Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Füzesgyarmat - Termálvizes Strand - Füzesgyarmat - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Füzesgyarmat - Termálvizes Strand
 

5525- Füzesgyarmat
Kossuth u. 88.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


44

Varázslatos, előkelő környezetben, a térség egyedülálló fürdő komplexumában tölthetnek el érdekes, élményekben gazdag napokat azok a fürdőzők, akik a Füzesgyramati Starndfürdőt választják. Az egykori kastélypark területén épült fürdőtelepen fákkal és virágokkal teleültetett, romantikus környezetben üdülhetnek az idelátogató vendégek. A sportolni vágyókat két feszített víztükrű medence, míg a gyermekeket egy pancsoló és egy tanmedence várja. A három gyógymedencében a gyógyulni vágyók, vagy az egészségmegőrzés céljából fürdőző vendégek élvezhetik a füzesgyarmati termálvíz áldásos hatását. Mindezek mellett a szaunázók számára egy merülő medencét is építettek. Az itteni gyógyvíz nátrium-hidrogén-karbonátos termálvíz, amely jodidion tartalma miatt bejegyzett, elismert jódos ásványvíz. Évtizedes tapasztalatok alapján elsősorban mozgásszervi (reumatikus) és egyes nőgyógyászati megbetegedések kezelésére és utókezelésre ajánlott.

Történelem

Füzesgyarmat első okleveles említése a 13. század elejéről származik. A település lakói a középkorban főként a mezőgazdaságból, állattenyésztésből éltek. Fejlődése nagyobb lendületet csak a 19. században vett. Ekkor kapta meg a mezővárosi rangot az ezzel járó vásártartási joggal együtt. A két világháború közötti időszakban fejlődésnek indult az ipar (hengermalmok, téglagyár, szeszfőzde), és az intézményi rendszer is tovább fejlődött, posta, távírda, új iskola épült, olvasóköröket, különféle egyleteket szerveztek, ami megannyi jele a polgárosodó lakosság kialakulásának. A 80-as években az ipar még nagyobb jelentőséghez jutott, ekkoriban kezdték ugyanis kiaknázni a föld mélyében található nagy mennyiségű szénhidrogén lelőhelyeket. Ennek köszönhetően Füzesgyarmat rohamos fejlődésnek indult. Így történhetett, hogy 2000-ben visszakapta a 19. század végén elveszített városi címet.

Látnivalók

44

Az épített örökség iránt érdeklődő látogatóknak fürdőzés után érdemes ellátogatni a főtéren álló, műemlék jellegű református nagytemplomhoz, illetve a régi idők hangulatát idéző Gazdaházhoz és a Kisgadaházhoz. Ez utóbbiban a környék hagyományos kultúrája, a néprajzi örökségek iránt érdeklődő vendégek a tájházat is megcsodálhatják, és tájékozódhatnak arról, hogyan is festett régen egy jól működő gazdaság.


Különleges élményt tartogat a keleti kultúra iránt érdeklődő vendégek számára Füzesgyarmat. Egyedi gyűjteménnyel rendelkezik a város, itt található Magyarország egyetlen Japán Múzeuma. Doma-Mikó István, a múzeum alapítója Füzesgyarmat szülötte. A Japánban élő festőművész, által létrehozott állandó kiállítás legértékesebb darabjai között láthatók a teaceremónia tárgyai, kézzel hímzett kimonók, régi pénzérmék, szamurájpáncél, szamurájok és nindzsák kézi fegyverei, harci eszközök. Ezek mellett origami, a tengeri korall, a nagaszaki atomrobbantás tárgyaiból is látható egy-egy gyűjtemény itt de szerepel a tárlaton a japán csúcstechnológia és a kortárs japán képzőművészet is. A múzeum kertjében épült japánkert zenélő bambuszkútjával japán kertépítő mérnökök tervei alapján készült.


A képzőművészet iránt érdeklődők egy másik kiállításon Szitás Erzsébet festményeit csodálhatják meg, aki ugyancsak Füzesgyarmat szülötte.


Mindezek mellett a füzesgyarmati téglagyári gödröknél a horgászokat horgászati lehetőségek várják, a sportcsarnokban sportrendezvények szórakoztathatják a vendégeket. Akiknek több idejük van, a környék varázslatos természeti kincseit is megcsodálhatják egy-egy rövid túra keretei közt.

Linkek
Füzesgyarmat
Füzesgyarmat - Termálvizes Strand 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary