Deprecated: mysql_pconnect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/content/01/10374101/html/thermaltours_hu/Connections/datform.php on line 9
Gyomaendrőd - Liget Fürdő - Gyomaendrőd - ThermalTours
| Magyarország Fürdőhelyei | Térképes kereső | Kereső | Partnereink | Kapcsolat |

Gyomaendrőd - Liget Fürdő
 

5500- Gyomaendrőd
Erzsébet liget 2.
KIRAKATT - Térkép - Útvonaltervező

 


46

Szép környezetben, az Erzsébet ligetben várja vendégeit a közelmúltban megújult gyomaendrődi Liget Fürdő. Az itteni gyógyvíz alkáli-hidrogénkarbonátos termálvíz, mely összetételénél fogva balesetek utáni rehabilitációra, mozgásszervi megbetegedések, gyomor és bélbántalmak, hurutos megbetegedések, nőgyógyászati panaszok kezelésére alkalmas. A fürdő fedett részében úszómedence áll a sportolni vágyók rendelkezésére, illetve élménymedence azok számára, akik az élményfürdőzés szerelmesei. Ugyanitt található az egyik termálmedence is. A kinti részen nyitott gyógymedence, termálmedence, egy másik úszómedence illetve gyerekmedence várja a vendégeket. A fürdőzés mellett több wellness és gyógyterápiás szolgáltatás is igénybe vehető a fürdő területén, mint a szauna, szolárium, gyógymasszázs, vízsugármasszázs, kozmetika, fodrászat.

Történelem

A település kettős neve két különálló településre utal. Gyoma és Endrőd csak 1982-től írja közös történelmét. Míg Gyoma első írásos említése a 14. századból származik Endrődé egy évszázaddal későbbi. A 20. századig a két településrész történelme alapvetően különbözik.


Gyoma korai említése ellenére sem számított jelentős településnek, lakói száma az évszázadok során nem haladta meg a 100-200 főt. A török hódoltság ideje alatt elnéptelenedett. Újbóli betelepítése új birtokosának, Harruckerrnnek a nevéhez fűződik, aki különféle kedvezményekért cserében református jobbágyokkal telepítette be ezt a vidéket. A 18-19 századi fejlődésének köszönhetően 1830-ban mezővárosi rangot kapott. Az ezzel járó kiváltságoknak, például a vásártartás jogának köszönhetően tovább fejlődött a település, így a század második felében a vasúti hálózatba is bekapcsolódhatott az Arad-Szolnok vonal mentén. Mindamellett Gyoma megtartotta alapvetően mezőgazdasági jellegét. E tekintetben csak a század vége felé Kner Izidór által alapított nyomda mutat más irányt, de ez inkább hírnevet hozott a településnek, alapvető változást, iparosodást nem.


Endrőd már a korai története idején is jelentős településnek számított, mivel birtokosai túlnyomó többségében nemesek. A 17. században már nemesi curialis településként említik az írott források. Ez az összetétel a 19. századra megváltozott. A nemesek kezébe egyre több jobbágyi telek került e környéken. A föld nélkül maradt parasztok közül sokan a folyószabályozások munkálatainál vállaltak különféle alakalmi munkákat. Így jelentős számú kubikos réteg alakult itt ki. A kubikos réteg között hamar elterjedtek az agrárszocialista eszmék. Több alkalommal kerültek összetűzésbe a hatóságokkal, melyek közül a legtragikusabb az 1935-ös csendőrsortűz, melynek nyolc ártatlan áldozata volt. A körülményekkel elégedetlen rétegek számára a másik megoldást az elvándorlás jelentette, így a 20. század elején egyrészt a munkaerőhiánnyal küzdő Gyoma, másrészt az Újvilág felé egyre többen vándoroltak el.

Látnivalók

46

Kevés ilyen hangulatos, érintetlen alföldi tájjal találkozhatnak a vendégek, mint amit Gyomaendrőd környezetében csodálhatnak meg. Ha idejük engedi érdemes bebarangolni a város környékét fürdőzés után. A Csejt-pusztai ősgyep, mely a közelmúltban lett védett terület, a város északkeleti részén fekszik. Itt él és költ az országosan is védett túzok. Másik különleges természeti kincs a város környezetében található 16 holtág, mely nem csak a horgászok számára paradicsomi környezet, hanem a szép tájak, romantikus vidék csendes nyugalmát keresők számára is felejthetetlen hely lehet.

46

Az épített örökség, a környék története iránt érdeklődő vendégek számára is sok érdekes látnivaló akad Gyomaendrődön. Itt található az országban egyedülálló nyomdaipari kiállítás, a valamikori Kner Imre lakóházban. A környéken élő gazdálkodás iránt érdeklődőknek a Gazdaházba érdemes ellátogatni, melyet Hunya István 80 holdas gazda 1864-ben építtetett. Itt ma tájház működik. Az irodalomtörténet iránt érdeklődő látogatók talán tudják, hogy Gyomaendrőd szülötte Határ Győző, író. Az ő irodalmi hagyatékából tekinthető meg kiállítás a Városi könyvtárban. Ezek mellett még Honti Antal képzőművész műveiből (Honti Műhely Galéria), Rózsahegyi Kálmán színművész életéről (a gyűjtemény a róla elnevezett általános iskolában látható), a Városi Képtárban pedig három művész: Vidovszky Béla, a kiváló enteriőr- és tájképfestő, Corini Margit, a párizsi éjszakák mestere festményei és személyes tárgyai, valamint Illésy Péter grafikusművész alkotásai is megtekinthetőek.


Varázslatos környezetben, kulturális programokban gazdag napokat tölthet el minden vendég, aki a Liget Fürdőbe látogat. Ha tehetik, tervezzenek több napra, mert érdemes megismerkedni ezzel a vidékkel!

Linkek
Gyomaendrőd
Gyomaendrőd - Liget Fürdő 

TérképHungarianSPA Info


Várja Önt a
Királynék városa Veszprém
Veszprém
Veszprém-Infó.net


Világító zuhanyfejek,
hogy a fényben valóban fürödhessen...

 

 

Médiaajánlatunk
C 2005 Datform Kft. - ThermalTours Hungary