, a településen ekkor egy hengergőzmalom és egy ecetgyár működött, ezek mellett pedig számos középület mutatja a fokozódó városiasodás jeleit. Iskola, közkórház, két takarék pénztár, távíróhivatal, vasútállomás és még számos fontos közigazgatási épület épült ekkoriban, sőt, a református és katolikus iskolák mellett rabbiképző is működött. Az utóbbi időszak történeteének legfontosabb eseménye a településtörténet szempontjából Trianon volt. Ekkor fehérgyarmat eddigi szerepe alapvetően megváltozott, mely komoly hatással volt további fejlődésére. Határszéli településsé változott, ezért többé nem tölthette be fontos közvetítő szerepét Beregszász és Szatmárnémeti felé. A település fejlődésében ez törést hozott. Mára 9000 lakosával az Erdőhát központja.

Látnivalók


A síkság felől érkezőket már messziről hívogatja a 15. századi református templom négy fiatornyos, fagalériás toronysisakja. A templom egyik harangját maga Báthori István adományozta a településnek. Ha tehetik, érdemes belülről is megcsodálni a templom mennyezetén található két, zsoltárokkal teleírt mennyezetkazettát.

42

A település története, a környék népművészete iránt érdeklődő látogatóknak érdemes elsétálni a Kossuth téren álló felújított polgárházaba, ahol állandó kiállításon megtekinthetik e környék emlékeit. A kiállítások és a természet kedvelőinek ajánlott megtekinteni a Szatmár-Beregi Tájvédelmi körzet Bemutatótermét, s persze, ha az időjárás és az idejük is engedi, érdemes a körzetet saját környezetében is bejárni. Számos ritka állat és növényfaj tekinthető itt meg természetes környezetében is, mint a vadmacska, a vidra, a jégmadár vagy a nővények közül a kárpáti sáfrány és a kockás kotuliliom.

Linkek
Fehérgyarmat 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary